Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. marca 2020, 7:58
Čas čítania 18:48
Viktor Kniš

Záznam: Na Slovensku dnes pribudlo 25 nakazených, celkovo ich máme 97

NEWS
Uložiť Uložené

Núdzový stav na Slovensku pokračuje, hranice zatvára už aj Maďarsko a svetové organizácie naďalej rušia obrovské podujatia.

 • Na Slovensku je od včera vyhlásený núdzový stav – na 14 dní sú zatvorené všetky maloobchodné prevádzky a všetky prevádzky poskytujúce služby okrem potravín, drogérie, lekární, trafík.

• Počet nakazených na Slovensku dnes stúpol na 97

• Kým bol Pellegrini v Zornici, kde šijú rúška za 2 milióny, štátne hmotné rezervy podpísali 22-miliónovú zmluvu s malou firmou. Snažíme sa získať ich stanovisko.


• Ak pociťuješ príznaky (horúčka, kašeľ a dýchacie problémy), nenavštevuj lekára osobne. Môžeš sa obrátiť na infolinku 0917 222 682 alebo na 112. Informácie získaš aj na e-maile: [email protected].

Len vďaka našim predplatiteľom môžeme aktuálne dianie pokrývať NAŽIVO

Ak sa ti naša práca páči, budeme radi, ak sa pridáš medzi nich. Predplať si REFRESHER+.


Živý prenos sme pre dnešný deň ukončili, ďakujeme za pozornosť, pokračovať budeme opäť zajtra ráno.

20:45 – Televízia Markíza dnes pozvala do mimoriadnej relácie o koronavíruse vedca Roberta Mistríka. Ten ocenil, že vláda zaviedla karanténu, zároveň však apeloval na to, že Slovensko by malo denne testovať desaťtisíce ľudí, aby sme mohli chrániť lekárov a zdravotníctvo pred kolapsom. Vyjadril sa aj k medializovaným informáciám o liekoch. Podľa neho bude potrebné počkať aspoň do apríla aj v prípade lieku, ktorý je aktuálne testovaný v USA.

20:30 – Európska únia na 30 dní zatvorí svoje vonkajšie hranice. Prezidenti a premiéri členských krajín sa zhodli počas videokonferencie. (denník N)

20:15 – Filmári a ďalší audiovizuálni tvorcovia sa obracajú na exekutívu krajiny so žiadosťou o pomoc pre príslušníkov profesií pracujúcich v kreatívnom priemysle, ktorí v dôsledku pandémie nového koronavírusu ostali bez príjmov.

Iniciátorka a autorka listu, prezidentka SFTA Wanda Adamík Hrycová, upozornila na to, že dôsledky prijatých opatrení, ktoré ona i ďalší signatári listu chápu a rešpektujú, sa najviac dotknú práve tisícok ľudí pracujúcich v oblasti kultúry a tvorivého priemyslu.

„Profesijné skupiny, ako produkční, kameramani, osvetľovači, kostyméri, maskéri, technici stavieb a ďalší, nie sú v stálom zamestnaneckom pomere, nepracujú na paušál, sú platení podľa hodín, ktoré odrobia, a nemôžu pracovať z domu,“ upozornila prezidentka SFTA s tým, že v niektorých prípadoch prichádza o príjem celá rodina, keďže nie je zriedkavý jav, že manželia sú aj pracovnými kolegami.

20:00 – Nie všetci sa na podmienky v povinnej karanténe v Gabčíkove sťažujú, facebooková stránka pre spotrebiteľov s názvom Nekŕmte nás odpadom zverejnila fotografiu jedného z ubytovaných. Ten si jedlo pochvaľuje: „...zemiaková polievka dosť hustá, perkelt plný mäsa s kolienkami...páni hasiči nám roznášali jedlo v rúškach, mal som na nich pár otázok, ochotne odpovedali na všetko,“ komentuje. 

19:45 – Záujem o repatriáciu prejavilo približne 2000 ľudí zo všetkých kontinentov. V spolupráci s dopravnými spoločnosťami sa už vracajú Slováci z Mníchova, Budapešti a Ľubľany. Všetci pôjdu po príchode na Slovensko do povinnej karantény pre možnú nákazu novým koronavírusom. Informoval o tom hovorca ministerstva zahraničných vecí Juraj Tomaga.


„Vzhľadom na vysoký počet záujemcov našich občanov vyzývame, aby sa v maximálnej možnej miere snažili priblížiť k SR. Z kapacitných dôvodov sa bude repatriácia riešiť podľa priorít,“ uvádza Tomaga. Dodáva, že najprv bude postarané o maloletých, študentov a ľudí, ktorí šli do zahraničia z pracovných dôvodov.

19:30 – Sarkastickí memečkári o koronavíruse: Ak si Fico nadýcha do rúška, opije sa dvakrát (najlepšie memes)

Odporúčané
Sarkastickí memečkári o koronavíruse: Ak si Fico nadýcha do rúška, opije sa dvakrát (najlepšie memes) Sarkastickí memečkári o koronavíruse: Ak si Fico nadýcha do rúška, opije sa dvakrát (najlepšie memes) 17. marca 2020, 19:28

19:15 – Ministerstvo zdravotníctva dočasně povolilo užitie experimentálneho lieku na koronavírus. Ide o Remdesivir od americkej firmy Gilead. Pre pacienta v kritickom stave ho žiada Všeobecná fakultná nemocnica. (aktuálně.cz)

19:11 – Čo doma robia Ego, Pil C, Exploited, Yaksha a ďalší? Sleduj našu anketu, v rámci ktorej sme zavolali známym ľudom a opýtali sa ich, ako trávia aktuálne ťažké časy. Niektorí pre teba majú aj cenné rady, ako doma zabiť nudu.

19:02 –  Všetky nemocnice siete Svet Zdravia momentálne zriaďujú samostatné priestory s cieľom oddeliť pacientov s podozrením a bez podozrenia na nový koronavírus. Tieto vyhradené priestory by mali mať samostatnú prístupovú cestu a nebudú súčasťou urgentných príjmov alebo ambulancií pohotovostnej služby.


