Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktor Kniš Tímea Krauszová
14. októbra 2022, 16:24
Čas čítania 6:52

ZÁZNAM: Čaputová a Vallo sa ospravedlnili dúhovej komunite a vyzvali na boj proti nenávisti. Na pochod prišli tisícky účastníkov

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Naživo sme sledovali pochod proti nenávisti, kde si návštevníci pripomínajú ohavnú vraždu dvoch mladých ľudí.

– V Bratislave a ďalších mestách sa dnes konali spomienkové podchody za dve obete streľby pred LGBTI+ podnikom Tepláreň.

– Na pochode v hlavnom meste sa zúčastnili aj premiér Eduard Heger a prezidentka Zuzana Čaputová, primátor Bratislavy Matúš Vallo a predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba.

– Prezidentka Čaputová sa vo svojom prejave opätovne ospravedlnila LGBT+ komunite. „Prepáčte. Mrzí ma, že naša spoločnosť nedokázala ochrániť vašich blízkych. Prepáčte, že niektorí z vás sa na Slovensku nemôžete cítiť bezpečne. Mrzí ma, že ako členovia LGBTI sa na Slovensku stále cítite neprijatí. Patríte sem. Ste pre našu spoločnosť hodnotní.“

18:58 – Zhromaždenie sa ukončilo koncertom Adonxs.

18:55 – Aj Polcková žiada dúhovú komunitu o odpustenie za to, že „sme málo odvážni a málo dôslední“ a nepomenúvame problémy priamo, pretože sú to „citlivé témy“. „Nejde o témy a ideológiu. Ide o život.“

Juraja a Matúša nazvala ľuďmi „takými ako my, len s tým rozdielom, že trpeli za niečo, s čím sa narodili. Sú súčasťou Božieho stvorenstva, a preto majú rovnaké práva ako ostatní“. Zdôraznila, že každý človek je stvorený na Boží obraz.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

18:52 – Ako ďalšia vystúpi Anna Polcková, farárka ECAV. „Vraždy Juraja a Matúša kladú pred nás všetkých otázku, či sme ako jednotlivci, ako cirkev a ako spoločnosť urobili dosť pre to, aby sa to nestalo.“ Vraví, že síce sa o tolerancii hovorí, nevnímame, že LGBT+ ľudia a ľudia z iných menšín musia o svoju dôstojnosť každý deň zápasiť.

18:51 – Fero Joke kritizuje sociálne siete, na ktorých sa nenávisť šíri beztrestne, a vyzýva na komunikáciu tvárou v tvár. Na záver prejavu vyjadril sústrasť pozostalým, zlomil sa mu však hlas a z očí sa mu vydrali slzy. Za povzbudivého potlesku však prejav dokončil: „Stojíme pri vás a urobíme všetko pre to, aby bolo Slovensko krajinou, kde môžu žiť všetci bez strachu a kde láska zvíťazí. Ďakujem.“

18:48 „Tepláreň je miesto, kde som začínal,“ hovorí Fero Joke na úvod. Samotného podobne ako Droba žiada, aby Tepláreň udržal otvorenú.

So známym komikom sa rozprával deň po vražde aj Refresher. Prečítaj si článok tu.

13. októbra 2022, 11:47 Čas čítania 2:38 Fero Joke reaguje na streľbu v Bratislave: Tepláreň pre mňa predstavovala bezpečnosť. Na diskotéke na Orave ma viackrát zbili Fero Joke reaguje na streľbu v Bratislave: Tepláreň pre mňa predstavovala bezpečnosť. Na diskotéke na Orave ma viackrát zbili

18:46 – Viaceré známe osobnosti na čele s Ferom Jokeom vystúpia ako ďalší.

18:45 – Ako ďalšia vystupuje Silvia Porubänová, riaditeľka Slovenského národného strediska za ľudské práva. Zdôrazňuje, že nie je teraz čas mlčať. „Pravda a láska nad lžou a nenávisťou naozaj nezvíťazia samy od seba. Neverme sľubom a tým, čo sľubujú. Chceme akciu.“ 

18:41 – Droba svoj prejav ukončil výzvou Romanovi Samotnému. „Roman, chcem ťa poprosiť, Tepláreň musí ostať otvorená. Ostáva a ostane navždy otvorená v našich srdciach.“

18:40 – Ako ďalší vystúpi predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba. Vyzval politikov, aby jednoznačne vraždu odsúdili aj nenávisť voči komunite LGBT+. „Mnohí členovia tejto komunity strácajú akúkoľvek nádej a stále viac a viac hovoria o tom, že opustia Slovensko.“ Vyzval na to, aby sme krajinu prebudovali tak, aby títo ľudia zo Slovenska odísť nemuseli.

