Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. júla 2020, 11:34
Čas čítania 2:28
Tímea Krauszová

Koľko ľudí bude žiť na Slovensku v roku 2100? Podľa vedcov nás čaká populačná kríza

NEWS
Uložiť Uložené

Vrchol v počte obyvateľov na Zemi by sme podľa amerických vedcov mohli dosiahnuť v roku 2064.

Podľa vedcov z washingtonskej univerzity nás čakajú problémy s počtom obyvateľov už v tomto storočí. V ich štúdii vysvetľujú, že vrchol v počte obyvateľov Zeme dosiahne ľudstvo v roku 2064. V tom roku by malo žiť 9,7 miliardy ľudí na celom svete. O kríze a preľudnenej planéte už počúvame roky, no prekvapivým je záver štúdie, podľa ktorej začne potom populácia klesať na každom kontinente okrem Afriky. Najväčším problémom bude starnutie populácie na celom svete, informuje BBC.

Celá spoločnosť sa bude musieť zmeniť

Spoluautor výskumu Profesor Christupher Murray vysvetlil, že na prvý pohľad pozitívna správa prináša veľa úskalí. „Ide o veľkú vec, väčšina sveta postupne zažije úbytok populácie. Myslím si, že je veľmi ťažké premýšľať o tom a uvedomiť si, o akú veľkú udalosť ide. Je to jedinečné a budeme musieť reorganizovať spoločnosť,“ povedal pre BBC.

Pôrodnosť celosvetovo klesá. Problémom nie je plodnosť, ale fakt, že ženy majú vyššie vzdelanie, pracujú na svojej kariére a antikoncepcia je dostupnejšia než predtým. Vďaka tomu sa ženy môžu rozhodnúť mať menej detí. Istým spôsobom je pokles v počte narodených detí aj pozitívnou správou, predovšetkým pre životné prostredie.

Zníži sa množstvo uhlíkových emisií a pravdepodobne klesne aj rozsah odlesňovania. Problémom však môže byť vek. Budeme mať oveľa menej detí než seniorov.

Koľko ľudí bude žiť na Slovensku v roku 2100? Podľa vedcov nás čaká populačná kríza, obávajú sa najhoršieho
Zdroj: TASR - Henrich Mišovič
Odporúčané
Kto sú Bödörovci, čo ich spája so Smerom, vedením polície a prečo sú nebezpeční aj po vzatí Norberta Bödöra do väzby? Kto sú Bödörovci, čo ich spája so Smerom, vedením polície a prečo sú nebezpeční aj po vzatí Norberta Bödöra do väzby? 20. júla 2020, 11:18

Zmeny sa týkajú aj Slovenska, počet obyvateľov klesne na polovicu

Populačné maximum na Slovensku podľa štúdie nastalo v roku 2018 (5,42 milióna obyvateľov. V roku 2100 by mala mať naša krajina len 2,56 milióna obyvateľov. Rovnako by sa malo zmenšiť Poľsko (z 38 miliónov na 15,5 milióna obyvateľov) či Česká republika (z 10,6 milióna na 6,73 milióna obyvateľov).

Čína ako najľudnatejšia krajina na svete dosiahne svoje maximum v roku 2024. Aj pri tejto krajine vedci predpokladajú, že do roku 2100 počet ľudí klesne na polovicu.

Zmena sa netýka jedine afrického kontinentu, kde očakávajú až trojnásobný počet ľudí do konca tohto storočia. Len v Egypte by malo pribudnúť 100 miliónov ľudí, Nigéria by sa mala stať druhou najľudnatejšou krajinou na svete. Znamená to, že ľudí s africkými koreňmi bude len pribúdať a podľa Murraya budeme musieť rasizmus riešiť ešte aktívnejšie, pretože by sme černochov či ich deti mohli stretávať vo väčšom počte krajín než doteraz.

Koľko ľudí bude žiť na Slovensku v roku 2100? Podľa vedcov nás čaká populačná kríza, obávajú sa najhoršieho
Zdroj: TASR - Dušan Hein

Spoločnosť zostarne a to by nám malo robiť vrásky už teraz

Podľa americkej štúdie budú rozdiely vo veku markantné. Zatiaľ čo v roku 2017 bol počet detí vo veku menej ako 5 rokov približne 681 miliónov a počet seniorov nad 80 rokov bol 141 miliónov, v roku 2100 sa pomer otočí. Nasvete by malo byť okolo 401 miliónov detí do 5 rokov a 866 miliónov seniorov nad 80.

„Vytvorí to obrovskú spoločenskú zmenu,“ povedal profesor, ktorý má malú dcérku a sám sa bojí, aká bude jej budúcnosť. Nevieme, kto by mal platiť dane alebo odvody, kto by sa mal starať o seniorov a či si vôbec budeme môcť dovoliť ísť do dôchodku.

Niektoré krajiny sa už teraz snažia takémuto scenáru vyhnúť. Ponúkajú lepšie materské či otcovské dovolenky, bonusy na deti, bezplatnú starostlivosť o deti, no neexistuje žiadna správna odpoveď. Nejde totiž o individuálny, ale o globálny problém.

Podľa Murraya je celkom možné, že časom budú krajiny súperiť o migrantov, len aby u nich mal kto pracovať a prispievať aj do štátneho rozpočtu. „Ak sú tieto predpovede čo i len spolovice presné, migrácia sa stane nevyhnutnosťou pre všetky národy. už to nebude len možnosť,“ povedal pre BBC na margo štúdie profesor z londýnskej univerzity Ibrahim Abubakar. Podľa neho musíme od základov premyslieť globálnu politiku a spoločne rozložiť ľudí v produktívnom veku, pretože od toho bude záležať rozkvet či rozpad ľudstva.

Ľudia však ešte stále tento problém neberú vážne.

„Zmetú to zo stola so smiechom, nevedia si predstaviť, že by to mohla byť pravda. Myslia si, že ženy sa proste rozhodnú mať viac detí,“ povedal profesor Murray. Podľa neho je prirodzené, že ak nenájdeme riešenie, tak by ľudský druh mohol aj vyhynúť. To je však otázkou niekoľkých storočí.

Domov
Zdieľať
Diskusia