Novozriadené pracoviská budú výrazne vizuálne odlíšené a pacienti budú na ich umiestnenie upozorňovaní už pri hlavnom vchode každej nemocnice a polikliniky.

18:55 – Slováci žijúci v Maďarsku vo vzdialenosti najviac 30 kilometrov od hraníc, budú mať voľný cezhraničný pohyb. Hraničnej kontrole sa budú musieť preukázať platným dokladom totožnosti a potvrdením od zamestnávateľa. Dohodu podpísali ministri vnútra oboch krajín. (denník N)

18:51 – Na Slovensku začal v utorok testovacie vysielanie tematický spravodajsko-edukatívny TV program. Jeho hlavným cieľom je prispieť k rýchlemu šíreniu overených informácií a vzdelávania širokých vrstiev obyvateľstva v súvislosti aktuálnou hrozbou pandémie nového koronavírusu na Slovensku a vo svete.

Celodenný 24-hodinový program obsahuje neustále aktualizované informácie, dáta o vývoji ochorenia v kľúčových oblastiach, aktuálne obmedzenia a rady pre občanov, ako sa postarať správne o zvýšenú osobnú hygienu. Nebudú chýbať aj skúsenosti zo zvládaním pandémie z iných krajín. (tasr)

18:33Čitateľka nám poslala fotku z Mníchova„Pre 80 % Nemcov je život ďalej gombička. Tu v Nemecku sa nič nedeje. Ľudia sa tvária, akoby sa nič nedialo. Všetko je otvorené, ľudia si kľudne sedia ďalej na kávičkách alebo v reštauráciách. Aj keď Merkelová včera vyhlásila stav katastrofy. Nikto nenosí rúško ani rukavice. Včera som mala ochranu v obchode len ja a bola som za blázna. Nemci sa tomu smejú. Nikto doma nesedí. Tu sa nič nezmenilo. Veľmi, veľmi neskoro si uvedomia, čo sa deje. Sebecký a arogantný národ,“ opísala situáciu na západe.

Sledujeme NAŽIVO: Na Slovensku dnes pribudlo 25 nakazených, celkovo ich máme 97

18:20 – Taliansko na konci utorka informuje o 3526 nových prípadoch nákazy a 345 smrtiach. Celkový počet nakazených je v súčasnosti 31506, celkový počet mŕtvych je 2503. Čísla sa oproti včerajšku výrazne nezmenili, čo môže byť aspoň trochu pozitívny signál. 

18:10 – Kým bol Pellegrini v Zornici, kde ušijú rúška za 2 milióny, štátne hmotné rezervy podpísali 22-miliónovú zmluvu s malou firmou.

Zdravotné pomôcky by mali v najbližších týždňoch pomôcť lekárom bojovať proti novému koronavírusu. Ani táto zmluva, rovnako ako predošlá, neobsahuje podrobné špecifikácie kupovaných pomôcok.

Kým LACORP ochranné pomôcky pravdepodobne len dovezie, dosluhujúci predseda vlády Peter Pellegrini dnes navštívil textilnú spoločnosť Zornica v Bánovciach nad Bebravou, ktorá ochranné rúška bude vyrábať priamo na Slovensku. Na základe zmluvy so Štátnymi hmotnými rezervami za ne dostane necelé dva milióny Eur. 

18:00 – Na Slovensku dnes pribudlo celkovo 25 pacientov nakazených COVID-19. Celkovo tak máme 97 pozitívnych prípadov, 1816 vzoriek bolo negatívnych.

17:51 – Výsledky pacientky podozrivej na COVID-19, pre ktorú skončili desiatky zdravotníkov z bojnickej nemocnice v preventívnej karanténe, sú negatívne. Nemocnica s poliklinikou Prievidza so sídlom v Bojniciach o tom v utorok informovala na svojej stránke na sociálnej sieti. Utorkom sa tak končí i karanténa zdravotníckeho personálu.

Pacientka, ktorá od začiatku marca viackrát navštívila bojnickú nemocnicu, cez uplynulý víkend priznala, že sa stretávala so svojou dcérou pracujúcou v Rakúsku.  

17:35 – Polícia už rieši 149 Slovákov, ktorí nedodržujú povinnú 14-dňovú karanténu. Pribúda aj počet nezatvorených prevádzok. 

Ak sa v týchto dňoch vrátiš zo zahraničia, musíš putovať do 14-dennej karantény. V okolitých krajinách, vrátane Česka alebo Rakúska, je totiž oveľa viac nakazených ako u nás. Je veľká šanca, že COVID-19 budeš ďalej šíriť aj ty, hoci nepociťuješ žiadne príznaky.

Odporúčané
Polícia už rieši 149 Slovákov, ktorí nedodržujú povinnú 14-dňovú karanténu. Pribúda aj počet nezatvorených prevádzok Polícia už rieši 149 Slovákov, ktorí nedodržujú povinnú 14-dňovú karanténu. Pribúda aj počet nezatvorených prevádzok 17. marca 2020, 16:27

17:25 – Viac než 100 rúšok rozdali zamestnanci banskobystrického magistrátu počas pondelka osamelým a imobilným seniorom, odkázaným na pomoc druhých. V utorok v tom pokračovali v spolupráci s dobrovoľníkmi Slovenského Červeného kríža (SČK) a pribudla k tomu aj distribúcia potravín a liekov. (tasr)

17:16 – Užívanie liekov s obsahom ibuprofénu nepodporuje množenie nového koronavírusu v ľudskom organizme. Informáciu, ktorá sa šíri na sociálnych sieťach, vyvrátil Štátny ústav pre kontrolu liečiv. Prízvukoval, že ide o hoax. 

