Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento obsah je sponzorovaný obsah spoločnosti Verticcio. 
8. novembra 2020, 10:12
Čas čítania 4:27
Sponzorovaný obsah

Chýba ti doma kofeín? Prevedieme ťa domácou prípravou kávy od A až po Z

Chýba ti doma kofeín? Prevedieme ťa domácou prípravou kávy od A až po Z
Zdroj: Mike Kenneally, Unsplash
GASTRO KÁVA
Uložiť Uložené

Priprav si kvalitnú a chutnú kávu s našimi tipmi.

Bez šálky kávy si niektorí nevieme ani predstaviť deň. Donedávna nám ju pripravoval buď kávovar v práci alebo barista či baristka v kaviarni. Možno aj ty si už nejeden deň doma a začínaš na sebe pociťovať abstinenčné príznaky z nedostatku kofeínu. Kvalitnú a chutnú kávu si však môžeš vychutnávať aj v pohodlí domova. Spolu s Verticcio ti prezradíme všetky tipy a triky ako na to.

Poradíme ti, ako si doma pripraviť kvalitnú a chutnú kávu
Zdroj: Annie Spratt, Unsplash

Zabudni na robustu či arabiku 

Akú kávu si potrebuješ kúpiť? Robostu alebo Arabiku? Na toto delenie môžeš rovno zabudnúť. Väčšina káv, ktorú u nás nájdeš, pochádza práve z odrody Arabika. Dôležitejší faktor, ktorý potrebuješ sledovať pri výbere kávy je stupeň praženia. Takzvaný light roast, teda svetlo pražená káva, je ideálna na prípravu filtrovanej kávy a medium roast či full city roast, čo sú tmavšie pražené kávy, sú vhodné na prípravu espressa. Na výberových kávach máš vždy napísaný spolu s chuťovým profilom aj stupeň praženia. Ak si však nie si istý, neváhaj sa opýtať obsluhy, ak si práve kávu kupuješ v predajni / kaviarni. 

Ako pomlieť zrná? 

Keď už budeš mať kávu, nasleduje jej pomletie. Aj stupeň mletia kávy je veľmi dôležitý a odrazí sa vo výslednej šálke kávy. Každá príprava kávy má určenú odporúčanú hrúbku mletia. Káva by sa mala vždy mlieť pred prípravou, keďže po zomletí stráca arómu. 

Na domácu prípravu kávy ti postačí aj ručný mlynček, pri mletí väčšieho množstva sa viac hodí elektrický. Vo všeobecnosti sa však odporúčajú mlynčeky s mlecími kameňmi, keďže tie s oceľovými majú tendenciu kávu spáliť. Výhodou elektrického mlynčeka je okrem menšej námahy pri mletí aj väčšia presnosť. V prípade, že nemáš doma mlynček, môžeš si nechať zakúpenú kávu aj pomlieť.

Dôležitý element pri príprave kávy

Aj napriek tomu, že voda tvorí približne 98% šálky kávy, mnohí na výber správne vody pri jej príprave zabúdajú. Často je voda z našich vodovodných kohútikov príliš tvrdá a samo o sebe sa chlórovaná voda na prípravu kávy neodporúča. Výsledná šálka kávy môže byť pri použití nesprávnej vody plochá a nevýrazná. 

Poradíme ti, ako si doma pripraviť kvalitnú a chutnú kávu
Zdroj: Devin Avery, Unsplash

Na prípravu kávy môžeš použiť rôzne balené dojčenské vody, nie všetky sú však vhodné. Aké údaje treba pri kúpe balenej vody sledovať? Mala byť mať pomer minerálnych látok rozpustených vo vode v rozsahu 120-150mg/l. Keďže pH na obaloch nenájdeš, týmto údajom ťa zaťažovať nebudeme. Ideálny spôsob ako filtrovať vodu, ktorý je navyše aj ekologický, je využitie filtračnej kanvice. 

Moka kávovar 

Čo potrebujeme: pomletú kávu, vodu, moka konvičku 
Stupeň praženia: medium až full city roast
Hrúbka mletia: stredne hrubo - niečo medzi kuchynskou a hrubozrnnou soľou 

Moka známa tiež ako koťogo je veľmi obľúbená vďaka jednoduchému spôsobu prípravy kávy. Vyvinul ju v roku 1933 Alfonso Bialetti a tento kávovar nájdeš snáď v každej talianskej domácnosti. 

Príprava kávy je veľmi jednoduchá, stačí naplniť sitko na kávu doplna, bez toho aby si ju utláčal, môžeš ju však zarovnať. Ak máš moku na 3 šálky, tak si v nej môžeš pripraviť kávu v objeme 3 šálok, nikdy nie menej a sitko je vždy potrebné naplniť doplna. Spodnú časť naplň vodou po ventil. Pozor! Ten by nikdy nemal byť namočený. Následne stačí už len spojiť všetky časti moky dokopy, netreba zabudnúť na sitko s kávou a umiestniť ju na sporák. Pri moke platí, že čím dlhšie trvá jej príprava, tým bude káva chutnejšia. Plameň by nikdy nemal presahovať dno moky. Akonáhle začne po niekoľkých minútach káva vytekať, môžeš plameň zmierniť, prípadne úplne vypnúť. V momente, keď káva prestane vytekať, je pripravená na servírovanie. 

