Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
10. septembra 2020, 14:03
Čas čítania 5:36
Marián Mauik Biel

Na tieto lúpeže sa nechytá ani La Casa de Papel. Svoje zažili aj Bratislava a Nitra

Na tieto lúpeže sa nechytá ani La Casa de Papel. Svoje zažili aj Bratislava a Nitra
Zdroj: Brown Safe
ZAUJÍMAVOSTI KRÁDEŽ
Uložiť Uložené

Od krádeže korunovačných klenotov a slávnych obrazov až po tri nákladiaky hotovosti.

Bankové a iné plánované lúpeže nie sú žiaden chvályhodný čin. V reálnom svete to nie je ako obľúbený seriál Netflixu La Casa de Papel (Money Heist) s predlohou akýchsi moderných Robinov Hoodov. Je pravdou, že ak sa zlodejom podarí utiecť, odskáče si to väčšinou len poisťovňa, no aj tak občas dochádza k zraneniam či dokonca úmrtiam nevinných.

Len pred pár dňami došlo k druhému najväčšiemu prepadnutiu v histórii Francúzska. V Lyone partia zjavne profesionálov obkľúčila dodávku bezpečnostnej spoločnosti Loomis a po vyhrážaní sa zbraňou musela posádka zlodejom vydať približne 9 miliónov eur.

Za posledné roky sa udialo viacero podobných a aj omnoho divokejších lúpeží. Tieto patria k tým, ktorých lup dosiahol desiatky miliónov.

Odporúčané
Ozbrojení zlodeji v Lyone zaútočili na obrnené vozidlo a ukradli 9 miliónov eur. Ide o druhú najväčšiu lúpež vo Francúzsku Ozbrojení zlodeji v Lyone zaútočili na obrnené vozidlo a ukradli 9 miliónov eur. Ide o druhú najväčšiu lúpež vo Francúzsku 29. augusta 2020, 20:17

Výkrik – 100 miliónov dolárov

Presne pred 14 rokmi sa podarilo vypátrať slávny obraz Výkrik od Edvarda Muncha. Iróniou je, že ho ukradli už v roku 1994, ale po pár mesiacoch ho polícia aj s lupičmi vypátrala. V roku 2004 znova obraz ukradla dvojica lupičov z Munchovho múzea v Osle. V tomto prípade to už také rýchle rozuzlenie nemalo.

Edward Munch - Výkrik
Edward Munch - Výkrik Zdroj: Wikimedia

Dlhé mesiace bez stopy, nepomohla ani odmena 230-tisíc eur za informácie, ktoré by nejako pomohli čin objasniť. Po viac ako dvoch rokoch nakoniec obraz, prekvapujúco v dobrom stave, našli. Polícia však neprezradila, kde a ako. Výkrik od Muncha mal v tej dobe podľa viacerých aukčných siení hodnotu 100 miliónov dolárov, dnes by sa predal aj za 130 miliónov.

Belgické diamanty – 100 miliónov dolárov

Antverpy sú neoficiálnym hlavným svetovým mestom diamantov. Nachádza sa tu najviac spoločností, ktoré drahé kamene skladujú, upravujú, nakupujú a predávajú. Denne do a z Antverp prúdia diamanty v hodnote okolo 200 miliónov dolárov. Nie je preto vôbec zvláštne, že niekoľko najziskovejších lúpeží sa odohralo práve v tomto meste.

Jedným z tých najznámejších je prípad z roku 2003, ktorý je tiež ako z Hollywoodu. Skupina zlodejov pod vedením Leonarda Notarbartola sa extrémne sofistikovaným spôsobom dostala do Diamond Center v Antverpách aj napriek tomu, že im v ceste stáli moderné zámky s číselnou kombináciou, pohybové a tepelné senzory a aj oceľové dvere hrubé 45 centimetrov.

Ešte sa im aj podarilo vymeniť záznamy bezpečnostných kamier, aby nemohli byť identifikovaní. Odniesli si diamanty v hodnote 100 miliónov amerických dolárov.

Ako sa občas stáva, jeden člen tímu to pokazil. Nechal na mieste činu nedojedený sendvič, vďaka ktorému polícia získala DNA vzorku, uvádza CNN. Zlodejov nakoniec po niekoľkých mesiacoch pátrania po celej Európe našli a odsúdili. Väčšinu ukradnutých diamantov sa však nikdy nepodarilo vypátrať.  

Najväčšie lúpeže posledných desaťročí, ktoré boli ako z filmov
Zdroj: Needpix.com

O desať rokov neskôr zas skupina ôsmich lupičov prezlečených za policajtov prerazila plot letiska v Bruseli a namierila si to k lietadlu, ktoré s pasažiermi do Zürichu tajne prevážalo aj neupravené diamanty z Antverp. Túto informáciu zlodeji využili. V priebehu troch minút bez jediného výstrelu už boli preč a s nimi aj drahé kamene v hodnote zhruba 50 miliónov dolárov, píše CNN.

