Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. decembra 2020, 13:10
Čas čítania 2:45
Viktor Kniš

Prezidentka vymenovala Maroša Žilinku za generálneho prokurátora. V lete za neho loboval vplyvný podnikateľ u Sulíka

NEWS ZUZANA ČAPUTOVÁ
Uložiť Uložené

Richard Sulík priznal, že u neho loboval podnikateľ Michal Gučík, aby sa stretol s prokurátorom Marošom Žilinkom. Tvrdí však, že by sa s ním stretol aj bez Gučíkovho telefonátu.

Poslanci Národnej rady za generálneho prokurátora zvolili minulý týždeň Maroša Žilinku. Kandidáta zvolilo celkovo 132 poslancov, teda aj členovia opozície. Oficiálne vstupuje Maroš Žilinka do funkcie dnes – po tom, čo ho vymenovala prezidentka Zuzana Čaputová. 

Prezidentka pripomenula Marošovi Žilinkovi, že prokuratúru preberá v stave, kedy existuje množstvo podozrení o korupcii, ktoré nasvedčujú akcie Judáš, Očistec a Božie mlyny. „Veľmi si želám, aby dnešný deň bol pamätný. Aby sme si ho pamätali ako prvý deň, o ktorom historici napíšu, že sa ním začala nová éra vo fungovaní prokuratúry,“ uviedla Čaputová. Podľa hlavy štátu sa už nikdy podobná éra, aku sme zažili v uplynulých rokoch, nemôže opakovať. 

V rámci vypočutia kandidátov vysvetľoval Maroš Žilinka aj svoje vzťahy s podnikateľom Michalom Gučíkom, ktorý má ako riaditeľ televízie TA3 blízko ku oligarchovi Kmotríkovi. Odpovedal, že ho pozná desať rokov a stretávajú sa na narodeniny, meniny aj na Vianoce. 

Odporúčané
Museli vysvetľovať, prečo nechali Trnku aj Kováčika rozložiť prokuratúru: 7 najdôležitejších momentov vypočutia kandidátov na GP Museli vysvetľovať, prečo nechali Trnku aj Kováčika rozložiť prokuratúru: 7 najdôležitejších momentov vypočutia kandidátov na GP 24. novembra 2020, 11:23

Toxický Gučík dohadoval stretnutie so Sulíkom

Michal Gučík je známy svojimi kontaktami na stranu SNS. V čase, keď Andrej Danko vypovedal koaličnú zmluvu Robertovi Ficovi a Bélovi Bugárovi, sa z doposiaľ nevyjasnených dôvodov stretli šéfovia SNS a Mostu-Híd práve s Michalom Gučíkom. Ako prvý o tom informoval portál Plus jeden deň, ktorý však neskôr správu z nejasných dôvodov vymazal. 

V deň vymenovania Maroša Žilinku za generálneho prokurátora zverejnil člen poslaneckého klubu SaS Ondrej Dostál blogový príspevok, v ktorom uvádza, že má informácie o tom, že v prospech nového generálneho prokurátora loboval práve Michal Gučík.

„Dozvedel som sa, že existuje vplyvný politik, ktorého Gučík v súvislosti s kandidatúrou Žilinku za generálneho prokurátora oslovil. A to spôsobom, že o tom Žilinka musel vedieť,“ tvrdí Dostál. To by podľa Ondreja Dostála znamenalo, že na verejnom vypočutí nehovoril Maroš Žilinka úplnú pravdu.

Ešte dopoludnia predseda strany Sloboda a Solidarita potvrdil, že sa skutočne s Marošom Žilinkom stretol po telefonáte od Michala Gučíka. Povedal tiež, že nevie, či je on vplyvným politikom, na ktorého Dostál narážal a tiež povedal, že by sa so Žilinkom stretol aj bez lobbingu od Gučíka. Podľa svojich slov sa stretol aj s ďalšími troma kandidátmi na generálneho prokurátora. 