„Použitie ibuprofénu podľa schválenej písomnej informácie pre používateľa predstavuje účinnú a bezpečnú liečbu horúčky a bolesti,“ uviedol štátny ústav. (tasr)

17:06 – V Košickom hoteli Crystal zomrel človek, informujú Aktuality. Má ísť o cudzinca – Američana, ktorý bol dva mesiace v Číne a bol ťažkým diabetikom. Zatiaľ nie je zrejmé, či bol nakazený koronavírusom. 

17:00 – Ľudia, ktorí nenahlásili, že boli v rizikových oblastiach koronavírusu, poslali za deň do karantény viac ako 100 zdravotníkov. Ak by sme boli v situácii, v akej je momentálne Taliansko, bola by to hotová katastrofa.

Odporúčané
Ľudia, ktorí nenahlásili, že boli v rizikových oblastiach koronavírusu, poslali za deň do karantény viac ako 100 zdravotníkov Ľudia, ktorí nenahlásili, že boli v rizikových oblastiach koronavírusu, poslali za deň do karantény viac ako 100 zdravotníkov 17. marca 2020, 16:12

16:45 – Univerzitná nemocnica Louisa Pasteura Košice začala s kontrolou pacientov, ktorí idú do nemocnice. TASR o tom informovala jej hovorkyňa Ivana Vaněková s tým, že v utorok zároveň spustili testovanie pacientov s podozrením na nový koronavírus formou drive-in. Od piatka vrátane pondelka prostredníctvom laboratórnej diagnostiky na ochorenie COVID-19 vyšetrili vzorky od 84 pacientov.


Záchytné miesta na kontrolu pacientov prichádzajúcich do nemocnice zriadili v oboch areáloch UNLP. „Kontrolovať sa bude teplota, klinické príznaky a cestovateľská anamnéza pacienta. Po tomto vyšetrení určia odborníci ďalší postup,“ spresnila v súvislosti s hrozbou nákazy novým koronavírusom.

16:38 –  V snahe o ochranu svojich zamestnancov pred možnou nákazou novým koronavírusom začal Mestský úrad (MsÚ) v Medzilaborciach s výrobou ochranných tvárových rúšok. Iniciatíva samosprávy stačí pokryť len vlastné potreby, na vyššiu produkciu nemajú podľa slov primátora Vladislava Višňovského kapacity. 


„Radi by sme šili i pre obyvateľov, ale nie sme na to vybavení ani technicky, ani materiálom," povedal pre TASR Višňovský s tým, že svojpomocná výroba tvárových rúšok je jediným spôsobom, ako tieto ochranné pomôcky pre svojich zamestnancov zabezpečiť. "Iné nemáme, musíme,“ dodal.

16:27 – Fakultná nemocnica v Nitre realizuje v súvislosti s hrozbou nového koronavírusu nové opatrenia. Od stredy 18. marca bude možné vstupovať do nemocničného areálu iba hlavným vchodom na Rázusovej ulici. Okrem toho každý, kto bude chcieť vstúpiť do areálu nemocnice, bude musieť prejsť červeným, roztrieďovacím stanom, ktorý bude umiestnený na parkovisku pri hlavnom vchode.


„Tam zdravotnícky personál zmeria všetkým telesnú teplotu a vykoná vstupné roztriedenie pacientov a sprevádzajúcich osôb. Následne budú odosielaní na príslušné medicínske pracovisko. Roztrieďovací stan bude v prevádzke 24 hodín denne,“ informovala nemocnica na sociálnej sieti.

16:18 – Biely dom pre koronavírus navrhuje záchranný balík ekonomických opatrení v hodnote 850 miliárd dolárov s cieľom podporiť obyvateľov aj ekonomiku. Návrh musi schváliť Kongres, mohlo by sa tak stať už tento týždeň. (denník E)

16:10 – „Po výjazdoch prezliekame uniformy a dezinfikujeme vozidlo, fakt je tak ťažké vziať si rúško?“, pýta sa český záchranár.

16:00 – Koronavírus na východe: Ako epidémia zmenila život v najmenšej a najväčšej slovenskej obci: Izolácia a raj na zemi v Príkrej, nahnevaní ľudia v Smižanoch, čínsky študent zo Svidníka, mestský úrad v karanténe, nemocniční lyžiari z Bardejova, talianski dovolenkári v obchodoch. Koronavírus spustil na východe sériu bizarných príbehov.

Odporúčané
Historky z východu. Pozreli sme sa, ako to vyzerá s koronavírusom v najmenšej a najväčšej slovenskej obci Historky z východu. Pozreli sme sa, ako to vyzerá s koronavírusom v najmenšej a najväčšej slovenskej obci 17. marca 2020, 16:01

15:50 – Šéf komory lekárnikov píše otvorený kritický list premiérovi:

Obvinili ste tisíce kolegýň a kolegov, ktorí dnes po večeroch v laboratóriách lekární pripravujú pre pacientov, ambulancie, firmy a úrady dezinfekčné roztoky – a už ich takmer niet z čoho pripraviť. Obvinili ste tisíce kolegýň a kolegov, ktorí jednoducho tie rúška nemajú, lebo nepočítali a nemohli počítať s tým, že zo dňa na deň nebudú v distribúcii – lebo sme na to, že tam sú, boli desaťročia zvyknutí. S rúškom na tvári ste obvinili tisíce kolegýň a kolegov, ktorí dnes, nechránení stoja denne zoči-voči stovkám pacientov.

15:40 –Fakultná nemocnica s poliklinikou (FNsP) v Žiline v súvislosti s výskytom nového koronavírusu v krajine zaviedla pri vstupoch do areálu kontrolu pacientov, návštevníkov a sprievodných osôb. Vstup je obmedzený na vjazd a výjazd pre automobily z ulice Nemocničná (smer Vlčince) a vchod pre peších hlavnou bránou z Ulice Vojtecha Spanyola. TASR o tom informovala hovorkyňa nemocnice Lenka Záteková.  