Diamantová riviéra – 136 miliónov dolárov

Leto 2013 bolo pre juhofrancúzske mesto Cannes nejaké zvláštne. Len v priebehu pár mesiacov v ňom došlo k trom veľkým lúpežiam šperkov.

Najprv to bol diamantový náhrdelník v hodnote 1 milión eur, ktorý počas májového filmového festivalu zmizol z hotelového sejfu. A len o pár dní neskôr z festivalovej afterparty v hoteli zmizol ďalší náhrdelník za viac ako 2,6 milióna dolárov. Všetko bez svedkov a objaveného lupu.

Najväčšie lúpeže posledných desaťročí, ktoré boli ako z filmov
Zdroj: Maxpixel.net

A potom prišli letné prázdniny a hotel Carlton na azúrovom pobreží organizoval výstavu šperkov. Hotelová ochranka síce bola na mieste, ale išlo skôr o akýchsi vyhadzovačov. Neboli totiž ozbrojení.

Naopak, neznámy muž zamaskovaný klobúkom a šálom poloautomatickú zbraň mal. Pod hrozbou, že ju použije, si bez väčšej námahy pozbieral vystavované šperky a zmizol. Prvé správy hovorili o škode 53 miliónov eur. Nakoniec, Philippe Vique, zástupca prokurátora, oznámil, že išlo o šperky v celkovej hodnote necelých 136 miliónov dolárov, píše CNN.

Irak bol zlatá baňa pre lupičov – 1,2 miliardy dolárov

Smutné prvenstvo medzi bankovými lúpežami vo výške odcudzenej sumy si nesie Centrálna banka Iraku v Bagdade. Navyše, v Bagdade sa odohrala aj druhú najväčšia lúpež, píše The Guardian.

Žiadny premyslený plán s vyrezávaním okien a laserovým zabezpečovacím systémom, šlo skôr o akési zlyhanie ľudského faktora v spojení s chaosom v krajine. V roku 2003 tesne pred irackou vojnou vtedajšia hlava štátu Sadám Husajn poslal svojho syna Kusaja do štátnej centrálnej banky s vlastnoručne podpísanou žiadosťou. Mali mu vydať viac ako 980 miliónov amerických dolárov v hotovosti. Kvôli národnej bezpečnosti a ochrane pred americkými vojskami.

Najväčšie lúpeže posledných desaťročí, ktoré boli ako z filmov
Zdroj: Wikimedia

Banka mu vyhovela a hotovosť vydala. Kusaj na to potreboval tri nákladiaky. Prišlo k invázii a peniaze zmizli. Neskôr počas viacerých razií a aj priamo v Husajnovom paláci vypátrali zhruba 650 miliónov dolárov. Zvyšok sa nadobro stratil.

Príbeh má ešte dohru. Taký obrovský balík zlomil morálku aj americkým vojakom, ktorí ho konfiškovali. 35 dôstojníkov bolo zatknutých za spreneveru stoviek tisíc dolárov, ktoré si nechali pre seba a poslali svojim rodinám.

Najväčšie lúpeže posledných desaťročí, ktoré boli ako z filmov
Zdroj: Pixabay

Len o štyri roky neskôr v stále nie úplne stabilnej krajine došlo v Dar Es Salaam Bank v Bagdade k inej lúpeži, píše NY Times. Doteraz sa o tomto prípade veľa nevie. Podľa všetkého v tom mali prsty členovia armády a štátni úradníci. V banke bolo totiž neštandardne veľa hotovosti v cudzej mene, konkrétne amerických dolárov.

Dvaja až traja členovia bankovej ochranky mali nešpecifikovaným spôsobom ukradnúť spolu až 283 miliónov zo spomínanej súkromnej banky. Práve preto, že sa s lupom dostali cez množstvo policajných aj vojenských zátarás, sa hovorí o tom, že do krádeže mali byť zapletení aj štátni zamestnanci. Páchateľov ani peniaze nikdy nenašli.

Švédske korunovačné klenoty – nevyčísliteľná hodnota

Len pred dvoma rokmi sa neďaleko Štokholmu odohrala malá dráma ako z akčného filmu. V katedrále mesta Strängnäs sú vystavené švédske korunovačné klenoty zo 17. storočia. Pozostávajú z dvoch korún, jabĺk a žeziel. Pozrieť si ich môže aj verejnosť. Z nepochopiteľného dôvodu sú uložené len v štandardnej vitríne za bezpečnostným sklom. Možno preto, že by nikomu nenapadlo niečo také kradnúť. Lupiči tak pravdepodobne museli mať veľmi špecifického kupcu.