18:35 – Primátor hlavného mesta Matúš Vallo sa takisto ospravedlnil: konkrétne Jurajovi a Matúšovi. „Ako spoločnosť sme vás nedokázali ochrániť pred zhmotnenou nenávisťou.“ Vraví však, atmosféra nenávisti sa tu rozšírila vďaka ľuďom, ktorí na nej získavajú „lacné politické body“. „Som nahnevaný. Cítim, že treba povedať dosť. Na vás všetkých, ktorí práve chystáte ďalší jedovatý status alebo nezmyselnú tlačovku, sa teraz obraciam. Na koľkých koncertoch, zhromaždeniach a pochodoch sa máme zúčastniť, koľko sviečok máme zapáliť, aby ste sa spamätali?“ Zdôrazňuje, že zo slov sa nenávisť vždy dokáže pretaviť do reality.

7. apríla 2024, 1:53 Čas čítania 1:10 KOMENTÁR: Má zmysel zostať na Slovensku, keď vyhral Pellegrini? KOMENTÁR: Má zmysel zostať na Slovensku, keď vyhral Pellegrini?

„Naozaj museli dvaja mladí ľudia zomrieť, aby sme to začali brať vážne?“ Vallo kritizuje aj politikov, ktorí sa k vražde síce vyjadrili, no veľmi všeobecne. „Naozaj sa neodvážite ani vysloviť meno ich komunity? Je to LGBTI+.“

18:32 – Poslanec Európskeho parlamentu Michal Šimečka chce navrhnúť rokovať o vražde na Zámockej budúci týždeň. Vraví, že Slovensko musí skoncovať s prejavmi nenávisti voči dúhovej komunite aj oficiálne. Myslí tým postihovanie ľudí, ktorí túto nenávisť šíria. „Slovensko nezostane čiernou dierou na mape Európy, na mape, ktorá je dúhová,“ povedal a dodal, že mnohé členské štáty EÚ už pristúpili k zvýšenej ochrane práv a najmä k rozšíreniu práv LGBT+ ľudí.

18:19 „Máme deti, ako boli Juraj a Matúš. Mladé, plné života,“ vraví jedna z matiek Zlatica Maarová. Jasne pomenúva, že v parlamente, v cirkvi aj na sociálnych sieťach čelia ich deti útokom už roky – česť výnimkám. „Tu vidíme výsledok podnecovania nenávisti. Od slova až k vražde – aké jednoduché. Dnes je cieľom gay, zajtra možno Žid a pozajtra? Pozajtra to môžete byť vy alebo vaše dieťa. Všetci sme ohrození nenávisťou druhých.“ Dodala, že odmieta žiadať svoju dúhovú dcéru, aby sa na verejnosti neprejavovala a aby nežila svoj život autenticky a úprimne.

18:18 – Po prezidentke na pódiu vystúpia rodičia zo Združenia a priateľov LGBT+ ľudí.

18:17 – Prezidentka Čaputová vyzýva, aby ľudia spojili sily tak ako po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Napriek dažďu je Námestie SNP plné, sfarbili ho aj transparenty s heslami „Stop nenávisti, sme s vami“, „Bez kompromisov k akýmkoľvek prejavom nenávisti“ či dúhové vlajky.

Plné Námestie SNP.
Plné Námestie SNP. Zdroj: Refresher/Viktor Kniš

18:16  „V týchto dňoch prežívame veľa smútku. Myslím dnes na všetky obete a všetkých mladých ľudí, ktorých sme v posledných dvoch týždňoch stratili. Boli to obete najskôr bezohľadnosti, predvčerom vraždila nenávisť,“ začala prezidentka. Vraví, že ako spoločnosť sme sa dostali tak ďaleko, že je nevyhnutné jasne a slovne vyjadriť, čo je vhodné a čo nie.

6. apríla 2024, 6:24 Čas čítania 20:02 VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Peter Pellegrini je novým prezidentom Slovenskej republiky VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Peter Pellegrini je novým prezidentom Slovenskej republiky

„Prepáčte. Mrzí ma, že naša spoločnosť nedokázala ochrániť vašich blízkych. Prepáčte, že niektorí z vás sa na Slovensku nemôžete cítiť bezpečne. Mrzí ma, že ako členovia LGBTI sa na Slovensku stále cítite neprijatí. Patríte sem. Ste pre našu spoločnosť hodnotní,“ zdôraznila. 

