Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. októbra 2020, 18:55
Čas čítania 0:45
Miriam Rumanková

Traja vedci zistili, čo spôsobuje cirhózu a rakovinu pečene. Získanú Nobelovu cenu si však osobne neprevezmú

NEWS
Uložiť Uložené

Trojica vedcov si rozdelí finančnú odmenu v hodnote približne 959 000 eur.

Nobelovu cenu za fyziológiu alebo medicínu za rok 2020 získali v pondelok Američania Harvey Alter, Charles Rice a Brit Michael Houghton za výskum v súvislosti s objavom hepatitídy typu C. Objav hepatitídy typu C zachránil už milióny ľudských životov. 

Porota uviedla, že trojicu vedcov ocenili za ich „rozhodujúci prínos v boji proti krvou prenášanej hepatitíde - vážnemu zdravotnému problému, ktorý spôsobuje cirhózu a rakovinu pečene ľuďom na celom svete.“

„Objavy laureátov Nobelovej ceny za medicínu za rok 2020 odhalili príčinu zvyšných prípadov chronickej hepatitídy a umožnili vykonávanie krvných testov a vyvinutie nových liekov, ktoré zachránili milióny životov,“ uviedol Karolínsky inštitút.

Laureáti si však svoje ceny v Štokholme na tradičnom slávnostnom odovzdávaní 10. decembra osobne neprevezmú. Desať miliónov švédskych korún si prevezmú vo svojich domovských krajinách prostredníctvom ambasád alebo príslušných univerzít.

Nobelova nadácia v septembri oznámila, že tradičná slávnostná ceremónia udeľovania cien sa tento rok z dôvodu pandémie koronavírusu neuskutoční. Podujatie v štokholmskej koncertnej sále nahradí televízny prenos z radnice švédskej metropoly. 

Odporúčané
Ruský prezident Vladimir Putin je nominovaný na Nobelovu cenu za mier Ruský prezident Vladimir Putin je nominovaný na Nobelovu cenu za mier 25. septembra 2020, 10:37
Domov
Zdieľať
Diskusia