Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. marca 2020, 11:45
Čas čítania 1:29
Viktor Kniš

Predsedovia strán podpísali koaličnú zmluvu, Andrej Kiska sa slávnostnej ceremónie nezúčastnil

NEWS ANDREJ KISKA IGOR MATOVIČ
Uložiť Uložené

Dnes prezidentka Zuzana Čaputová vymenuje novú vládu, najprv však musia predsedovia strán a Veronika Remišová za Andreja Kisku podpísať novú koaličnú zmluvu.

Andrej Kiska sa pred niekoľkými dňami vzdal poslaneckého mandátu kvôli zdravotným problémom a v sobotu sa nezúčastnil ani oficiálnej ceremónie v rámci vymenovania novej vlády Igora Matoviča. Koaličnú zmluvu teda podpísali traja predsedovia strán OĽaNO, SaS a Sme Rodina, v prípade Za Ľudí ju podpísala podpredsedníčka Veronika Remišová

Odporúčané
TOP 10 momentov budúceho premiéra Igora Matoviča: Plakal, kričal a vysypával injekčné striekačky TOP 10 momentov budúceho premiéra Igora Matoviča: Plakal, kričal a vysypával injekčné striekačky 1. marca 2020, 19:57

V rámci koaličnej zmluvy sa v tomto prípade štyri strany dohodli na „pravidlách hry“ na najbližšie obdobie vládnutia v maximálnej dĺžke štyroch rokov. Dohoda zahŕňa to, akým spôsobom bude nová vláda fungovať ako orgán, nedefinujú sa v nej ešte konkrétne body, ktoré bude koalícia plniť. Tie budú strany zostavovať v programovom vyhlásení vlády. 

Igor Matovič sa na úvod tlačového brífingu ospravedlnil za meškanie, povedal, že si trochu dlhšie pospal. Poďakoval sa voličom a skonštatoval, že táto vláda sa nebude riadiť podľa toho, kto má koľko peňazí. Chce zo Slovenska urobiť krajinu, na ktorú budeme všetci hrdí, uvedomuje si však situáciu okolo pandémie koronavírusu. 

„Žijeme v mimoriadne ťažkých časoch tohto obdobia, táto koaličná zmluva sa nerodila v časoch bezpečia a pokoja, ale rodila sa v časoch, kedy sme čakali koľko nových chorých pribudne,“ povedala Veronika Remišová, ktorá zastupuje Andreja Kisku. Povedala, že aj keď sú medzi koaličnými partnermi rozdiely, ciele majú rovnaké. „Každý má na pleciach iný náklad, niekto má toho viac, niekto má náklad ťažší,“ skonštatovala a dodala, že Za ľudí má na starosti spravodlivosť. Na záver sa poďakovala všetkým, ktorí dnes pomáhajú počas núdzového stavu.

Boris Kollár hovorí, že existuje správna cesta, musíme byť však ako národ disciplinovaní. „Chcem vás všetkých poprosiť bez ohľadu na to, kde bývate, zomknime sa, buďte disciplinovaní, skutočne vás prosím, aby ste prejavili disciplínu voči svojej rodine a voči svojim blízkym,“ povedal šéf Sme Rodina. 

Odporúčané
8 Slovákov žijúcich v zahraničí nám porozprávalo ako koronavírus ovplyvnil ich každodenný život 8 Slovákov žijúcich v zahraničí nám porozprávalo ako koronavírus ovplyvnil ich každodenný život 21. marca 2020, 9:25

Richard Sulík ako minister hospodárstva tvrdí, že ukáže národu, že sa dá krajina spravovať aj veľmi slušne a po odbornej stránke omnoho lepšie. Povedal, že keď ako vyriešime najakútnejšie problémy stoviek tisíc Slovákov, chce zo Slovenska spraviť krajinu, v ktorej bude radosť žiť a podnikať. 

Igor Matovič chce zverejniť koaličnú zmluvu v priebehu týždňa, nechá ju podpísať aj všetkým koaličným poslancom, čo nie je štandardom. Programové vyhlásenie vlády by mohlo byť hotové „nadštandardne rýchle,“ tvrdí Igor Matovič. 

Veronika Remišová tvrdí, že Andrej Kiska bude v budúcnosti informovať o tom, aká bude jeho budúcnosť v politike. 

Predsedovia strán podpísali koaličnú zmluvu, Andrej Kiska sa ceremónie nezúčastnil
Zdroj: TASR - Michal Svítok
Domov
Zdieľať
Diskusia