18:13 – So svojím prejavom teraz vystúpi prezidentka Zuzana Čaputová. 

18:10 – Na pódiu ako ďalší vystúpil hlavný liberálny rabín Slovenska Michail Borisovič Kapustin. Ľudí povzbudzoval, aby nestrácali nádej. Vraví, že prišiel čas, keď si ľudia musia vybrať, na ktorej strane stoja. „Pán Boh rozhodol, kto sme,“ povedal a dodal, že treba byť tým, kým sme boli stvorení.

18:09  „Mnohí hovoria, že LGBTI+ ľudia sú ideológia. Ja som však videl krv mojich blízkych na chodníku. Videl som ich rozstrieľané telá, žiadnu ideológiu,“ povedal Samotný.

18:03 – Majiteľ Teplárne Roman Samotný pred tisíckami ľudí vystúpil na Námestí SNP. „Vo štvrtok chladnokrvne popravil vrah dvoch mojich blízkych a postrelil moju kamarátku. Previnili sa tým, že sa narodili ako LGBTI+ ľudia a že sedeli vonku na lavičke v centre hlavného mesta krajiny EÚ 21. storočí.“ Nie je si istý, či Tepláreň znovu otvorí, ale ľudí vyzval, aby každý z nich bol „teplárňou“ a pomáhal vytvárať bezpečný priestor pre dúhovú komunitu.

17:54 – Priebeh pochodu a jednotlivé príhovory na pódiu môžeš sledovať online na Facebooku Iniciatívy Inakosť.

17:48 – Prezidentka Zuzana Čaputová už včera prišla pred podnik Tepláreň, kde sa stretla s majiteľom. Médiá zverejnili fotky v objatí, na ktorých plakali. Dnes bude mať hlava štátu aj príhovor na pódiu.

Čaputová
Zdroj: REFRESHER

17:35 – Poslankyňa SaS Jana Bittó Cigániková tvrdí, že by sme s komunitou LGBTI mali byť na ich strane pravdy a lásky. 

„Dnes tak urobíme na Pochode za odsúdenie nenávisti voči LGBTI komunite v Bratislave, ale viem, že podobné akcie sa dnes chystajú aj Košiciach, Martine, Partizánskom a v ďalších mestách,“ napísala v pozvánke na pochod. 

17:27 –Bratislavský hrad bude dnes medzi 19.00 až 23.00 h nasvietený na znak úcty k Matúšovi a Jurajovi.

Pochod v Bratislave
Zdroj: REFRESHER
Pochod v Bratislave
Zdroj: REFRESHER
Pochod v Bratislave
Zdroj: REFRESHER
Pochod v Bratislave
Zdroj: REFRESHER

17:19 – Ľudia už kompletne zaplnili celú Zámockú ulicu, zdržiavajú sa aj na Kapucínskej a na Námestí SNP, kde sa bude konať hlavná časť programu. Pred podnik Tepláreň prišla aj prezidentka Zuzana Čaputová. 

pochod
Zdroj: REFRESHER

17:03 – Začal sa pochod na Zámockej ulici. Prítomný je aj predseda vlády Eduard Heger, ktorý si spolu s tisíckami ďalších účastníkov uctil pamiatku dvoch obetí streľby.

5. apríla 2024, 18:00 Čas čítania 3:07 Známy slovenský eshop predáva rovnaké veci ako Shein za násobne vyššie ceny. Spolupracujú s ním aj influencerky, tým to neprekáža Známy slovenský eshop predáva rovnaké veci ako Shein za násobne vyššie ceny. Spolupracujú s ním aj influencerky, tým to neprekáža

16:57 – O dvojnásobnej úkladnej vražde dvoch osôb dnes na tlačovej konferencii informovali šéf NAKA Ľubomír Daňko aj špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. Nevylúčili prekvalifikovanie skutku tragickej streľby v Bratislave na trestný čin terorizmu.

Aktuálne ju vyšetrujú ako úkladnú vraždu z osobitného motívu. Potvrdil, že dôvodom útoku bola nenávisť k osobám s inou sexuálnou orientáciou. So spoluprácou pri vyšetrovaní má pomôcť Europol aj FBI.

16:42 – Strana Sloboda a solidarita podporila vyvesenie dúhovej vlajky pred Prezidentským palácom. „Vyvesiť dúhovú vlajku po odpornom zločine z nenávisti k LGBTI komunite je úplne na mieste,“ napísali. 


