Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. apríla 2020, 19:01
Čas čítania 0:41
Viktor Kniš

Slovenský megapodvod? Na úplatkoch pri agrodotáciách údajne zarobili 6,5 milióna eur

NEWS NAKA
Uložiť Uložené

Policajné prezídium hovorí o obrovskom podvode v poľnohospodárstve, ktorého sa malo dopustiť bývalé vedenie Pôdohospodárskej platobnej agentúry a ďalší podnikatelia.

Vyšetrovateľ NAKA pokročil v rámci akcie Dobytkár, polícia na Facebooku aktuálne informuje, že obrovský podvod v poľnohospodárstve sa vyšplhal až do výšky 6,5 milióna eur. Do trestnej činnosti mali byť zapletené osoby z vedenia Pôdohospodárskej platobnej agentúry a ďalší podnikatelia. 

Ako celý proces korupcie prebiehal? „Jeden z obvinených sa dohodol s ostatnými obvinenými a oslovoval jednotlivých žiadateľov o NFP s otázkou, či majú záujem o kladné vybavenie svojej žiadosti. Táto osoba pri oslovovaní žiadateľov využila svoju znalosť v poľnohospodárskej oblasti,“ vysvetľuje polícia na sociálnej sieti. 

Odporúčané
Po hovädzom a kokaínovom biznise Antonina Vadalu zostali na Zemplíne eseročky, dlhy a ruiny Po hovädzom a kokaínovom biznise Antonina Vadalu zostali na Zemplíne eseročky, dlhy a ruiny 2. marca 2020, 21:46

V prípade, že žiadateľom ponuka vyhovovala, podpísali zmluvu o dielo, cez ktorú úplatok podľa NAKA legalizovali. Výšku úplatkov mali určovať buď osoby priamo z PPA, alebo človek im blízky s dobrou znalosťou fungovania inštitúcie. „Výška úplatku bola od 14 do 25 percent z celkovej výšky dotácie,“ dodáva polícia.

Vo veci bolo zadržaných 9 ľudí a taktiež minimálne 100-tisíc eur v hotovosti. Okrem toho aj umelecké diela a ďalšie veci v hodnote aspoň 1 milión eur. Vyšetrovateľ vzniesol obvinenie zatiaľ šestim osobám, ktoré mali byť súčasťou korupčného reťazca pri prideľovaní nenávratných finančných prostriedkov z Poľnohospodárskej platobnej agentúry.

 

Domov
Zdieľať
Diskusia