Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. júla 2020, 20:18
Čas čítania 1:14
Tímea Krauszová

Talianske Alpy zružoveli a ľad sa začal topiť. Vedci vravia, že za to môžu aj turisti

NEWS ŽIVOTNÉ PROSTREDIE
Uložiť Uložené

Sfarbenie doružova spôsobujú riasy. Tmavší ľad sa však roztápa rýchlejšie.

Sneh v talianskych Alpách sa sfarbil doružova, informuje The Guardian. Vedci sa obávajú nadmerného roztápania a síce riasy, ktoré farbu ľadu spôsobujú, nie sú nebezpečné, opäť sa otvára otázka globálneho otepľovania.

Odporúčané
Klimatická kríza: Za 70 % celosvetových emisií je zodpovedných len 15 krajín. Môže malé Slovensko pomôcť zachrániť planétu? Klimatická kríza: Za 70 % celosvetových emisií je zodpovedných len 15 krajín. Môže malé Slovensko pomôcť zachrániť planétu? 20. septembra 2019, 9:07

Roztápania sa boja vedci aj turisti

Červený ľad. Spôsobuje ho druh rias (chlamydomonas nivalis), ktoré majú ochrannú vrstvu z karoténu. Ten spôsobuje ich zafarbenie,. Zvládnu aj extrémne nízke teploty a v letných mesiacoch sa prebúdzajú a kvitnú. S príchodom zimy opäť zmiznú.

Začiatkom roka sme ťa informovali, že sa ružový sneh objavil na Antarktíde, ide o pomerne bežný jav aj na oboch póloch a zaznamenali ho už aj v Grónsku. Aktuálne však spôsobuje vedcom vrásky, pretože sa v rozsiahlej miere objavil v talianskych Alpách. Ako informuje britský Guardian, zvyčajne ľadová plocha odráža až 80 % slnečných lúčov. Zafarbenie túto schopnosť znižuje, ľad pohltí viac tepla, čím sa roztápa rýchlejšie.

Odporúčané
Červený ľad na Antarktíde vyzerá ako z hororového filmu. Ide pritom o bežný jav, ktorý sa opakuje každý rok Červený ľad na Antarktíde vyzerá ako z hororového filmu. Ide pritom o bežný jav, ktorý sa opakuje každý rok 27. februára 2020, 22:17

Roztopený ľad podporuje rozširovanie rias. Tie potrebujú k prežitiu vzduch a dostatok vody. V istom bode vznikne začarovaný kruh. „Všetko, čo stmaví ľad, spôsobuje, že mizne rýchlejšie,“ vysvetľuje vedec Biagio di Mauro z talianskeho národného výskumného centra. Horský priesmyk Passo Gavia (2 618 m) je jednou z „obetí“ červených rias.

Di Mauro sa však snaží identifikovať, čo iné okrem ľudskej aktivity prispieva ku globálnemu otepľovaniu. Podľa neho by aj prítomnosť turistov a lyžiarov mohla podporiť výskyt rias a zhoršovať stav ľadovej plochy v Alpách. 

Nad roztápaním zalamujú rukami aj turisti. Riasy sú posledná vec, ktorá v tomto stále teplejšom svete chýba – Elisa z Florencie sa dokonca obáva, či vôbec škody, ktoré ľudstvo napáchalo, ešte môžeme zvrátiť, alebo sa už svetovej katastrofe nevyhneme. „Zem nám vracia len to, čo sme jej my sami spôsobili,“ povedala.

Domov
Zdieľať
Diskusia