Odporúčané
Prezidentka Čaputová: Bezpečnosť vrcholových politikov sa zhoršila, ale nemôžeme preto zdupkať Prezidentka Čaputová: Bezpečnosť vrcholových politikov sa zhoršila, ale nemôžeme preto zdupkať 22. apríla 2023, 9:00

Sám Maroš Žilinka tvrdí, že Michal Gučík za neho u Richarda Sulíka neloboval, chcel na neho len zohnať kontakt, pretože ho sám nemal. Povedal, že sa prišiel len pozdraviť, prezentovať svoju víziu prokuratúry a oznámiť, že mieni kandidovať na post GP. Stretnutie podľa neho trvalo maximálne 5 minút.

Richard Sulík.
Richard Sulík. Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Šeliga: Dnes sa ukázalo, že Žilinka klamal

Ďalší člen ústavnoprávneho výboru Juraj Šeliga ktorý vypočúval Maroša Žilinku, vyzval prezidentku, aby odložila menovanie generálneho prokurátora. A to až do doby, kým Žilinka nevysvetlí, prečo ho po telefonáte od Michala Gučíka prijal Richard Sulík. „Dnes sa ukázalo, že Maroš Žilinka klamal,“ vyhlásil člen strany Za ľudí Juraj Šeliga. Strana Za ľudí ako jediná hlasovala za kandidáta Tomáša Honza. 

„Klamal, keď hovoril, že za neho pán Gučík neloboval – dnes je potvrdené, že mu vybavoval stretnutie u Sulíka,“  konkretizuje Juraj Šeliga, čo mu vadí. 

„Prečo to Maroš Žilinka nepriznal? Prečo neodpovedal priamo? Loboval pán Gučík aj u opozície – u Petra Pellegriniho alebo Roberta Fica? Vyzývam pani prezidentku Čaputovú, aby odložila menovanie pána Žilinku až do momentu, kým sa všetky tieto nejasnosti nevysvetlia. Bolo by ideálne, ak by aspoň pani prezidentka poznala pravdivé odpovede na otázky, ktoré sú legitímne,“ dodal Šeliga. 

Generálny prokurátor Maroš Žilinka.
Generálny prokurátor Maroš Žilinka. Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Kto je Maroš Žilinka?

Maroš Žilinka dohliada na ekonomické kauzy okolo Mariana Kočnera. Tou najznámejšou je kauza Technopol Servis, kde je podnikateľ z mafiánskych zoznamov obvinený z obzvlášť závažného zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku. 

Maroš Žilinka v minulosti dozoroval kauzy ako podvod na nebankový subjekt Drukos, Transpetrol a prípad exsiskára Ľuboša Kosíka.

Maroš Žilinka je prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry, ktorého malo zlikvidovať vražedné komando. Vraj sa tak malo stať na objednávku Aleny Zsuzsovej ešte pred tým, ako prišiel o život Ján Kuciak. 

Odporúčané
Prezidentka Zuzana Čaputová pre Refresher: Hejt z verejného priestoru bol pre moju dcéru dôležitá životná skúsenosť (Video) Prezidentka Zuzana Čaputová pre Refresher: Hejt z verejného priestoru bol pre moju dcéru dôležitá životná skúsenosť (Video) 1. decembra 2022, 16:15

Vyšetrovateľ si myslí, že Kočnerova volavka mala zaplatiť 20-tisíc za jeho likvidáciu vopred. Rozmyslieť si to však vraj mal Zoltán Andruskó dnes odsúdený ako sprostredkovateľ vraždy novinára na 15-ročný test. Z prípravy vraždy Žilinku (a ďalších vrážd) obvinili aj „šoféra“ Tomáša Szabóa a „strelca“ Miroslava Marčeka. Súčasťou vražednej objednávky mali byť aj prokurátor Peter Šufliarsky a advokát Daniel Lipšic.

Na post generálneho prokurátora navrhla Maroša Žilinku Slovenská advokátska komora. „Domnievame sa, že generálnym prokurátorom by mal byť kandidát, ktorý fungovaniu prokuratúry rozumie a zároveň má vysoký morálny aj odborný kredit,“ odôvodnila hovorkyňa komory nomináciu.

Domov
Zdieľať
Diskusia