Poradíme ti, ako si doma pripraviť kvalitnú a chutnú kávu
Zdroj: Verticcio

French press 

Čo potrebujeme: pomletú kávu, vodu, french press 
Stupeň praženia: light roast
Hrúbka mletia: stredne hrubo až hrubo
Pomer: na 7 g kávy 100 ml vody 

Príprava kávy vo french press je rovnako jednoduchá ako v moke. Do kávovaru umiestni približne 7 gramov kávy (na cca 100 ml vody) a zalej ju približne 96° vodou. Ak nemáš kanvicu, ktorá kávu zohreje na presné stupne, stačí počkať približne minútu od zovretia vody. Zalej kávu vodou a nádobku prikry vrchnákom a počkaj minútu. Následne kávu môžeš premiešať a znova na tri minúty prikryť. Potom stačí pomaly piestom stlačiť kávu až nadol, vďaka čomu sa pomleté zrná oddelia od vody. Následne stačí naliať kávu do šálky. 

Poradíme ti, ako si doma pripraviť kvalitnú a chutnú kávu
Zdroj: Verticcio

Aeropress 

Čo potrebujeme: pomletú kávu, vodu, aeropress, filtre pre aeropress
Stupeň praženia: light roast
Hrúbka mletia: stredne hrubo - približne jemnosť kuchynskej soli
Pomer: na 9 g kávy 100 ml vody

Aeropress sa radí k alternatívnej príprave kávy alebo tiež k filtrovanej káve. Aeropress nemá jediný spôsob prípravy, no opíšeme ti ten najčastejší. Papierový filter najskôr premy pod tečúcou vodou a následne ho vlož na mriežku s filtrom kávovaru, čo je hrubší valec. Aeropress následne polož na šálku, nasyp doň 18-20 g kávy a zalej ju vodou (približne 100 ml) teploty cca 96°, premiešaj a nechaj približne 30 sekúnd v pokoji. Následne dolej zvyšok vody, nasaď piest a rovnomerne pretláčaj 20-40 sekúnd, až kým nebudeš počuť syčanie. 

Poradíme ti, ako si doma pripraviť kvalitnú a chutnú kávu
Zdroj: Verticcio

V60 

Čo potrebujeme: pomletú kávu, vodu, V60, filtre k V60
Stupeň praženia: light roast
Hrúbka mletia: stredné až hrubšie mletie 
Pomer: na 6 g kávy 100 ml vody

V60, alebo tiež dripper býva dostupný v rôznych prevedeniach - kovový, plastový, sklenený a porcelánový. Baristi odporúčajú zväčša plastový alebo porcelánový. Existuje v dvoch verziách, menšej - vhodnej na 1-2 šálky kávy a väčšej - na dve až 4 šálky kávy. Podľa toho, akú veľkosť dripperu máš, treba prispôsobiť aj papierový filter.

Dripper s papierovým filtrom polož na konvičku, prípadne šálku a papierový filter premoč horúcou vodou. Následne vodu vylej, umiestni sem kávu, zalej ju malým množstvom vody a nechaj 30 sekúnd v pokoji. Napokon dolej krúživými pohybmi zvyšok vody, dávaj si však pritom pozor, aby sa voda zbytočne nedotýkala papierového filtra. Akonáhle káva prekvapká, môžeš si ju vychutnávať.

Poradíme ti, ako si doma pripraviť kvalitnú a chutnú kávu
Zdroj: Verticcio

Chemex 

Čo potrebujeme: pomletú kávu, vodu, chemex, filter na chemex
Stupeň praženia: light roast
Hrúbka mletia: stredné až hrubšie mletie 
Pomer: na 9 g kávy 100 ml vody

Chemex si mnohokrát mohol vidieť napríklad aj v seriáli Priatelia. Je ideálny pre prípravu kávy vo väčšom množstve a princíp je pri ňom v podstate identický ako pri dripperi. Chemex je dostupný v rôznych veľkostiach, čomu treba prispôsobovať aj nákup papierových filtrov. Tie majú špeciálny postup skladania.

Akonáhle budeš mať filter poskladaný, vlož ho do chemexu, rovnako ako pri V60 ho treba premyť horúcou vodou. Následne treba vodu z chemexu vyliať a do filtra nasypať kávu. Pre menší chemex (objem cca 3 šálky) odporúčame 24 g kávy. Rovnako ako pri dripperi namoč všetkú kávu malým množstvom vody a nechaj odpočívať 30 sekúnd. Následne dolej krúživými pohybmi zvyšok vody. Akonáhle káva pretečie, stačí ju jemne premiešať krúžením chemexu a môže sa podávať.

Poradíme ti, ako si doma pripraviť kvalitnú a chutnú kávu
Zdroj: Verticcio

Niekoľko tipov na záver 

  • Nemusíš sa báť experimentovať s hrúbkou mletia. V prípade jemného mletia bude mať káva intenzívnejšiu chuť, v prípade hrubšieho mletia viac vyniknú rôzne tóny kávy. 
  • Rovnako môžeš experimentovať aj s teplotou vody, ktorá mení výslednú chuť kávy.
  • Tiež môžeš experimentovať aj s pomermi, tie sú zväčša len odporúčané. 
  • Papierový filter nezabudni vždy premyť. 
  • Šálky, do ktorých kávu servíruješ, odporúčame vždy predhriať teplou vodou.
  • Ak si nie si istý receptami na prípravu kávy, môžeš si pomôcť rôznymi aplikáciami. 
Domov
Zdieľať
Diskusia