15:30 – Najväčšia MMA organizácia kvôli koronavírusu ruší 3 turnaje. Čo bude so zápasom Nurmagomedov vs. Ferguson? Prečítaj si v našom článku. 

15:22 – Ľuďom so symptómami COVID-19, ktorí sú v samoliečbe, sa neodporúča užívať ibuprofen, informujú TV noviny na základe  slov hovorcu WHO Christiana Lindmeiera. Pôvodne malo ísť o hoax, ktorý sa šíril internetom, pričom sa odvolával na zistenia viedenskej univerzity. Tá poprela, že by to bola pravda.

15:12 – Viac ako 16 percent zamestnancov v Nemocnici s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach je momentálne mimo práce pre povinnú karanténu, práceneschopnosť či ošetrovanie člena rodiny. Po zasadnutí krízového štábu o tom v utorok informoval predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Jaroslav Baška. (tasr)

15:03 – Zo slovenskej firmy v Bánovciach nad Bebravou dnes odchádza prvá várka 20-tisíc nových antibakteriálnych rúšok, ktoré prioritne poputujú slovenským zdravotníkom. Dosluhujúci premiér Peter Pellegrini zverejnil na Facebooku fotky zo závodu, ktorý osobne navštívil.

14:57Na obrazovky RTVS pribudne od stredy 18. marca nová interaktívna relácia pre malých školákov. „V nej sa zábavnou formou počas 45 minút dozvedia množstvo nových poznatkov. Zároveň sa môžu zapájať do úloh, ktoré im zadajú učitelia a prostredníctvom televíznej obrazovky sa budú môcť podeliť o svoje riešenia,“ informovala Erika Rusnáková, hovorkyňa RTVS. Školský klub - hodinka z triedy bez triedy bude televízia vysielať na Dvojke každý pracovný deň od 9:15 do 10:00 do 27. marca.

14:49 – V reakcii na dynamický a nepredvídateľný vývoj hraničných režimov vo svete Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky rozšírilo svoju podstránku ku novému koronavírusu. Novinkou je podstránka, na ktorej verejnosť nájde v prehľadnej tabuľkovej forme spracované informácie o hraničných režimoch jednotlivých krajín. Podstránka je priebežne aktualizovaná. (tasr)

14:44 – Humenská nemocnica v súvislosti so súčasnou epidemiologickou situáciou zriadila pre pacientov s podozrením na nový koronavírus samostatný vyhradený priestor s osobitným vchodom. Zaviedla tiež kontrolu na vstupoch do všetkých pavilónov, informovala o tom Jana Fedáková, komunikačná špecialistka siete nemocníc Svet zdravia, pod ktorú nemocnica v Humennom patrí.


Priestor vyhradený pre pacientov, ktorí vykazujú symptómy ochorenia vyvolaného novým koronavírusom, sa nachádza na prízemí v pavilóne E, v bývalej pľúcnej ambulancii. „Samostatné pracovisko pre nový koronavírus je vizuálne odlíšené a pacienti sú na jeho umiestnenie upozorňovaní navigáciou v celom areáli nemocnice,“ doplnila Fedáková. (tasr)

14:35 – Zostaňte doma! Pilot v Rakúsku namaľoval dôležitý odkaz vlastným lietadlom. Šírenie koronavírusu môžeme totiž spomaliť hlavne tým, že zbytočne nebudeme vychádzať von.
 

Sledujeme NAŽIVO: Z 12 nových prípadov sú 4 osoby z Bratislavy, 4 z okresu Žilina, 3 z okresu Dunajská Streda a 1 z okresu Revúca

14:25 – „Už nemôžem. Nespíme, nejeme, na záchode som nebola ani nepamätám. Telefón zvoní prakticky nepretržito. Jasné, ako lekári sme sa upísali náročnej práci, vedeli sme, do čoho ideme. Ale toto je iné,“ píše lekárka z Nemocnice na Bulovce. Prečítaj si, akým podmienkam pre koronavírus čelia lekári v prvej línii.

14:22 – Za posledných 24 hodín pribudlo v Španielsku takmer dvetisíc nakazených. Dohromady tak evidujú viac ako 11-tisíc infikovaných pacientov, 491 z nich zomrelo. Viac ako tisíc sa už vyliečilo. (bbc)

14:19 – Žena, ktorá je v prešovskej nemocnici s novým koronavírusom, pracovala v Rakúsku. (tasr)

14:09 – Lidl Slovensko vyzvalo ľudí, aby sa zapojili do dočasnej brigády. Chcú odbremeniť svojich zamestnancov a zabezpečiť plynulé zásobovanie.

14:00 – Francúzsko uvoľní 45 miliárd eur pre firmy zasiahnuté opatreniami proti šíreniu koronavírusu, oznámil minister financií. Pomoc firmám avizoval francúzsky prezident aj vo svojom včerajšom prejave. (CBNC)

13:58 –  Z 12 nových prípadov sú štyri osoby z Bratislavy, štyri z okresu Žilina, traja z okresu Dunajská Streda a jeden pozitívny prípad je z okresu Revúca, spresnila hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová s tým, že celkovo 1631 vzoriek bolo negatívnych.

„Toho času evidujeme 84 nakazených pacientov. Z toho 22 ľudí leží v slovenských nemocniciach, dvaja z nich sú momentálne na jednotke intenzívnej starostlivosti bez potreby umelej pľúcnej ventilácie. Zvyšok je v domácej karanténe s ľahším priebehom ochorenia," uviedol Pellegrini.


Vláda SR na odporúčanie krízového štábu podľa premiéra vyhlási v stredu 18. marca rozšírený núdzový stav pre oblasť zdravotníctva aj na všetkých ostatných poskytovateľov ústavnej zdravotnej starostlivosti, to znamená aj na súkromné nemocnice, súkromné kliniky, úrady verejného zdravia, záchranky, dopravnú zdravotnú službu a iné. 


