Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
16. júla 2020, 10:12
Čas čítania 6:23
Matej Krajčovič

Toto si o Jeffovi Bezosovi možno netušil. Nenechal sa vydierať nahými selfies a má telo ako The Rock či Vin Diesel

TECH JEFF BEZOS
Uložiť Uložené

Šéf Amazonu je minimálne tak zaujímavý ako Bill Gates či Elon Musk.

Zrejme ho poznáš ako najbohatšieho muža na svete a šéfa spoločnosti Amazon. 56-ročný Jeff Bezos síce nie je takým dobrodruhom ako Elon Musk, no taktiež ráta s objavovaním vesmíru.

Kritici mu vyčítajú, že zamestnanci v jeho distribučných skladoch pracujú za málo peňazí v neľudských podmienkach, no sám rozdal miliardy dolárov na charitu. 

 Svoje súkromie si chráni viac ako iné osobnosti a preto sme museli a preto si o týchto 12 faktoch z jeho života pravdepodobne doteraz nevedel.  

V tomto článku si prečítaš:
  • Kedy sa stal najbohatším mužom planéty a kam až sa môže vyšplhať hodnota jeho majetku
  • Ako jeho bankové konto zaťažil rozvod s manželkou
  • Prečo Amazon mohol jednoducho zbankrotovať
  • Akou chrobou Jeff Bezos trpí už od detstva
  • V čom sa líši od Tima Cooka alebo Elona Muska, hoci má už dávno po 50-tke

Jeff Bezos
Zdroj: Gettyimages.com - Alex Wong

1. Pravdepodobne trpí ochorením oka. Nemá ho však sklenené

Ak sa pozeráš na niektoré Bezosove fotografie, určite si všimneš, že jeho pravé oko vyzerá trochu čudne. Podľa viacerých špekulácií ide o chorobu nazývanú ptóza očného viečka

To zostáva poklesnuté a prižmúrené, keďže svaly, ktorého majú držať, nefungujú správne. S touto diagnózou sa môžeš narodiť, alebo ju získať vekom (kedy svaly prirodzene ochabujú), neliečenou infekciou, úrazom či miernou formou mozgovej porážky. 

Bezos o tomto ochorení nikdy verejne nehovoril, no možno môže k niečomu inšpirovať aj teba. Ptózu je totiž obvykle možné korigovať operačným zákrokom, ktorý pre miliardára nemôže byť vôbec drahý.

Bezos sa však s ničím takým nikdy neodbťažoval. Že sa mu niekto možno posmieva za výzor, ho očividne absolútne netrápi. Poklesnuté viečka možno vidieť už na jeho fotografiách z detstva. 

Jeff Bezos
Zdroj: Gettyimages.com - Emma McIntyre

2. Je extrémne fit a má vraj menej než 10 % tuku

Hoci má už dávno po 50-tke, cvičenie mu očividne nie je cudzie. Internet zabáva najmä pohľad na to, ako vyzeral pred vyše dvadsiatimi rokmi. 

Pretože má plešinu zhodil aj zvyšok vlasov a dnes by sa pravdepodobne uživil v niektorom z hollywoodskych filmov. 

Podľa vlastných slov spí minimálne 8 hodín denne a o varenie sa doma často stará úplne sám. Jeho vymakané telo mu pomáha rysovať osobný tréner.  

3. Je módny idol

New York Times sa pozrel na jeho obliekanie, ktoré sa taktiež pred rokmi dramaticky zmenilo. Zatiaľ čo si iní technologickí lídri vystačia s jedným tričkom alebo rolákom, Bezosovi nie je cudzia koženná bunda, perfektne padnúci modrý oblek alebo tradičná indická kurta. GreekWire ho právom vyhlásil za najlepšie sa obliekajúceho muža na summite, kde bol aj Tim Cook, Mark Zuckerberg či čínsky preziden Si-Ťin Pching. 

