Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. júna 2020, 12:55
Čas čítania 5:24
Denisa Bodková

Prežila vojny, socializmus, no poznačili ju 90. roky. 3,5-miliónový nábytok lekárne sa možno vráti do Bratislavy (Reportáž)

Prežila vojny, socializmus, no poznačili ju 90. roky. 3,5-miliónový nábytok lekárne sa možno vráti do Bratislavy (Reportáž)
Zdroj: Denisa/REFRESHER
HISTÓRIA BRATISLAVA HISTÓRIA
Uložiť Uložené

Historickú budovu Lekárne u Salvátora dostalo po desaťročiach hlavné mesto do svojho 100 % vlastníctva. Aké s ňou má plány, a prečo tak dlho chátrala?

 K článku ti prinášame aj krátku reportáž.

Ako je možné, že jedna z najkrajších historických pamiatok v Bratislave tak dlho chátra? Novorenesančný dom, v ktorom takmer 100 rokov fungovala Lekáreň u Salvátora, obdivujú skupinky turistov z rôznych kútov sveta.

Tvrdia, že má v sebe zvláštneho ducha a čosi vyžaruje. Možno to v nich evokuje zanedbaná fasáda domu či tajomné uzamknuté dvere a okienko, ktoré v minulosti slúžilo na výdaj liekov.

Po rokoch ťahaníc s rôznymi spoluvlastníkmi získalo mesto Bratislava ikonickú budovu do svojho 100 % vlastníctva, čím sa pochválil aj primátor Matúš Vallo na sociálnych sieťach.

My sme sa boli vďaka Magistrátu hlavného mesta, ktorý nám budovu sprístupnil, osobne pokochať priestormi lekárne, kde môžeš aj cez sklenené dvere obdivovať biely štukový strop s maľbami od dcéry prvého majiteľa či mozaikovú podľahu – údajne od rovnakého dodávateľa ako tá na Titanicu.

Prežila vojny, socializmus, no poznačili ju 90-te roky. 3,5-miliónový nábytok lekárne sa možno vráti do Bratislavy (Reportáž)
Zdroj: Denisa/REFRESHER


Stratený vzácny nábytok

Čo ale v Lekárni u Slavátora nezostalo, je unikátny nábytok z roku 1727, ktorý prešiel po privatizícii rukami rôznych vlastníkov až skončil u súkromného zberateľa. S otázkou ceny starožitného mobiliáru sme sa obrátili na predsedu Slovenskej spoločnosti sprievodcov cestovného ruchu, pána Bilačiča.

„Po tom, čo lekáreň v roku 1996 skončila svoju činnosť, nábytok prešiel rôznymi majiteľmi a vlastníkmi, až nakoniec skončil v rukách zberateľa v Novom Meste nad Váhom a jeho odhadovaná zberateľská cena je 3,5 milióna eur.” 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 85270 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako chce mesto získať späť pôvodný nábytok zberateľskej ceny 3,5 mil. eur
  • Kam viedli useknuté točité schody z lekárne
  • Ako a kto tam pred pár rokmi zorganizoval vernisáž a hudobnú akciu
  • Kto žije v bytoch nad lekárňou a čo si myslí o rekonštrukcii domu
  • Kde sú potomkovia pôvodného majiteľa
  • Aké sú plány s priestorom
Domov
Zdieľať
Diskusia