Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. apríla 2020, 19:20
Čas čítania 1:01
Tina Hamarova

Od „blackoutu“ sme upustili, hovorí minister zdravotníctva Marek Krajčí

NEWS EKONOMIKA KORONAVÍRUS SLOVENSKO OPATRENIA ZDRAVOTNÍCTVO
Uložiť Uložené

Vypnutie krajiny malo podľa ministra veľké riziká. V rozhovore spomenul aj nové spôsoby liečby Covidu-19.

„Nie sme ostrov, máme zelené hranice a choroba môže opätovne vzplanúť aj z jedného nakazeného. Takéto vypnutie má preto veľké riziká a upustilo sa od neho, odpovedal na otázku Denníka N, či Slovensko stále rozýšľa nad takzvaným „blackoutom“, teda „vypnutím“ krajiny minister zdarvotníctva Marek Krajčí.

Niektoré obchody sa podľa neho dokonca môžu začať otvárať už teraz. „Ak je kamenný obchod nevyhnutný, tak ho otvorme. Sú sortimenty, ktoré sa ťažko nakupujú cez internet. Neštartujme zbytočný konzum, ktorý nie je nevyhnutný. Môžeme očistiť naše zvyky, zamyslieť sa na tým, čo v skutočnosti potrebujeme a čo nie,“ povedal minister.

Od „blackoutu“ sme upustili, hovorí minister zdravotníctva Marek Krajčí
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj

Riešenie podľa Krajčího

Riešením pandémie na Slovensku by mohla byť podľa neho izolácia rizikových skupín obyvateľstva„Takouto cestou sa rozhodol ísť napríklad Izrael. Epidemiologicky sa javí, že by to mohla byť rýchla cesta, ako vírus poraziť. V piatok vyšla štúdia, že ak by sme infikovaného alebo rizikového pacienta nastavovali na liečbu chlorochinom a azitromicínom, riziko úmrtia by sa výrazne znížilo,“ povedal v rozhovore s denníkom N Krajčí.

Dodal, že vďaka takejto forme liečby by sme mohli celú populáciu nechať prirodzene „premoriť“ a získať kolektívu imunitu, ale zároveň neohrozovať tých najslabších.

Odporúčané
Blackout nie je riešenie. Na koronavírus neexistuje liek, len to posunieme o pár týždňov, hovorí ekonomický analytik Blackout nie je riešenie. Na koronavírus neexistuje liek, len to posunieme o pár týždňov, hovorí ekonomický analytik 2. apríla 2020, 20:13

Rúška v prírode netreba

Minister zdravotníctva v rozhovore zdôraznil, že je dôležité nosiť rúška v uzavretých priestoroch, hromadnej doprave, v autách, ak sa vezú ľudia, čo sa nepoznajú, a pri kontakte so staršími ľuďmi. Ak ideme po vonku sami, rúško netreba.

„Avšak napríklad pri behaní na hrádzi, kde idú bežci a korčuliari jeden za druhým, je rúško potrebné. Preto sme zvolili povinnosť nosenia na verejnosti a aj preto máme také výborné výsledky,“ dodal Marek Krajčí.

Domov
Zdieľať
Diskusia