Minister vnútra Roman Mikulec označil vzburu gastro podnikov za hyenizmus a dodal, že zavádzajú anarchiu.
Od utorka 8. decembra mnohí majitelia gastro prevádzok v Košiciach otvorili viac ako 40 rôznych podnikov a reštaurácií ako vzburu proti likvidačným vládnym nariadeniam v pandémii koronavírusu. Tie totiž zrazili gastronomický priemysel na kolená.
Ako informuje denník SME, pridali sa k nim aj ďalšie gastro podniky po celom Slovensku ako napríklad reštaurácia Spirit v Nových Zámkoch. „Veľmi rád tu hygienikov privítam a zoznámim so svojimi deťmi,“ uviedol majiteľ Viktor Kláriš. Príjmy mu vraj od októbra, kedy vláda nariadila stravovacie zariadenia zatvoriť, klesli o 96 percent.
Neodrádza ich ani hrozba až 20-tisíc eurovej pokuty. Ku vzbure majiteľov reštaurácií sa pridal dokonca aj primátor Nových Zámkov Otokar Klein (Dobrá voľba). Do Klárišovej reštaurácie sa prišiel najesť a podporiť ho tak v revolte, a to aj napriek tomu, že sám tým porušil zákaz.
„Sedím na obede v dotyčnej reštaurácii, lebo som sľúbil, že ich podporím. Práve obedujem,” povedal do telefónu. Splnil podľa jeho slov všetky náležitosti. Mal na sebe ochranné rúško, dodržiaval odstup od ostatných a dal sa predtým dokonca otestovať na koronavírus.
Okrem primátora sa k vzbure pripojili aj niektorí policajti, ktorí otvorenie interiérov reštaurácií privítali, pričom by sa od nich očakávalo, že pri porušovaní nariadení by mali zakročiť. „Prví hostia boli šiesti obvodní policajti, piati vojenskí policajti, potom bola zvolenská kriminálka a potom normálni bežní ľudia,” uviedol majiteľ a kuchár reštaurácie Suchá kôrka vo Zvolene Marek Darmo.
Majitelia otvorených reštaurácií tvrdia, že sa kontrol ani pokutovania neboja. Minister vnútra Roman Mikulec označil vzburu gastro podnikov za hyenizmus a dodal, že zavádzajú anarchiu. Na situáciu v pondelok čiastočne zareagovala v rádiu Expres aj prezidentka Zuzana Čaputová. „Keď tu je chaos, keď tu je opatrenie, ktoré platí chvíľu a ešte sa aj mení, ťažko môžem stáť za vládou a obhajovať opatrenia,” povedala.
Hygienici mali reštaurácie obsluhujúce vnútri aj počas platného zákazu kontrolovať, ako tieto kontroly dopadli však zatiaľ nehovoria. „Výsledky kontrol, samozrejme, zosumarizujeme po ich ukončení,“ informujú regionálne úrady verejného zdravotníctva. V posilnených kontrolách platných vyhlášok majú pokračovať, informuje Denník N.