Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. novembra 2020, 18:49
Čas čítania 0:57
Lukáš Čelka

Prezidentka odpovedá na otvorený list od Fica: „Ak mal pochybnosti o ústavnosti použitia armády, mohol sa obrátiť na ústavný súd"

NEWS ROBERT FICO ZUZANA ČAPUTOVÁ
Uložiť Uložené

Zuzana Čaputová uistila Roberta Fica, že si svoje kompetencie vykonáva v plnom rozsahu ústavy.

Róbert Fico nedávno skonštatoval, že prezidentka „hrubým spôsobom odignorovala Ústavu Slovenskej Republiky".  Podľa jeho slov bolo nasadenie 9,5-tisíc vojakov pri plošnom testovaní  v rozpore s ústavou, lebo takéto nasadenie môže urobiť len prezidentka a nemôže o ňom rozhodnúť len vláda Slovenskej republiky. Prezidentka ho však vyviedla z omylu.

Zuzana Čaputová uistila Roberta Fica, že si svoje kompetencie vykonáva v plnom rozsahu ústavy. Reagovala tak na jeho otvorený list. Prezidentka tvrdí, že v poslednej dobe zaznamenáva množstvo podobných výziev, ktoré presahujú ústavou dané právomoci prezidentky. „Vrátane tých, ktoré žiadajú zastavenie výkonu viacerých rozhodnutí vlády alebo odvolanie premiéra či vlády rozhodnutím prezidenta. Musím preto vysvetliť, že prezident takéto právomoci nemá, a teda nemôže konať svojvoľne. Konať môžem len v medziach Ústavy SR,“ povedala Zuzana Čaputová.


Zároveň vysvetlila, že prezident podľa ústavného zákona o bezpečnosti štátu v núdzovom stave nariaďuje vojakom len výkon mimoriadnej služby, a to len na návrh vlády. Čaputová tvrdí, že ak by k návrhu mimoriadnej situácie došlo, plne by uplatnila právomoc prezidenta rozhodnúť o jej nariadení alebo nenariadení.

Domov
Zdieľať
Diskusia