Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. marca 2020, 22:03
Čas čítania 4:13
Tímea Krauszová

Vláda kvôli koronavírusu vyhlásila núdzový stav, čo to však v praxi znamená?

NEWS IGOR MATOVIČ PETER PELLEGRINI SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Právnik nám vysvetlil, čo to vlastne núdzový stav znamená.

V súvislosti so šíriacim sa koronavírusom vláda vyhlásila na Slovensku núdzový stav, ktorý by sa podľa slov premiéra Petra Pellegriniho zatiaľ mal týkať len zdravotníctva. Čo však núdzový stav znamená v praxi a ako to ovplyvňuje tvoj každodenný život? Odpovedal nám právnik Peter Kubina.

V tomto článku si prečítaš:
  • Kde nájdeš presnú definíciu núdzového stavu
  • Čo to vlastne znamená a prečo ho vláda chcela vyhlásiť
  • Ako dlho tento stav môže trvať
  • Či sa môžu podmienky ešte viac sprísniť
  • Ako prakticky ovplyvní tvoj život

Núdzový stav definuje Ústavný zákon

Núdzový stav môže vláda na Slovensku vyhlásiť len za podmienky, že došlo alebo bezprostredne hrozí, že dôjde k ohrozeniu života a zdravia osôb.

„Núdzový stav je súbor opatrení, ktorý sa môže vyhlásiť len za podmienky, že došlo alebo bezprostredne hrozí, že dôjde k ohrozeniu života a zdravia osôb, v súvislosti s epidémiou alebo poškodením životného prostredia, ohrozením majetku, prírodnými pohromami alebo dôsledkom katastrofy. Musí teda dôjsť k ohrozeniu hodnôt v istom rozsahu,“ vysvetlil pre Refresher právnik a poradca prezidentky Zuzany Čaputovej Peter Kubina.

Odporúčané
Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) 16. apríla 2024, 12:30

Núdzový stav definuje Ústavný zákon č. 227/2002 Z. z. a na Slovensku ho vyhlásili druhýkrát. Po prvýkrát v histórii našej krajiny to bolo v roku 2009 pri plynovej kríze a núdzový stav vyhlásila vláda Roberta Fica na podnet SPP.

Domov
Zdieľať
Diskusia