Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. októbra 2020, 18:54
Čas čítania 0:54
Adam Novosad

Vitamín D sa stal na Slovensku horúcim nákupným artiklom. Odkedy ho spromoval Krajniak, záujem vzrástol o stovky percent

NEWS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Minister práce po konzultácii s ministerstvom zdravotníctva na tlačovke odporúčal konzumáciu vitamínu D.

Minister práce Milan Krajniak by sa zrejme uživil nielen ako politik, ale aj ako influencer. Na základe analýzy portálu Aktuality.sk o tom svedčí vplyv ministrovej tlačovej konferencie z minulého týždňa, na ktorej spropagoval užívanie vitamínu D ako dodatku pestrej stravy.

O vplyve vitamínu D na organizmus v pandémii koronavírusu sa narozprávalo už veľa. Výskumníci robili viacero štúdií, podľa ktorých zistili, že vitamín D dokáže výrazne pomôcť telu človeka v predchádzaní nákazy, ale aj pri zvládaní priebehu ochorenia. Iná štúdia zasa hovorí o horšom priebehu Covid-19 pri nadmernom užívaní D-čka.

Vitamín D sa pre Slovákov stal najhorúcejším nákupným artiklom. Odkedy ho spromoval Krajniak, záujem vzrástol a stovky percent
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Tieto správy neobišli ani ministra Krajniaka, ktorý sa poradil s ministerstvom zdravotníctva aj odborníkmi a odporučil vitamín najmä seniorom či obyvateľom domovov dôchodcov. Vitamín D sa však medzitým stal jedným z najhorúcejších nákupných artiklov v rámci celej populácie Slovenska, čo podčiarkujú najmä informácie o zvýšenom záujme zo strany spotrebiteľov v lekárňach.

Zvýšený objem nákupu vitamínu D v posledných týždňoch registruje sieť lekárni Dr. Max aj online lekáreň Pilulka.sk. Nielen predchádzajúce povedomie o vplyve vitamínu, ale aj samotná tlačovka Krajniaka zdvihli objem nákupov o stovky percent. V spomínanej lekárni Pilulka.sk dokonca Krajniakov efekt odhadli na osemnásobný nárast záujmu o vitamín.

Odporúčané
Na Slovensku treba čím skôr zaviesť celoštátny lockdown, povedal lekár Visolajský z Ústredného krízového štábu Na Slovensku treba čím skôr zaviesť celoštátny lockdown, povedal lekár Visolajský z Ústredného krízového štábu 22. októbra 2020, 12:27

Ako to už býva zvykom, aj v tomto prípade však platí, že s vitamínmi netreba preháňať. Náš organizmus si v prípade neustáleho predávkovania dokáže nahromadiť vitamíny v prílišnom množstve, a tak vitamíny rozpustné v tukoch ako A, D, E alebo K vedia narobiť šarapatu našej pečeni. V pandémii tak treba dbať na prevenciu, ale s déčkom nakladať rozumne a v prvom rade prijímať pestrú stravu.

Domov
Zdieľať
Diskusia