Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. decembra 2020, 20:22
Čas čítania 0:56
Tímea Krauszová

Interpol varuje pred organizovanými skupinami: Chcú zneužiť nové vakcíny proti koronavírusu, predávajú fejky a šíria malware

NEWS INTERPOL VAKCÍNA
Uložiť Uložené

Medzinárodná policajná organizácia varovala takmer 200 krajín pred hrozbou online aj offline.

Medzinárodná policajná organizácia Interpol vydala varovanie pred organizovanými skupinami, ktoré sa snažia napadnúť alebo zneužiť vakcínu proti koronavírusu. Varovné slová vydali v deň, kedy v Británii oznámili, že začnú s plošným očkovaním ako prvá krajina na svete. Upozornenie vydali vo všetkých 194 členských krajinách, ktoré sa majú pripraviť na fyzické aj kybernetické útoky.

Odporúčané
Briti ako prví na svete schválili plošné využitie vakcíny proti koronavírusu, ktorú si objednalo aj Slovensko Briti ako prví na svete schválili plošné využitie vakcíny proti koronavírusu, ktorú si objednalo aj Slovensko 2. decembra 2020, 8:35

Kým sa krajiny pripravujú na masívne očkovanie, kriminálne organizácie chcú zneužiť situáciu

Falšovanie, krádež či nelegálna reklama. Takýmito spôsobmi chcú podľa Interpolu zneužiť organizované skupiny vakcíny proti koronavírusu a chrípke. Pandémia vraj už spustila vlnu kriminality, išlo najmä o prípady promovania a predaja falošných vakcín.

„Keďže sa blíži schválenie a globálna distribúcia viacerých vakcín, bude kľúčové zabezpečiť bezpečnosť pri dodávaní a identifikovať nelegálne webstránky, ktoré predávajú falošné produkty,“ píše sa v tlačovej správe. Podľa Interpolu sa budú zločinci pokúšať zacieliť najmä na bežných ľudí, ktorých by mohli zlanáriť falošnými vakcínami alebo neoverenými liekmi. Krajiny preto vyzývajú na spoluprácu medzi policajnými zložkami a zdravotníctvom.

Odporúčané
Vakcína proti detskej obrne oslavuje 70 rokov. Ako je na tom Slovensko s povinným očkovaním? Vakcína proti detskej obrne oslavuje 70 rokov. Ako je na tom Slovensko s povinným očkovaním? 26. marca 2023, 8:33

V bezpečí však nie sme ani v online priestore. Jednotka Interpolu, ktorá rieši kybernetické zločiny, upozorňuje, že z 3000 kontrolovaných webstránok, ktoré nelegálne predávajú zdravotnícky materiál alebo lieky a podobajú sa na weby lekární, až 1700 z nich obsahovalo nejakú kybernetickú hrozbu. Šlo najmä o phishing a vírusy šíriace spam. 

Domov
Zdieľať
Diskusia