Zároveň tvrdia, že ide o jasný dôkaz o tom, aký hlúpy návrh zákona napísali a podali Gyimesi s Tarabom. Poslanci pred týždňom v Národnej rade SR hlasovali o koalično-opozičnom návrhu, ktorý žiadal zákaz dúhových vlajok na štátnych budovách. Návrh neprešiel. Za hlasovalo 44 poslancov, proti nemu 28 a hlasovania sa zdržali dvaja ľudia. Nehlasovalo 55 poslancov, prítomných bolo 129.

16:38 – O bezpečnosť sa na pochode budú starať stovky policajtov. Oficiálny profil Polície SR na Facebooku si krátko pred začiatkom udalosti zmenil profilovú fotku, aby si uctil obete násilnej vraždy motivovanej proti sexuálnej menšine. 

Polícia SR
Zdroj: Polícia SR

16:30Pochod v Bratislave sa začne pietou za obete Juraja a Matúša o 17.00 h priamo na mieste vraždy. Následne sa účastníci o 17.30 h presunú na Námestie SNP. 

3. apríla 2024, 19:45 Čas čítania 0:09 KVÍZ: Dokážeš správne priradiť známe výroky k politikom? Pri niektorých musíš poriadne zaloviť v pamäti KVÍZ: Dokážeš správne priradiť známe výroky k politikom? Pri niektorých musíš poriadne zaloviť v pamäti

Príhovory budú mať majiteľ Teplárne Roman Samotný, primátor Bratislavy Matúš Vallo, predseda BSK Juraj Droba, Silvia Porubänová zo SNSĽP, Vladimír Šucha za Zastúpenie EK na Slovensku, podpredseda Európskeho parlamentu Michal Šimečka, Zlatica Maarová zo Združenia rodičov a priateľov LGBTI ľudí, rabín Misha Kapustin, Sandra Polovková z Post Bellum, komik Fero Joke a evanjelická farárka Anna Polcková.

Hudobne budú udalosť sprevádzať ERØ a Adam Pavlovčin, moderovať bude Kristína Tormová. 

16:22 – Predseda parlamentu Boris Kollár sa na pochode nezúčastní. Jeho hovorkyňa povedala, že má iný plánovaný program. 

16:15 Podnik Tepláreň v spolupráci s občianskym združením Iniciatíva Inakosť usporiada aj oficiálny pochod s cieľom odsúdiť stále pretrvávajúcu nenávisť voči LGBTI+ komunite. „Touto spomienkovou akciou si chceme uctiť obete tohto odporného činu a odsúdiť násilie páchané na LGBTI ľuďoch,“ píšu organizátori. 

Podporu komunite a žiaľ nad obeťami vyjadria ľudia na týchto miestach:

  • Bratislava, 17:00 Tepláreň
  • Žilina, 18:00 Sad SNP
  • Lučenec, 17:00 Námestie republiky
  • Martin, 17:00 Socha Jánošíka
  • Piešťany, 18:00 Námestie slobody
  • Trenčín, 18:00 Štúrovo námestie
  • Praha, 17:15 Slovenské veľvyslanectvo v Českej republike
  • Varšava,17:00 Ulica Litewska 6
  • Haag, 17:00 – 19:00 Slovenské veľvyslanectvo v Haagu
  • Buenos Aires, 18:30 Av. Pres. Figueroa Alcorta 3240

16:07 – Na znak podpory pietnej akcie sa zatvorí v hlavnom meste niekoľko prevádzok a kaviarní

16:00 – Dnešný bratislavský pochod proti nenávisti voči LGBTI komunite podporila prezidentka Zuzana Čaputová vyvesením dúhovej zástavy pred Prezidentským palácom. Pochod sa začne už o 17.00 h na Zámockej ulici pred barom Tepláreň, kde rukou vraha v stredu večer zahynuli dvaja ľudia.

1. apríla 2024, 13:50 Čas čítania 0:34 Peter Tkačenko: Voľby vyhrá s najväčšou pravdepodobnosťou Ivan Korčok (Rozhovor) Peter Tkačenko: Voľby vyhrá s najväčšou pravdepodobnosťou Ivan Korčok (Rozhovor)

Na pódiu vystúpi okrem Zuzany Čaputovej aj bratislavský primátor Matúš Vallo či župan Juraj Droba. Svoju účasť oznámil aj premiér Eduard Heger. Nebude chýbať ani minister zahraničných vecí Rastislav Káčer či exminister školstva Branislav Gröhling. 

Domov
Zdieľať
Diskusia