Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. júla 2020, 10:15
Čas čítania 0:45
Matej Krajčovič

Riaditeľ Centra pre liečbu drogových závislostí: Mladí Slováci v lete častejšie fajčia marihuanu, boháči neodolajú kokaínu

NEWS DROGY MARIHUANA SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Riaditeľ Centra pre liečbu drogových závislostí Ľubomír Okrúhlica to odhaduje na základe toho, že na jeseň do odvykačky prichádza viac detí.

Leto je podľa riaditeľa Centra pre liečbu drogových závislostí Ľubomíra Okrúhlicu obdobím, kedy ľudia na Slovensku viac užívajú drogy. Týkať sa to má najmä mladých. 

„Majú veľa voľného času bez toho, aby boli v nejakej štruktúre, či už je to výučba, školské družiny. Krúžky bývajú často v lete prerušené. Mnohí rodičia sú v práci,“ poukazuje na možné dôvody zvýšeného užívania týchto látok.

Najčastejšie je podľa neho užívaná marihuana, čo tvrdí aj na základe toho, že na jeseň jeho centrum zaznamenáva viac žiadostí rodičov o umiestnenie dieťaťa do odvykacieho a liečebného procesu. 

Oproti 90. rokom sa však na Slovensku menej užívajú tvrdé drogy, o ktoré už mladí nejavia taký záujem ako kedysi. V súčasnosti dávajú prednosť práve spomínanej marihuane, syntetickým drogám či halucinogénom.

Odporúčané
Pervitín za 2 000 000 000 €. Slovenskí colníci zachytili rekordnú dodávku z Mexika Pervitín za 2 000 000 000 €. Slovenskí colníci zachytili rekordnú dodávku z Mexika 7. júla 2020, 12:14

Do centier chodí so žiadosťou o liečbu oveľa menej závislých od heroínu, ale oveľa viac ľudí so závislosťou od pervitínu, marihuany a s kombinovanými závislosťami. Stále viac sa objavujú závislosti od alkoholu a kokaínu.

Okrúhlica tvrdí, že heroín v súčasnosti užívajú skôr osoby na okraji spoločnosti a fajčia najmä ľudia s nižším vzdelaním a príjmami, ktorí pracujú často fyzicky.

Bohatá vrstva sa snaží žiť zdravšie, no výnimkou majú byť „elity“, ktoré neodolajú kokaínu. 

Domov
Zdieľať
Diskusia