Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. októbra 2020, 6:42
Čas čítania 1:26
Tímea Krauszová

Ako vybudoval Jeff Bezos úspešnú firmu Amazon? Na pohovoroch sa pýtal tieto tri otázky

NEWS AMAZON JEFF BEZOS
Uložiť Uložené

Najbohatší muž na svete prezradil svoje tajomstvo výborného HR systému.

Najbohatší muž na svete a šéf Amazonu Jeff Bezos odhalil svoje tri kľúčové otázky, ktoré sa pýta kandidátov na pracovných pohovoroch. Otázky podľa CBNC prvýkrát prezradil svojim akcionárom ešte v roku 1998.

V začiatkoch Amazonu, kedy vo firme pracovalo len okolo dvetisíc ľudí, sa ešte Bezos venoval prijímaciemu procesu osobne. To už pri aktuálnej veľkosti spoločnosti nie je možné, no jeho otázky sú nadčasové a naďalej využívané HR špecialistami pri pohovoroch.

3 otázky Jeffa Bezosa, ktoré si pokladal počas pohovorov

Prvou otázkou, nad ktorou by sa mali HR-isti zamyslieť, je: Budeš túto osobu obdivovať? V liste, ktorý Bezos v roku 1998 poslal svojim akcionárom, túto otázku zdôvodnil nasledovne:

„Ak si spomeniete na ľudí, ktorých obdivujete, pravdepodobne sú to ľudia, od ktorých ste sa mohli niečo naučiť alebo vám v niečom šli príkladom.“ Bezos si preto zo zásady vyberal ľudí, ktorých pre niečo obdivoval. Každý nový zamestnanec vo firme navyše posúval latku stále vyššie.

Prvý zamestnanec Amazonu vôbec Nicholas Lovejoy v roku 1999 povedal, že Bezos vždy „vytrápil“ kandidátov osobne a chcel, aby sa každým novým zamestnancom posúvali požiadavky a očakávania vyššie.

Odporúčané
Toto si o Jeffovi Bezosovi možno netušil. Nenechal sa vydierať nahými selfies a má telo ako The Rock či Vin Diesel Toto si o Jeffovi Bezosovi možno netušil. Nenechal sa vydierať nahými selfies a má telo ako The Rock či Vin Diesel 16. júla 2020, 10:12

Druhá otázka je pre zamestnávateľov ťažký oriešok: Dokáže táto osoba zvýšiť priemerný výkon tímu, do ktorého ho prijmeme?

Bezos sa podľa firemného blogu usiluje o dlhodobé zmýšľanie. Je to jednou z kľúčových hodnôt Amazonu a je podľa neho veľmi dôležité, aby sa nový zamestnanec uchytil a bol motivovaný rásť aj po rokoch pracovného pomeru.

Treťou otázkou ťa možno najbohatší muž na planéte prekvapí: V akej oblasti by mohla byť táto osoba hviezdou? Bezos tvrdí, že sa nestačí pozerať len na zručnosti a skúsenosti. Každý človek má jedinečnú osobnosť a talent.

Napríklad, jedna zo zamestnankýň kedysi dávno vyhrala národnú súťaž v hláskovaní v USA. Hoci jej to v každodennej práci sotva pomôže, pracovné prostredie je o niečo príjemnejšie, ak si z času na čas môže s kolegami zasúťažiť a vyhláskovať nejaké náročné slovo.

Hoci môžu takéto „hviezdy“ na pracovisku občas liezť na nervy, majú tendenciu byť radikálnejší alebo sa vzbúriť, podľa Bezosa ich vo svojej firme proste chce. V rozhovore z roku 2018 povedal, že takíto ľudia podporujú inovatívne zmýšľanie celého tímu.

Domov
Zdieľať
Diskusia