Štát podľa dosluhujúceho predsedu vlády SR eviduje v súčasnosti 992 ľudí, ktorí žiadajú o repatriáciu domov, toto číslo, ako upozornil, môže byť trochu vyššie. „Slovensko bude postupne pripravené doviezť všetkých, ktorí o to požiadajú. Chcem požiadať o určitý moment strpenia, nedá sa všetko naraz a pre všetkých," dodal. (tasr)

13:56 – Bratislava hľadá dobrovoľníkov, ktorí pomôžu s výrobou rúšok.

13:46 – UEFA rozhodla, že majstrovstvá Európy vo futbale tento rok nebudú. (bbc)

13:38 – Trebišovská nemocnica aktuálne poskytuje len neodkladnú zdravotnú starostlivosť a zdravotnú starostlivosť pre onkologických pacientov. „Kontrolné vyšetrenia v jednotlivých ambulanciách sú momentálne tiež pozastavené. Akútne stavy budú ošetrené na urgentnom príjme.“


Verejnosť môže do budovy trebišovskej nemocnice vstupovať len s rúškom či inou ochranou častí tváre, napríklad šatkou, ktorá zakrýva ústa a nos. Sprístupnený je momentálne len jeden vstup do nemocnice, a to vchod pri nákupnej pasáži. Hlavný vchod je uzatvorený. „Pri tomto vchode zdravotníci pacientom bezkontaktne merajú teplotu a vyhodnocujú ďalšie príznaky, napríklad kašeľ, cestovateľskú anamnézu a kontakt s infikovanou osobou, na základe čoho pacientovi povolia alebo nepovolia vstup do nemocnice,“ uviedla hovorkyňaFedáková. (tasr) 

13:30 Bosna a Hercegovina vyhlásila pre koronavírus stav katastrofy. Umožní jej to lepšie koordinovať opatrenia medzi jednotlivými regiónmi. V krajine zatiaľ evidujú 26 prípadov nákazy. (denník N)

13:25 Vedcom v Austrálii sa podarilo identifikovať, ako ľudská imunita bojuje s koronavírusom. Tým, že sa im podarilo identifikovať, kedy sa imunitné bunky zapoja a ako vyzerá stav pacienta pred vyliečením, vedia predpokladať vývoj ochorenia Covid-19. Zároveň by to mohlo urýchliť príchod vakcíny.

Odporúčané
Vedcom v Austrálii sa podarilo identifikovať, ako ľudská imunita bojuje s koronavírusom Vedcom v Austrálii sa podarilo identifikovať, ako ľudská imunita bojuje s koronavírusom 17. marca 2020, 13:14

13:15 –  Prezident Policajného zboru SR Milan Lučanský rokuje s prezidentom policajného zboru Maďarska o otvorení hraničného priechodu Šahy. TASR o tom informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová. V Bratislave a okolí sa totiž momentálne v kolónach podľa polície SR nachádzajú stovky kamiónov.


„Situácia vznikla preto, lebo maďarská strana nechala pre kamiónovú dopravu otvorené iba dva hraničné priechody, čím sa doprava značne zhusťuje,“ uviedla Bárdyová. Poprela, že bola uzatvorená Bratislava, ako sa "možno začínajú šíriť niektoré dezinformácie". (tasr)

13:06 – V Nemecku práve beží Big Brother, účastníci o koronavíruse nič netušia, pretože je to v pravidlách súťaže. Televízia plánuje špeciálnu live epizódu, v ktorej všetko účastníkom oznámi.

Odporúčané
V Nemecku práve beží Big Brother, účastníci o koronavíruse nič netušia V Nemecku práve beží Big Brother, účastníci o koronavíruse nič netušia 17. marca 2020, 12:48

12:54 – Viedenské letisko Schwechat v najbližších dňoch zastaví všetky lety. V prevádzke zostane, aby sa mohli obyvatelia Rakúska dostať domov. (denník E)

12:50 – Slovensko má ďalších 12 potvrdených prípadov koronavírusu. Celkovo ich je na Slovensku 84.

Premiér bol dnes navštíviť Zornicu, slovenskú textilnú spoločnosť v Bánovciach nad Bebravou, ktorá začala vyrábať ochranné rúška. Podľa ich šéfa sú schopní vyrobiť 40-80-tisíc rúšok denne, spustili každodennú prevádzku a ženy pracujú aj cez víkend.

12:40 – Bezplatná donáška nákupu nevyhnutných potravín, drogérie a liekov je jednou zo služieb, ktorú v súvislosti so šírením nového koronavírusu ponúka samospráva Rimavskej Soboty. Ako informuje na svojej internetovej stránke, určená je osamelým seniorom, občanom s ťažkým zdravotným postihnutím i ľuďom v karanténe. (tasr)

12:30 – Niektoré univerzity na Slovensku uvažujú, že letný semester akademického roka 2019/2020 predĺžia. Prešovská univerzita v Prešove tak už urobila. Dôvodom týchto opatrení je prerušenie prezenčnej výučby na univerzitách, ktorá bude trvať minimálne do piatka 27. marca.


„Výučbová časť letného semestra sa predlžuje do 15. júna,“ potvrdila  hovorkyňa Prešovskej univerzity v Prešove Anna Polačková. Uviedla aj to, že sa predĺži skúškové obdobie aktuálneho letného semestra do 31. júla. (tasr)

12:20 – Ak aj udržíme najprísnejšie opatrenia, na začiatku šiesteho mesiaca môže byť na Slovensku až pol milióna nakazených, vyplýva to z analýzy Inštitútu zdravotnej politiky. V opačnom prípade môže byť scenár oveľa horší. Grafy zohľadňujúce tri stupne opatrení zverejnil na základe údajov inštitútu Denník N.

12:10Polícia na Facebooku upozorňujeme občanov, že v Bratislave a okolí sa momentálne nachádzajú stovky kamiónov. Situácia vznikla preto, lebo maďarská strana nechala pre kamiónovú dopravu otvorené iba dva hraničné priechody, čím sa doprava značne zhusťuje. Nie je pravda, že bola uzatvorená Bratislava, ako sa možno začínajú šíriť niektoré dezinformácie,“ upresňujú policajti na sociálnej sieti. 