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Jeff Bezos (@jeffbezos),

Podľa módnej editorky z NY Times vlastní hodinky Ulysse Nardin za takmer 13-tisíc dolárov alebo slnečné okuliare Garrett Leight Van Buren za takmer 400 dolárov, aké nosí aj modelka Bella Hadid. 

4. Je najbohatším mužom planéty, výsledné číslo však ešte poriadne porastie

Najbohatším mužom sveta bol dlhoročne zakladateľ Microsoftu Bill Gates, ten sa ale teraz venuje skôr charite a vedenie svojej firmy prenechal iným.

Bezos sa na prvé miesto tohto rebríčka dostal v roku 2017. Jeho aktuálny majetok odhaduje index Bloombergu na 183 miliár dolárov. Akcie Amazonu rástli aj počas aktuálnej korona-krízy, zákazníci po celom svete totiž počas karanténnych opatrení nemohli chodiť do kamenných obchodov a viac míňali v online e-shopoch.

Posledné správy navyše hovoria o tom, že miliardárov majetok by sa v priebehu ďalších rokov mohol ešte znásobiť. V roku 2026 (alebo možno aj skôr) by vraj malo pribudúť ďalšie číslo po pokorení biliónovej hranice. Bezos by tak na účte videl dvanásťmiestnu cifru, aj keď skôr teoreticky.

Majetok boháčov sa totiž ráta aj cez aktuálnu trhovú hodnotu ich firiem, to teda neznamená, že majú všetko okamžite dostupné ako hotovosť. 

Odporúčané
Internetom sa šíri fáma, že Jeff Bezos bude prvým bilionárom na svete. Vieme prečo Internetom sa šíri fáma, že Jeff Bezos bude prvým bilionárom na svete. Vieme prečo 14. mája 2020, 20:22

5. O časť peňazí ho pripravil rozvod s manželkou

Bezosov majetok sa pritom vlani značne scvrkol pre rozvod s manželkou MacKenzie. Boli spolu 25 rokov a narodili sa im 4 deti. Zosobášili sa ešte predtým, než vznikol Amazon. Právnici ho napriek tomu neoholili o polovicu majetku, ako by si možno čakal.

Rozvod ho stál len 4 % akcií Amazonu, teda približne 36 miliárd dolárov. Bezosovi samotnému ešte stále zostáva 12 percent.

Hoci sa MacKenzie okamžite po rozvode stala druhou najbohatšou ženou sveta, určite ju netreba vnímať ako zlatokopku. Podľa Bezosa bola kľúčovou postavou v úplných začiatkoch firmy, keď pracovala ako účtovníčka a mala tiež dohodnúť jednu z prvých zmlúv s prepravnými spoločnosťami. Manželovi navyše prenechala všetky podiely v denníku Washington Post a firme Blue Origin. 

Jeff Bezos
Zdroj: Gettyimages.com - Taylor Hill

6. Vydierali ho nahými fotkami 

Bulvárny denník National Enquirer zverejnil eroticky ladenú komunikáciu, ktorú Bezos viedol so svojou novou priateľkou Lauren Sanchezovou.

Bezos si potom najal súkromných detektívov, ktorí mali potvrdiť, že jej zverejnenie komunikácie bolo politicky motivované. Miliardár totiž vlastní magazín Washington Post, ktorého novinári kritizujú Donalda Trumpa aj napríklad režim v Saudskej Arábii.

Odporúčané
Najbohatšieho muža sveta vydierajú kvôli nahým fotkám, ktoré si posielali s milenkou. Jeff Bezos vyšiel s pravdou von Najbohatšieho muža sveta vydierajú kvôli nahým fotkám, ktoré si posielali s milenkou. Jeff Bezos vyšiel s pravdou von 8. februára 2019, 15:39

Vydavateľ denníka National Enquirer následne od Bezosa požadoval, aby verejne vyhlásil, že o politickej motivácii zverejnenia fotografií v skutočnosti nevie, inak zverejní aj jeho intímne fotografie a selfies, ktoré mal denník k dispozícii. Bezos však podobnú „dohodu“ odmietol a celú komunikáciu s bulvárom zverejnil. 

