Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. júla 2020, 20:28
Čas čítania 0:54
Tímea Krauszová

Pouličný umelec Banksy po prvýkrát na videu: Posprejoval londýnske metro s odkazmi o koronavíruse

NEWS BANKSY
Uložiť Uložené

Oblečený v ochrannom skafandri maľoval potkany s rúškami.

Banksy je späť v plnej sile a tentokrát pomaľoval londýnske metro. Oblečený v ochrannom skafandri, s okuliarmi, dýchacou maskou a sprejovou farbou v postrekovači na dezinfekciu pripomína profesionálneho upratovača.

V takomto oblečení pravidelne dezinfukujú metro počas pandémie koronavírusu, ktorá zúri aj vo Veľkej Británii. Umelec v reakcii na šíriaci sa vírus zverejnil na Instagrame video, ako pracuje. Na okná aj steny jednej zo súprav nastrieka niekoľko obrazov a aj sa podpíše, píše BBC.

Odporúčané
Banksy si uctil zdravotníkov novým dielom, maľbu nechal v jednej z nemocníc s dojemným odkazom Banksy si uctil zdravotníkov novým dielom, maľbu nechal v jednej z nemocníc s dojemným odkazom 8. mája 2020, 9:15

Banksy prvýkrát vo videu: nechýbajú typické potkany, tentokrát s rúškami

Jeden z jeho potkanov si práve kýcha, ďalšie dva skúšajú let s padákom, teda s rúškom. Banksyho odkaz je jasný: znova sa nechal inšpirovať koronavírusom, tentokrát však upozorňuje na dôležitosť nosenia rúšok a dodržiavania opatrení. Skvelou nápovedou je aj farba, ktorú si zvolil: je rovnaká ako jednorazové rúška.

Hoci na krátku chvíľu teraz všetci znášame obmedzenia, neskôr sa opäť postavíme na nohy, znie jeho odkaz. Ten je zjavný nielen z posledných záberov v krátkom videu (I get lockdown, but I get up again namiesto I get knocked down but I get up again), ako aj zo známeho hitu Chumbawamba s názvom Tubthumping.

Pouličný umelec si už v máji uctil zdravotníkov, ktorí s koronavírusom bojujú v prvej línii. Originálnu maľbu zaniesol do nemocnice v britskom meste Southampton a priložil k nej aj odkaz „vďaka za všetko, čo robíte, verím, že (táto maľba) toto miesto trochu rozjasní, aj keď je čiernobiela.“

Domov
Zdieľať
Diskusia