12:00Slováci v povinnej karanténe sa sťažujú na podmienky v centrách, kam ich priviezli. 

Povinnú karanténu si nemôžeme mýliť s trojhviezdičkovým hotelom. Povedal to policajný prezident SR Milan Lučanský po tom, čo v utorok navštívil karanténne centrum v Gabčíkove. Umiestnení sú tu Slováci, ktorí povinnú 14-dňovú karanténu po návrate zo zahraničia nemôžu absolvovať v domácom prostredí. Policajný šéf zisťoval ich problémy a podnety, zároveň ich požiadal o trpezlivosť.

11:50 – Komárňanská radnica sa chce počas mimoriadneho stavu postarať o osamelých a nevládnych ľudí. Mesto im chce pomôcť predovšetkým s nákupom základných potrieb.
Ľudia, ktorí sú odkázaní na pomoc, sa môžu sami telefonicky nahlásiť na mestskom úrade. Magistrát už vyzval aj verejnosť, aby mesto kontaktovala v prípade, že vie o ľuďoch, ktorí potrebujú pomoc pri zabezpečení základných potrieb.


Podobnú službu už zaviedol aj Mestských úrad v Nových Zámkoch. Magistrát už od pondelka vyhľadáva osamelých a nevládnych ľudí. Pre nich zabezpečuje kúpu i dovoz potravín a drogérie pomocou sociálneho taxíka. (tasr)

11:37 – Na Slovensku môžeme mať už okolo 400 nakazených koronavírusom. Najlepšie by bolo, aby nikto z domu nevychádzal, vraví expert.

Podľa Smatanu máme k dispozícii viac ako 550 ventilátorov pre tie najurgentnejšie prípady, vystačiť by nám to teda malo aspoň na dva mesiace. Platí to len za predpokladu, že nemáme náhle ohniská vírusu, o ktorých nevieme. Od pondelka však môžeme vďaka núdzovému stavu presúvať lekárov po krajine podľa potreby, podľa Smatanu sme si teda de facto „kúpili čas“. Dodal, že najväčší nápor príde o 110 dní, čo je výrazné zlepšenie oproti situácii bez opatrení.

Odporúčané
Na Slovensku je už okolo 400 nakazených koronavírusom. Ak nebudeme dodržiavať opatrenia, nemocnice v máji skolabujú, vraví expert Na Slovensku je už okolo 400 nakazených koronavírusom. Ak nebudeme dodržiavať opatrenia, nemocnice v máji skolabujú, vraví expert 17. marca 2020, 11:24

11:30 – Pellegrini vysvetľuje štúdiu, podľa ktorej sa koronavírusom nakazí 45 % Slovákov, krízový štáb prijíma nové opatrenia.

Premiér priznal, že budú možno zvažovať ešte prísnejšie opatrenia a núdzový stav sa vyhlási na celé Slovensko. Saková potvrdila, že by to mohli vyhlásiť už dnes, nateraz apelujú najmä na disciplinovanosť občanov.

Odporúčané
Pellegrini vysvetľuje štúdiu, podľa ktorej sa koronavírusom nakazí 45 % Slovákov, krízový štáb prijíma nové opatrenia Pellegrini vysvetľuje štúdiu, podľa ktorej sa koronavírusom nakazí 45 % Slovákov, krízový štáb prijíma nové opatrenia 17. marca 2020, 11:11

11:27 – Mestské lesy v Bratislave žiadajú návštevníkov bratislavského lesoparku, aby dodržiavali dostatočný odstup aspoň dva metre od ostatných ľudí, chodievali sami či v prípade rodín v malých skupinách. Ak ľudia prichádzajú MHD, alebo sa zdržiavajú na miestach s vyššou koncentráciou ľudí, mestská organizácia vyzýva používať ochrannú rúšku, respektíve jej náhradu na zakrytie nosa a úst. O opatreniach, ktoré majú zamedziť šíreniu nového koronavírusu, informuje na sociálnej sieti. (tasr)

11:20 – Medzinárodný cestovný ruch by mohol klesnúť v roku 2020 pre koronavírus najmenej o 10,5 %, odhaduje konzultačná spoločnosť Tourism Economics. (denník E)

11:10 – Inštitút zdravotnej politiky vypočítal matematické modely, ako sa môže epidémia koronavírusu vyvíjať na Slovensku. Aj veľmi prísne opatrenia iniciované vládou pomohli nákazu spomaliť. (tvnoviny)

11:00 – Nadácia Eset zriadila Fond na podporu účinnej diagnostiky a prevencie ochorenia COVID-19, do ktorého firma Eset prispeje sumou 300-tisíc eur. Sumu v prípade potreby neskôr navýšia. Cieľom je v prvej fáze zabezpečiť potrebné vybavenie pre skvalitnenie diagnostiky a zavedenie plošného testovania na Slovensku. (denník N)

10:45 – Na sociálnych sieťach sa opäť objavil hoax o tom, že zatvárajú Bratislavu.  Polícia ho dementuje. „Rozsiahle kolóny nákladných vozidiel, ktoré sa momentálne tvoria na bratislavskom obchvate v smere do mesta súvisia s uzatvorením štátnych hraníc Maďarska so Slovenskou republikou pre všetkých cudzincov a s tým spojených kontrol na maďarskej strane hraničného priechodu Čunovo – Rajka,“ vysvetľuje polícia na Facebooku.

10:36 – Chceš dostávať všetky informácie o koronavíruse a o opatreniach, ktoré sa týkajú každého? Aktivuj si Refresher notifikácie.

10:30 – Zabezpečenie šitia a distribúcie ochranných rúšok je jedným z opatrení, ktoré s cieľom zabrániť šíreniu nového koronavírusu prijal krízový štáb mesta Lučenec. Podľa slov primátorky Alexandry Pivkovej rúška od začiatku týždňa šijú miestne krajčírky.