„Selfie od pása dole, odpoveď slečny Sanchezovej, kde fajčí cigaru ako simuláciu scény orálneho sexu a nahá selfie z kúpeľne, ešte so svadobným prsteňom“ - cituje sám Bezos výpočet toho, čo mu denník oznámil, že má k dispozícii. 

7. Saudská Arábia mu zrejme hackla mobil

Zatiaľ nie je jasné, ako miliardárove selfies s priateľkou unikli. Bezos za to viní brata svojej novej priateľky, ale za zmienku stojí aj incident z marca 2018. Miliardár sa vtedy stretol zo saudsko-arabským korunným princom Mohammadom Bin Salmanom. 

O rok neskôr jeho bezpečnostný expert Gavin de Becker obvinil saudoskoarabskú vládu, že Bezosovi hackli jeho mobil. Kybernetický útok malo spustiť video, ktoré princ poslal Bezosovi cez WhatsApp.

Dôvodom podobného hacku mohol byť opäť Washington Post a jeho články o smrti saudskoarabského disidenta Jamala Kashoogiho, ktorý kritizoval tamojší režim a zavraždili ho na saudskoarabskom konzuláte v Istambule. 

8. Vlastní najdrahšiu nehnuteľnosť v Los Angeles

Pri svojom obrovskom majetku vlastní niekoľko domov. Na začiatku tohto roka kúpil nehnuteľnosť po zakladateľovi filmových štúdií Warner Bros., ktorá ho vyšla len drobné - približne 151 miliónov dolárov. 

Súčasťou nehnuteľnosti je golfové ihrisko, hosťovské domy, tenisový kurt či údajne aj garáž s vlastnou čerpacou stanicou. 

Odporúčané
Najbohatší muž sveta Jeff Bezos si kúpil najdrahšiu rezidenciu v LA. Pri majetku 120 miliárd eur si to takmer ani nevšimol Najbohatší muž sveta Jeff Bezos si kúpil najdrahšiu rezidenciu v LA. Pri majetku 120 miliárd eur si to takmer ani nevšimol 13. februára 2020, 13:10

O rok predtým minul za tri apartmány na newyorkskom Manhattane 80 miliónov dolárov. Získal tak penthouse s piatimi spáľnami s takmer kilometrom štvorcovým plochy, súkromný výťah a panoramatický výhľad na Empire State Building a iné mrakodrapy. 

Má však aj dom vo Washingtone, ktorý sa dostal aj do centra pozorností demonštrantov hlásiacich sa k heslu Black Lives Matter. 

Pred vchodom rozložili gilotínu. Zrejme sa im nepáčilo, že Bezos je tak bohatý, ako približne 2,7 milióna priemerných Američanov dokopy.

9.  Amazon začínal predajom kníh, Bezos ich rozvážal sám

Po vysokej škole Bezos pracoval napríklad pre firmu Intel a v roku 1993 sa rozhodol vytvoriť internetové hníhkupectvo. Firmu založil vo svojej garáži. Pôvodný názov bol Cadabra a na rozbeh použil 300-tisíc dolárov od svojich rodičov.

Amazon získal viac peňazí po vstupe na burzu, keď mu začali dôverovať investori. Neskôr teda mohol ku knihám pridať aj ďalšie produkty ako je elektronika a oblečenie. V roku 2002 však Amazon takmer skrachoval.

Firmu zachránila zrejme len zhoda náhod a obrovské šťastie, firma totiž získala kľúčovú hotovosť vďaka pôžičkám tesne pred vypuknutím finančnej krízy, vďaka čomu vlastne mala dostatočnú rezervu. Ak by sa to nepodarilo, alebo by Jeff Bezos váhal o pár týždňov dlhšie, pravdepodobne by bol Amazon už len históriou, podobne ako niekoľko ďalších firiem z tzv. dot-com bubliny.