Najväčšie lúpeže posledných desaťročí, ktoré boli ako z filmov
Zdroj: Wikimedia

V júli 2018 tesne pred obedom mali v katedrále dvaja z „turistov“ rozbiť vitrínu a utiecť s dvoma korunami a žezlom k neďalekej zátoke. Tam ich už čakal rýchločln, na ktorom z miesta ušli. Nepomohla ani námorná polícia či helikoptéry.

S vetrom vo vlasoch sa mohli dostať do Štokholmu alebo až do Baltského mora. Podľa biskupa Strängnäskej katedrály majú klenoty, samozrejme, určitú umeleckú hodnotu a sú osadené drahými kameňmi. Je to ale neporovnateľne nižšia hodnota, než akú klenoty predstavujú pre celé Švédsko, jeho kultúru a históriu. Klenoty sa, našťastie, minulý rok našli. V smetiaku v Štokholme, píše BBC

Najväčšie lúpeže na Slovensku a v Česku

Pražský záťah – 21 miliónov eur 
Pre gigantickú výšku ukradnutých peňazí z lúpeže nemusíme chodiť ďaleko. V susednom Česku tri týždne pred Vianocami roku 2007 došlo v pražskom Žižkove k lúpeži viac ako pol miliardy českých korún, v prepočte 21 miliónov eur. Išlo o takzvaný inside job.


Páchateľom bol František Procházka, pracovník bezpečnostnej agentúry G4S, ktorý celé mesiace manipuloval s doslova tonami bankoviek. Až si nakoniec sto kilogramov z nich nechal. Vlastne sa nedá určiť, či šlo o lúpež alebo krádež. V jednu decembrovú sobotu nastúpil na službu strážnika a nechal do areálu s trezorom vojsť dodávku G4S. V skutočnosti to bola ale falošná dodávka s jeho komplicom.

Naložil štyri tašky bankoviek a dodávka odišla ako inokedy. F. Procházka potom ostal v práci až do večera, skončil šichtu a rozlúčil sa s kolegom ako vždy. Nikto jeho a ani peniaze odvtedy nevidel. O pár mesiacov chytili jeho komplica, ktorý šoféroval, ale stopa nikam ďalej neviedla. Nepomohol ani medzinárodný zatykač. 

Bratislavské námestie – 1,7 milióna eur 
Doteraz najväčšia banková lúpež na Slovensku prebehla počas letného dňa rovno na Námestí SNP v Bratislave v roku 1997. Do vtedajšej pobočky Ľudovej banky vošli dvaja mladí páni a požiadali o vklad hotovosti do trezoru. Keď ich tam pracovníčky banky doviedli, pod hrozbou zastrelenia im museli vydať zhruba 52 miliónov korún. Zamestnanci banky neriskovali a spolupracovali. Nedošlo teda k žiadnemu zraneniu. Páchatelia odkráčali s kufríkmi plnými hotovosti.

Odporúčané
Najväčšia banková lúpež Slovenska, peniaze sa nikdy nenašli. Ako si na ňu spomínajú tí, ktorí sa jej venovali? Najväčšia banková lúpež Slovenska, peniaze sa nikdy nenašli. Ako si na ňu spomínajú tí, ktorí sa jej venovali? 22. septembra 2019, 11:03

Neboli zjavne až takí profesionáli. Postupne v spolupráci s talianskou a rakúskou políciou boli vypátraní. Išlo o trojicu Talianov, dvaja z nich sa narodili na Slovensku. Mali za sebou lúpeže v okolitých krajinách, v Rakúsku po nich ostala aj jedna obeť – majiteľ klenotníctva. Lupiči sedia za mrežami doteraz, peniaze sa však nikdy nenašli. 

Nitrianska spojka – 5,7 milióna eur 
Rok pred lúpežou v Bratislave sa kradlo v ešte väčšom meradle v Nitre. 90. roky boli ozaj divoké. Nešlo ale o žiadny do detailu premyslený plán alebo prestrelku. V podstate išlo skôr o krádež než lúpež. Bohuš Sloboda bol šéfom bankovej bezpečnostnej služby a jednoducho raz vypol kamery, pustil do pobočky VÚB komplicov, otvoril im aj sejf a odniesli si 173 miliónov korún. Peniaze sa nikdy nenašli.

Odporúčané
Ukradli 173 miliónov slovenských korún. Po ich krku išla aj mafia Ukradli 173 miliónov slovenských korún. Po ich krku išla aj mafia 13. februára 2019, 17:27

Obvinení dokonca tvrdili, že keď si lup v byte jedného z nich delili, prepadla ich ozbrojená dvojica a polovicu peňazí si odniesla. Malo ísť o podraz šéfa bratislavského podsvetia Miroslava Sýkoru. Nevie sa presne, koľko ľudí bolo do krádeže zapletených, obžalovali nakoniec piatich. Bohuš Sloboda bol po súdnych prieťahoch nakoniec právoplatné odsúdený až v roku 2013. Dostal 8 rokov, takže onedlho sa dostane na slobodu.

Domov
Zdieľať
Diskusia