„Okrem svojich dodávateľov jednorazových rúšok zabezpečí mesto Lučenec ušitie minimálne 100 kusov bavlnených rúšok denne nielen pre potreby mestskej polície a mestských spoločností, ale aj pre seniorov a zdravotne znevýhodnených občanov,“ konkretizovala Pivková.

10:20 – Špecializovaný trestný súd v Pezinku (ŠTS) zrušil všetky termíny hlavných pojednávaní a verejných zasadnutí do konca marca. TASR o tom informovala hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.  Aprílové termíny ostávajú v platnosti. Zrušený je napríklad termín pojednávania s Miroslavom Marčekom, ktorý sa priznal k vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Senát ŠTS mal rozhodovať o jeho treste. Pokračovať mal aj proces s Marianom Kočnerom a spol. 

10:10 – Zlodeji  ukradli 50-tisíc ochranných rúšok zo skladu nemocničných zásob v nemeckom Kolíne. „Toto je nový druh zlodejstva,“ uviedla hovorkyňa miestnych nemocníc. „Hovoríme o veciach, ktoré stoja bežne pár drobných, ale teraz je zjavne po nich dopyt,“ konštatovala. Nemecko bude mať stále dostatok rúšok. 

9:58  V susedných štátoch rýchlo rastie počet nakazených koronavírusom. V Česku sa ich počet od včera zvýšil o 39 na 383, v Poľsku o 55 na 205. V Rakúsku hlásia 1132 infikovaných, v Maďarsku 50. (tasr)

9:50 – Trojica Prievidžaniek spustila aktivitu pod názvom Uši rúško susedovi. Ochranné pomôcky v súvislosti s hrozbou šírenia nového koronavírusu šije jedna z nich, ďalšie dve riešia logistiku. Rúška šijú i ďalšie tri dobrovoľníčky. Distribuovať ich budú najskôr najzraniteľnejším a aj tým, ktorí sa vo svojej práci stretávajú s väčším počtom ľudí.


„Ja sama som si rúška kúpila, kúpila som si ich aj celej svojej rodine a niektorým priateľom. Vtedy som si uvedomila, keď som videla na Facebooku všetky návody, že v rámci Prievidze máme veľa žien, ktoré vedia robiť i len základné úpravy. Oslovila som preto kolegyne, ktoré majú rovnaké zmýšľanie ako ja a tam to začalo,“ povedala Natália Svítková.

9:38 „Dnes od 12:00 hod. uzatvárame hraničné prechody s Poľskou republikou v rovnakom režime ako hranice s ostatnými susednými štátmi (platí výnimka pre kamióny s tovarom a Slováci s pobytom na území SR prejdú, platí následná povinná karanténa),“ informuje Slovenská polícia na Facebooku. 

9:28 – Spoločnosť Volkswagen kvôli uzavrie na dva až tri týždne všetky svoje európske závody. (denník N)

9:22 – 5 cudzincov pracujúcich na Slovensku nám povedalo, prečo sme podľa nich v opatreniach proti koronavírusu ďalej ako ich krajiny. 

„V porovnaní s mojou krajinou preferujem slovenské opatrenia. Myslím si, že sú adekvátne. Síce aj Holandsko zaviedlo opatrenia, ale až v nedeľu o šiestej večer,“ povedal pre Refresher 28-ročný Holanďan, ktorý si želal zostať v anonymite. Naše opatrenia chváli, hoci mu značne obmedzili sociálny život. 

9:18 – Ariana Grande o koronavíruse: Brať situáciu na ľahkú váhu je neuveriteľne nebezpečné a sebecké, zniete hlúpo. „Myslenie v zmysle budeme v poriadku, pretože sme mladí, ohrozuje ľudí, čo nie sú mladí/zdraví,“ píše. Je to podľa nej hlúpe a takíto ľudia by sa mali začať zaujímať aj o druhých. „Hneď,“ zakončila.

Odporúčané
Ariana Grande o koronavíruse: Brať situáciu na ľahkú váhu je neuveriteľne nebezpečné a sebecké, zniete hlúpo Ariana Grande o koronavíruse: Brať situáciu na ľahkú váhu je neuveriteľne nebezpečné a sebecké, zniete hlúpo 16. marca 2020, 19:34

9:11 – Všetky články spojené s COVID-19 nájdeš pohromade tu

9:07 Slovenské technológie pomohli nájsť možný liek na koronavírus. A to aj napriek mafánskym spôsobom v krajine, píše Mistrík. 

Na Koronavírus zaberá podľa všetkého látka remdesivir. „Remdesivir je takzvaný „prodrug“ alebo „prekurzor“, teda chemická látka, ktorá v organizme zmetabolizuje na účinnú molekulu. Veľmi zjednodušene povedané, telo si liek rozloží na látku, ktorá potom lieči,“ vysvetľuje Mistrík a dodáva, že práve ich stroj je kľúčový pre výskum.

Pre vývoj takéhoto typu liečiva je totiž kľúčový výskum metabolitov a zisťovanie ich chemickej štruktúry. A tu zohrávajú dôležitú úlohu technológie slovenskej firmy HighChem. 

8:59 – Štyri lekárky z Národného ústavu detských chorôb, ktoré boli v karanténe, mali negatívne testy na koronavírus. Do karantény ich umiestnili po tom, čo sa ich kolegyňa nakazila v Linzi. (denník N)

8:53 Včera sa v Česku vyliečili prví traja ľudia. Všetci traja boli hospitalizovaní v nemocnici v Ústí nad Labem.
 

8:48 – Vypočuj si náš denný mimoriadny podcast, kde sa dozvieš všetko dôležité, čo sa stalo doma aj v zahraničí v súvislosti s panadémiou koronavírusu.

