Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. septembra 2020, 11:44
Čas čítania 1:05
Viktor Kniš

Ministerka kultúry Milanová: Pod ťarchou nových čísiel sme museli prijať opatrenia, s Matovičom doladíme peniaze

NEWS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Natália Milanová tvrdí, že presviedčala epidemiológov, že kultúrne podujatia nie sú rizikové. V piatok však už bola situácia iná.

Predstavitelia kultúry dlhodobo prízvukujú, že ich vláda síce obmedzila už v marci, do dnešného dňa však nevymyslela spôsob, ako im výpadky príjmov kompenzovať. Okrem samotných umelcov sa to týka aj tých, ktorých nutne nevidno. Zvukári, osvetľovači, prenajímatelia techniky a mnohí ďalší, bez ktorých by sa kultúra diať nemohla, sú na pokraji možností. 

Aj keď v lete niektoré udalosti boli, od 1. októbra budú v zelených okresoch povolené podujatia maximálne pre 200 ľudí, interiérové pre 100 ľudí. Oranžové a červené okresy môžu organizovať hromadné podujatia maximálne pre 100 osôb a interiérové pre maximálne 50 ľudí.

Interpreti postupne rušia koncerty aj turné a prostredníctvom Facebooku už reaguje aj ministerka Natália Milanová, podľa ktorej nie je otázkou, či vláda pomôže kultúre, ale ako jej pomôže. 

„Pred týždňom som sa snažila prítomných presviedčať o tom, že kultúrne podujatia z povahy nie sú rizikové. V piatok však už bola situácia iná. Pod ťarchou nových čísiel a informácií som musela uznať, že prísnejšie protipandemické opatrenia jednoducho budeme musieť prijať, ak chceme udržať vírus pod kontrolou,“ zdieľa šéfka rezortu kultúry svoj postoj k rozhodnutu pandemickej komisie. 

Odporúčané
Separ, Gleb aj Kali rušia a presúvajú svoje turné kvôli novým opatreniam. Reagujú aj Dalyb a Dame Separ, Gleb aj Kali rušia a presúvajú svoje turné kvôli novým opatreniam. Reagujú aj Dalyb a Dame 13. septembra 2020, 9:39

Pomoc kultúre, aj keď oneskorenú, berie ako samozrejmosť. Rokovala o nej s ministrom financií Eduardom Hegerom, čaká ju však ešte stretnutie s Igorom Matovičom. 

„S ministrom financií Eduardom Hegerom máme dohodu, že kultúre, ktorá je najviac zasiahnutá, určite finančne pomôžeme. Považujeme to za samozrejmosť.  Nastávajúci týždeň sa stretneme s premiérom Igorom Matovičom, aby sme sa doladili na úrovni vlády čo najefektívnejšiu pomoc. Jednotlivé spôsoby sa už medzičasom tvoria,“ píše ministerka kultúry. 

Ministerka Natália Milanová si myslí, že ak sa nám podarí túto bezprecedentnú kultúrnu pauzu prekonať, tak určite následne exploduje od nahromadenej energie do krásy, aká tu roky nebola.

 

Domov
Zdieľať
Diskusia