Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. apríla 2020, 10:20
Čas čítania 1:01
Matej Krajčovič

Slovenskí vedci budú vyrábať testy na koronavírus. Štátu by sa tak nemali nikdy minúť

NEWS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Vývoj financoval ESET, prvých 100-tisíc sád dá štátu zadarmo.

Slovenskí vedci budú sami vyrábať PCR testy potrebné na analýzu vzoriek na nový koronavírus. Kvalitou sa majú plne vyrovnať tým zahraničným, táto produkcia má teda zabezpečiť, aby sa štátu zdroje neminuli ani pri masívnom plošnom testovaní. Pozitívny výsledok vedia odhaliť už na tretí až štvrtý deň po nakazení. 

Vývoj testov financovala firma ESET, prvých 100-tisíc štátu odovzdá zadarmo formou daru. 

Podľa Matoviča by aj ďalšíe sady boli za zlomok ceny, za ktorú testovacie sady Slovensko nakupovalo predtým, hlavne za vlády Petra Pellegriniho. Premiér tiež tvrdí, že testy zo zahraničia by nemuseli byť vôbec dostupné. 

Odporúčané
Záznam: Z týchto miest pochádza 47 nových nakazených Slovákov Záznam: Z týchto miest pochádza 47 nových nakazených Slovákov 7. apríla 2020, 7:20

Testy spĺňajú protokoly WHO, používať ich budú úrady verejného zdravotníctva. „Nemôže nastať situácia, že by sme boli bez testov,“ povedal premiér.  

Doteraz vraj bolo sád dostatok, laboratóriá ale už pociťovali obmedzenia dodávok niektorých kľúčových chemikálií. Na vývoj boli použité aj dáta zozbierané z doterajších odberov u nakazených Slovákov. 

„,Situácia okolo koronavírusu nás dokázala ako spoločnosť spojiť. Mali sme veľké šťastie, že hneď na začiatku sme sa vedeli spojiť s p. doktorom Mistríkom. Veľmi si ceníme, že sme mali príležitosť túto aktivitu podporiť,“ povedal Richard Marko z nadácie ESET. 

Testy zatiaľ čakajú na validáciu, potom bude nasledovať certifikácia. Výroba bude ukončená do dvoch týždňov, certifikácia podľa Mistríka potrvá ešte o týždeň dlhšie. 

Vysvetlil aj, prečo sa stále nedarí dosiahnuť ciel 3-tisíc testov denne. Stále sa totiž pripravujú odberové miesta vo väčších mestách a štát musí riešiť aj logistiku (prevoz vzoriek do laboratórií) a nastavenie potrebných systémov. 

Na Slovensku vyrábané PCR testy by zrejme bolo možné predávať aj do zahraničia, vedci ich totiž vyrobia viac, než pravdepodobne budeme potrebovať. 

Späť
Zdieľať
Diskusia