Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. apríla 2020, 10:28
Čas čítania 1:24
Matej Krajčovič

Americké tajné služby vraj o koronavíruse informovali Izrael už v novembri minulého roka. Vlády oboch krajín nič nespravili

NEWS ČÍNA IZRAEL USA
Uložiť Uložené

Ministerstvo obrany USA správy o existencii informácie odmietlo. Je však takmer jasné, že Čína niekoľko týždňov zatajovala skutočný rozsah epidémie.

O hrozbe okolo nového koronavírusu mohli niektoré krajiny vedieť už v novembri minulého roka, informuje The Times of Israel. Miestna televízia totiž včera informovala, že Izrael o prepuknutí nákazy v Číne informovali americké tajné služby práve vtedy.

Verejnosť v tom čase ešte o nákaze nevedela, mohla ju ale registrovať čínska vláda, odkiaľ informácie teoreticky prešli až k agentom spravodajských služieb USA. Médiá o zvýšenom počte nakazených informovali ku koncu decembra.

Odporúčané
Čína informovala WHO už krátko po varovaní od svojich lekárov. Pravdepodobne však zatajila prenos COVID-19 z človeka na človeka Čína informovala WHO už krátko po varovaní od svojich lekárov. Pravdepodobne však zatajila prenos COVID-19 z človeka na človeka 1. apríla 2020, 8:16

Tajné služby mali pochopiteľne správy posunúť aj americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi a jeho administratíve, ktorú ale vraj príliš nezaujali. Napriek tomu upozornili aj Izrael a medzinárodné spoločenstvo NATO.

V Izraeli sa podľa televízie Channel 12 o hrozbe nákazy taktiež diskutovalo, no neboli podniknuté žiadne kroky. Táto informácia je v súlade s minulotýždňovými špekuláciami americkej ABC News.

Podľa nich USA správy získali vďaka analýze počítačovej komunikácie a satelitných snímok z Číny. V novembri malo prísť prvé varovanie, v decembri potom opakované mítingy Bieleho domu, hoci k prezidentovi sa podľa ABC News informácie dostali až v januári.  Minister obrany Mark Esper však tvrdenia, že USA o probléme vedeli už v novembri, odmietol.  

Urobil tak rozporuplným „Nespomínam si“, no neskôr prišlo aj oficiálne vyjadrenie Národného centra pre lekárske spravodajstvo: „Môžeme potvrdiť, že médiami spomínaná správa o existencii/vypustení hodnotenia v novembri 2019 nie je správna. Žiadna taká práca neexistuje,“ stálo vo formálne napísanom vyhlásení.

Urobiť podobné skratky a tvrdiť, že západ mohol šíreniu nákazy zabrániť, nie je jednoduché. Samotná Čína totiž dlho tvrdila, že vírus sa neprenáša z človeka na človeka. WHO a mnohé krajiny tak ešte v januári pracovali najmä s teóriou, že ľudia vo Wu-chane sa nakazili výhradne od zvierat na mokrom trhu v meste. Ak by bolo jasné, že ide o komunitný prenos, minimálne zrušenie letov z Číny by určite prišlo skôr. 

Podľa posledných správ však začína byť čoraz jasnejšie, že Čína informácie utajovala a minimálne zo začiatku nezverejňovala všetko. Wu-chan dnes opravil aj štatistiky celkových úmrtí. 

Odporúčané
Čínske mesto Wu-chan priznalo ďalších 1290 obetí koronavírusu Čínske mesto Wu-chan priznalo ďalších 1290 obetí koronavírusu 17. apríla 2020, 6:48
Domov
Zdieľať
Diskusia