Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. októbra 2020, 9:30
Čas čítania 5:21
Miriam Rumanková

Jana a Simona založili prvé re-use centrum na Slovensku, kde si požičiaš zmrzlinovač alebo vymeníš staré knihy za nové (Rozhovor)

Jana a Simona založili prvé re-use centrum na Slovensku, kde si požičiaš zmrzlinovač alebo vymeníš staré knihy za nové (Rozhovor)
Zdroj: Instagram/baterkaren_trnava
REFRESHER SLOVENSKO TRNAVA
Uložiť Uložené

Baterkáreň vytvára skvelú komunitu ľudí v Trnave a okolí. Navštíviť ich môže ktokoľvek.

Baterkáreň je prvé re-use centrum na Slovensku, ktoré založili dve kamarátky Jana a Simona. V ich re-use centre si môžeš požičať veci rôzneho druhu, vymeniť oblečenie, či knihy. Okrem toho si môžeš nakúpiť ekologické potreby do svojej domácnosti a načapovať drogériu do vlastných nádob.

Projekt z Trnavy je sociálnym podnikom, ktorý má charitatívny a komunitný rozmer, kde si máš šancu oddýchnuť aj popri šálke kávy so svojimi priateľmi, a tak dobiť svoje baterky novou energiou. 

Zároveň sa „baterka“ špecializuje na šírenie osvety a praktické vzdelávanie v oblasti udržateľnejšieho života. Ako re-use centrum má dôležitú úlohu ako prvok fungujúcej obehovej ekonomiky v krajine.

Práve v detailoch a malých krokoch, ktoré si v sebe upevníme, sa skrýva tá individuálna zmena, o ktorej toľko počúvame.

V tomto článku si prečítaš:
  • Aké predmety si môžeš v Baterkárni požičať.
  • Je centrum len pre ľudí z Trnavy.
  • Akými zásadami sa v Baterkárni riadia.
  • Zistíš to, čí sa v Baterkárni platí členské.
  • Kto financuje Baterkáreň.
  • Aké veci môžeš priniesť do centra aj ty.
  • Ako funguje požičiavanie.

Čo všetko môžeme nájsť vo vašom centre Baterkáreň?V prvom rade tu máme bezobalový obchod s drogériou, domácimi potrebami a reuse centrum. Obchodík návštevníkom ponúka drogériu predávanú do vlastných či vratných obalov, prírodnú kozmetiku a rôzne vecičky do udržateľnej domácnosti.

Odporúčané
Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) 16. apríla 2024, 12:30

Cieľom centra je predchádzanie vzniku odpadu. Centrum vracia mesačne viac ako 1 000 vecí naspäť do obehu. Oblečenie, knihy, domáce potreby, dekorácie, pomôcky. Vytvárame tak obraz hodnoty tovaru, predchádzame vzniku odpadu a veci z reuse centra sú zároveň cenovo dostupnejšie a pomáhajú komunite a sociálne slabším rodinám alebo jednotlivocom. 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by 1. reuse centrum v SR (@baterkaren_trnava) on

 
Sú nejaké zásady, ktorými sa v Baterkárni riadite?

Udržateľnejšie dokáže žiť naozaj každý. Nech ten výraz znie akokoľvek vágne, základným princípom nášho fungovania je, že každý si u nás niečo nájde. Od začiatočníka po skúseného „zerowastera“.

Práve v detailoch a malých krokoch, ktoré si v sebe upevníme, sa skrýva tá individuálna zmena, o ktorej toľko počúvame. Zároveň sa riadime heslom: „Keď môžem pomôžem“. Vzájomná pomoc je pre nás dôležitá, snažíme sa preto naše aktivity a projekty spájať s pomocou buď iným organizáciám alebo jednotlivcom.

Odporúčané
Vodová katastrofa bez chuti, ale tiež príjemný rastlinný jogurt. Testovali sme 12 vegánskych jogurtov Vodová katastrofa bez chuti, ale tiež príjemný rastlinný jogurt. Testovali sme 12 vegánskych jogurtov 13. októbra 2020, 9:35

Často organizujeme zbierky pre útulky či azylový dom a podobne.  Preto napríklad ponúkame iba mydlá od Azylového domu Tamara, pretože zakúpením jediného mydla zaplatíte jednej žene jednu noc v azylovom dome. Dáva nám to tak zmysel. 

Je centrum vašim plnohodnotným zamestnaním alebo sa projektu venujete popri práci?Z časového hľadiska a hľadiska vynaloženej energie ide o prácu na plný úväzok. Keďže sme však sociálnym podnikom, ktorý je financovaný z vlastných zdrojov, je to u nás tak pol na pol. V momentálnej situácii a v systéme, v ktorom fungujeme, si zatiaľ nemôžeme dovoliť venovať sa iba Baterkárni, akokoľvek rady by sme. 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by 1. reuse centrum v SR (@baterkaren_trnava) on


Koľko ľudí dnes stojí za projektom Baterkáreň?Janka je srdce baterkárne, má na starosti jej prevádzku a Simona je hlava, manažér, má na starosti úrady, systémy, plány a spolupráce. Okrem toho sú to aj skvelé brigádničky Lucka a Henrieta. 

Pomáhajú vám v centre dobrovoľníci?

Áno, bez dobrovoľníkov by baterka vôbec nebola schopná fungovať. Vecí je zo dňa na deň viac a viac. Keďže sa snažíme každú vec kontrolovať, preberať, nachystať, zavesiť na vešiaky, poskladať či komunikovať, ju je toho naozaj veľa. Preto sme v Baterkárni veľmi vďační za našich dobrovoľníkov. 

Domov
Zdieľať
Diskusia