Tento podcast nemá slúžiť na vyvolávanie zbytočnej paniky, ale na rozširovanie povedomia o ochorení Covid-19. Celú situáciu každý deň podrobne sledujeme s kolegami na webe Refresher.sk a podporiť nás môžete odberom tohto podcastu na Spotify a v iných podcastových appkách alebo tým, že si predplatíte Refresher+, ďakujeme.

8:45Špekulanti za 5 respirátorov pýtajú aj 300 eur, zarábajú na nešťastí a panike. Nenechaj sa oklamať. Bežne stoja obyčajné rúška okolo 2 až 3 eurá, teraz ich kúpiš aj za vyše 20 eur.

Odporúčané
Špekulanti za 5 respirátorov pýtajú aj 300 eur, zarábajú na nešťastí a panike. Nenechaj sa oklamať Špekulanti za 5 respirátorov pýtajú aj 300 eur, zarábajú na nešťastí a panike. Nenechaj sa oklamať 17. marca 2020, 6:55

8:40 – Národný ústav detských chorôb zverejnil video, ako správne nosiť rúško. 

8:35 – V utorok o 12:00 Slovenská republika uzatvorí hraničné priechody s Poľskom. „Poľská strana ohlásila, že v prevádzke bude mať zatiaľ dva priechody, kde je presmerovaná kamiónová a osobná doprava, a to Trstená a Vyšný Komárnik,“ uviedla hovorkyňa policajného zboru Bárdyová. Dodala, že ostatné priechody budú zatvorené.

8:30 – V Žiline, Martine a v Prievidzi sa včera večer „stretli“ Slováci – neporušili pri tom odporúčania na dodržianie vzdialenosti, každý stál na vlastnom balkóne. Spoločne venovali zaslúžený potlesk zdravotníkom, ktorí sa o nás v týchto ťažkých chvíľach musia starať a každý deň riskujú, že nakazia seba aj svoje rodiny.

Ďalší potlesk je na sociálnej sieti naplánovaný na piatok, 20.3 o 20:00.

8:25 Karanténa v Benátkach spôsobila, že je v kanáloch krištáľovo čistá voda. Dôvodom je absencia lodnej premávky a turistov. Je teda vidieť až na dno, dokonca môžeš zbadať aj malé ryby. 

Taliansko má s koronavírusom najväčšie problémy. Momentálne sa ním nakazilo už 27 980 ľudí a chorobe z Číny podľahlo  2 158 ľudí. Všetci musia ostať doma, aby tak zamedzili šíreniu nákazy.

8:20 – Polícia Slovenskej republiky zverejnila video z hraničného prechodu Rusovce-Rajka, ktorý bol aj fyzicky zatvorený, takže cez toto miesto sa zo Slovenska do Maďarska nedostanú ani Maďari a z Maďarska na Slovensko ani Slováci. „Keď ste sa rozhodli opustiť rodnú krajinu, prináša to aj výhody, ale tiež nevýhody,“ okomentoval situáciu včera Peter Pellegrini.

8:15 – V čínskom meste Wu-chane, ktoré je pôvodcom koronavírusu, mali v pondelok jediný nový prípad nákazy. V celej Číne počet novonakazených vzrástol zo 16 na 21, až 20 prípadov sa týkalo ľudí, ktorí sa vrátili zo zahraničia. 

8:05 – Donald Trump rozšíril zákaz príchodu obyvateľov európskych krajín už aj pre Britániu a Írsko. Pôvodný zákaz sa ich netýkal, pretože mali podľa neho epidémiu pod kontrolou.

8:00 – AJ Francúzsko zatvára hranice na 30 dní, oznámil to prezident Macron. Francúzska vláda zároveň odkladá 2. kolo komunálnych volieb. (le monde)

7:55 – Rozhodovať sa dnes bude aj o zrušení Majstrovstiev sveta v hokeji. 

7:50 – Od pondelka testujú vakcínu proti koronavírusu, najprv na zdravých ľuďoch s cieľom overiť, či liek nespôsobuje nežiadúce vedľajšie účinky. Skúšku financuje Národný zdravotnícky inštitút (NIH), pričom sa koná vo výskumnom ústave v meste Seattle. (denník N)

Dobrovoľník Neal Browning dostáva ako druhý v poradí vakcínu proti novému koronavírusu počas klinickej skúšky vakcíny, ktorá sa začala vo výskumnom ústave v americkom meste Seattle v pondelok 16. marca 2020.
Dobrovoľník Neal Browning dostáva ako druhý v poradí vakcínu proti novému koronavírusu počas klinickej skúšky vakcíny, ktorá sa začala vo výskumnom ústave v americkom meste Seattle v pondelok 16. marca 2020. Zdroj: TASR/AP

7:46 – Predsedníčka Európskej komisie navrhla, aby Európska únia zakázala na 30 dní občanom cudzích štátov vstup do únijných krajín s výnimkou nevyhnutných prípadov. Mohlo by to pomôcť prípadnému otvoreniu hraníc medzi krajinami EÚ. Hlasovať o tom dnes budú prezidenti a premiéri počas videosamitu.

7:43 – Švajčiarsko vyhlásilo v súvislosti s koronavírusom stav núdze, potrvá do 19. apríla. Od polnoci sprísnila krajina kontroly na hraniciach s Nemeckom, Francúzskom a Rakúskom, počet nakazených tam stúpol na 2330, 14 ľudí nákaze podľahlo. (denník N)

7:42 – Maďarsko dnes presne o polnoci zatvorilo svoje hranice. Od utorka uzatvára štátne hranice so Slovenskom. „Do Maďarska budú pustení len ich štátni príslušníci,“ upozorňuje polícia.

7:40 – Od včerajšieho dňa vyhlásil dosluhujúci premiér Peter Pellegrini na Slovensku núdzový stav. Čo to znamená?


Len vďaka našim predplatiteľom môžeme aktuálne dianie pokrývať NAŽIVO

Ak sa ti naša práca páči, budeme radi, ak sa pridáš medzi nich. Predplať si REFRESHER+.


Domov
Zdieľať
Diskusia