Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. augusta 2020, 14:11
Čas čítania 2:22
Tímea Krauszová

Zachovajte pokoj a neklaďte vojskám odpor, znelo z rozhlasu. Pozri si autentické videá zo dňa, keď k nám prišli tanky

HISTÓRIA
Uložiť Uložené

Na naše územie presne pred 52 rokmi vstúpilo pol milióna mužov, 6 300 tankov a 800 lietadiel krúžilo občanom nad hlavami. Hranicu s Rakúskom zablokovalo sovietske pancierové vojsko.

„August 1968 pripomína, že suverenita štátu nie je samozrejmosťou. Je to hodnota, ktorá si vyžaduje, aby ju štátna reprezentácia odhodlane bránila,“ vyhlásila vo svojom dnešnom prejave prezidentka Zuzana Čaputová. Narážala tým na udalosti spred viac ako pol storočia, na ktoré nesmieme zabudnúť.

Dnes si pripomíname smutné výročie. Pred 52 rokmi, 21. augusta 1968 vtrhli na územie vtedajšieho Československa vojská Varšavskej zmluvy. 

Krvavé zlyhanie pokusu o demokratizáciu 

Vojská Poľskej ľudovej republiky, Maďarskej ľudovej republiky, Bulharskej ľudovej republiky a armáda Sovietskeho zväzu obkľúčili Československo. Na naše územie vstúpilo pol milióna mužov, 6 300 tankov a 800 lietadiel krúžilo občanom nad hlavami

Československá armáda nedostala pokyn zasiahnuť, avšak čo neurobili naši vojaci, spravili ľudia: vyšli do ulíc a odvážne sa postavili proti okupantom.

Pozri si videá, ako prebiehal vpád vojsk na územie Československa v roku 1968. Dnes si pripomíname smutné výročie
Zdroj: Vojenský historický ústav

„Invázia vojsk Varšavskej zmluvy do Československa sa nezaobišla bez obetí na ľudských životoch z radov civilného obyvateľstva. Na Slovensku zahynulo v období od 21. augusta do 31. decembra 1968 v dôsledku prítomnosti cudzích vojsk, podľa doterajších poznatkov, celkovo 38 osôb, v celom Československu 108, uvádza Ústav pamäti národa (ÚPN).

Domov
Zdieľať
Diskusia