 

Jeff Bezos trpí zvláštnou chorobou a Saudská Arábia mu zrejme hackla mobil. Týchto 12 vecí si o najväčšom boháčovi možno nevedel
Zdroj: TASR/AP

„Keď sme začali, mali sme 10 zamestnancov. Balíčky som na poštu nosil sám v mojom Chevy Blazer z roku 1987 a sníval som o tom, že raz budeme mať vysokozdvižný vozík,“ povedal pre GeekWire. Firmu neskôr premenoval na Amazon podľa juhoamerického veľtoku. Dúfal totiž, že sa jeho firma stane najväčším internetovým predajcom kníh na svete.

Dnes pod Amazon patrí aj streamovacia služba Twitch, konkurent Netflixu Prime Video, audio knihy Audible, smart zariadenia Ring a vývoj hlasovej asistentky Alexa. 

Samotný Jeff Bezos investoval aj do ďalších spoločností, v roku 1998 napríklad 250-tisíc dolárov do vtedy naznámej firmy menom Google

10. Smartfón od Amazonu bol totálny prepadák

Amazon úspešne vyrába svoje čítačky kníh Kindle a aj smart reproduktory Echo. V roku 2014 to skúšal aj s vlastným mobilným telefónom Fire Phone. 

Žiadny útok na iPhone sa však nekonal, výrobu smartfónu zastavili už o rok neskôr. Hoci mal stáť iba 199 dolárov v základnej 32 GB verzii pri kúpe na paušál, mobil s 4,7-palcovým displejom a 13 Mpix fotoaparátom prakticky nikoho nezaujal. 

Pravdepodobne to bolo preto, že hoci bežal na operačnom systéme Android, nedisponoval obchodom Google Play. Aplikácie si si mal sťahovať z obchodu Amazonu. Platforma bohužiaľ neuspela podobne, ako to nedokázal Microsoft so svojím Windows Phone. 

11. Aj on sa chystá objavovať vesmír

S menom Elona Muska sa ti určite spája s projektom SpaceX. Jeff Bezos má trochu menej odvážne plány ako kolonizovať Mars, no stále sa snaží o to, aby ľudia mohli absolvovať súkromné cesty do vesmíru za zlomok z dnešných nákladov. 

V roku 2000 preto založil firmu Blue Origin, ktorej najnádejnejším projektom je raketa New Shepard. Prvý let s ľudskou posádkou plánovali minulý rok, no projekt stále mešká. 

12. Peniaze zarába, aj rozdáva na charitu

Hoci Jeff Bezos pravidelne čelí kritike za podmienky, v akých pracujú niektorí zamestnanci Amazonu, štedrosť a charita mu nie sú cudzie. 

Pravdepodobne najväčším príspevkom je tohtoročných 10 miliárd dolárov, ktoré jeho fond na ochranu Zeme venoval boju proti klimatickým zmenám

Peniaze však rozdával aj do potravinových bánk a dve miliardy dal projektu na pomoc pre bezdomovcov a deťom z nízkopríjmových skupín.  

Jeff Bezos trpí zvláštnou chorobou a Saudská Arábia mu zrejme hackla mobil. Týchto 12 vecí si o najväčšom boháčovi možno nevedel
Zdroj: TASR/AP

Samotná firma Amazon už trhovú hodnotu miliardy dolárov dosiahla, bude teda zaujímavé sledovať, kedy sa na podobnú métu dostane aj Jeff Bezos ako osoba.

Vlani sa však vyhlásil,  že jeho spoločnosť podľa neho jedného dňa zbankrotuje. Zatiaľ  to však vyzerá tak, že ak by si do Amazonu investoval, chybu neurobíš.   

Domov
Zdieľať
Diskusia