Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. septembra 2020, 14:08
Čas čítania 0:43
Daniel Mikolášik

Pri pobreží Austrálie uviazlo takmer 500 veľrýb. Vyše polovica z nich už zahynula

NEWS
Uložiť Uložené

Podľa záchranárov sa buď vydali nesprávnym smerom alebo prenasledovali svoju korisť až do plytčín.

Na pobreží austrálskeho ostrovného štátu Tasmánia sa od pondelka hromadia uviaznuté veľryby. Aktuálne je ich už takmer 500 a stále pribúdajú ďalšie. Miestni záchranári tvrdia, že približne 380 z nich už zahynulo. Podľa nich sa buď vydali nesprávnym smerom alebo prenasledovali svoju korisť až do plytčín.

Odporúčané
Japonci už zabili prvú veľrybu. Len nedávno obnovený komerčný lov už má svoju obeť Japonci už zabili prvú veľrybu. Len nedávno obnovený komerčný lov už má svoju obeť 1. júla 2019, 16:54

Ako informuje BBC, hovoríme o doposiaľ najväčšom uviaznutie veľrýb v dejinách Austrálie. Ide o veľryby z rodu Globicephala, vedci sa aktuálne snažia zachrániť preživšie. V stredu sa im podarilo zachrániť už 50, aktuálne sa snažia vyslobodiť ďalších 30. Tasmánske úrady potvrdili, že záchrannú akciu budú viesť dovtedy, kým budú uviaznuté veľryby žiť.

Na pobreží Tasmánie uviazlo takmer 500 veľrýb, väčšina z nich zahynula
Zdroj: TASR/AP

Záchranné akcie začali už v utorok, konkrétne v troch lokalitách odľahlej zátoky Macquarie Harbour neďaleko mesta Strahan na západe Tasmánie. Ďalšie objavili pomocou helikoptéry. „Pri pohľade zhora nevyzerali byť v stave, ktorý by sa dal zlúčiť s ich záchranou. Väčšina z nich vyzerala, že nežije,“ uviedol manažér správy tasmánskych národných parkov Nic Deka.

Pri pobreží Austrálie uviazlo takmer 500 veľrýb. Vyše polovica z nich už zahynula
Zdroj: TASR/AP

Presná príčina a dôvody prečo veľryby uviaznú na pláži nie sú známe. časť vedcov hovorí, že sa im naruší orientácia a zablúdia prípadne prenasledujú korysť. Iné výskumy uvádzajú, že veľryby sú vystrašené zo silných sonarov ponoriek.

Pri pobreží Austrálie uviazlo takmer 500 veľrýb. Vyše polovica z nich už zahynula
Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia