Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. marca 2020, 9:44
Čas čítania 1:30
Tina Hamarova

Prečo je dôležité sa izolovať? Washington Post urobil jednoduché a výstižné vizualizácie, z ktorých ti to bude hneď jasné

ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Prečo sa koronavírus šíri tak rýchlo a ako rast počtu nakazených najlepšie zmierniť?

Prvý prípad na Slovensku potvrdili v piatok 6. marca. Odvtedy pribudli každý deň až do pondelka 9. marca dva prípady. V utorok sa nepotvrdil ani jeden a od stredy sa nákaza začala šíriť oveľa rýchlejšie. 10, 21, 32, 44, až do utorka, kedy úrady potvrdili 97 pacientov.

Novinár Harry Stevens z Washington Post pripravil sériu vizualizácií, ktoré ti dokonale vysvetlia, prečo nárast chorých na Covid-19 tak stúpa a za akých podmienok sa to môže zmeniť. 

Odporúčané
Záznam: Na Slovensku dnes pribudlo 25 nakazených, celkovo ich máme 97 Záznam: Na Slovensku dnes pribudlo 25 nakazených, celkovo ich máme 97 17. marca 2020, 7:58

Prvý model predstavuje situáciu, v ktorej neplatia žiadne opatrenia proti šíreniu koronavírusu, každý môže chodiť kam chce a stretáva sa s veľa ďalšími osobami. Z grafu jasne vidieť ako krivka s počtom nakazených agresívne narastá. Toto je sčasti prípad Talianska, kde sa ľudia stretávali naďalej, aj keď sa choroba už šírila. Je to nebezpečné najmä pre kolaps zdravotného systému. 

Takto sa choroba šíri v prípade, že časť ľudí dobrovoľne alebo nasilu ostane doma a nechodí medzi ostatných. Model s názvom „sociálna izolácia“, v ktorom sa úplne zastaví štvrtina guličiek, by sa mal podobať súčasnému stavu na Slovensku. Čím menej ľudí chodí von, tým je menšia šanca, že sa niekto nakazí. V dave zároveň pribúdajú vyliečení. Krivka nakazených vďaka takémuto nastaveniu nevystúpi tak vysoko, čo v praxi znamená, že síce chorých ľudí stále pribúda, ale nemocnice nie sú tak zahltené.

Tretí model znázorňuje povinnú karanténu. Teda, že časť ľudí - celé mesto či región, musia povinne ostať doma a štát kontroluje, či sa to dodržiava. To je podobný prípad, ako nastal v Číne, keď úrady uzavreli najskôr mesto Wu-chan a potom celú provinciu Chu-pej. Ľudia nemohli cestovať von, no napriek tomu sa nákaza rozšírila ďalej. Vo vizualizácii jasne vidieť, že absolútna uzávera nie je takmer možná a vždy sa nájde niekto, kto karanténu opustí. Porfesor Lawrence O.Gostin z Univerzity Georgetown podľa Washington Post povedal: „Pravdou je, že tento typ karantény je veľmi zriedkavý a takmer neefektívny.“

Domov
Zdieľať
Diskusia