Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. marca 2020, 14:53
Čas čítania 1:54
Viktor Kniš

Voliči Progresívneho Slovenska hromadne tvrdia, že krúžkovali kandidátov, ktorí vo výsledkoch nemajú v okrsku žiadny krúžok

NEWS
Uložiť Uložené

Voliči koalície PS/Spolu, ktorá sa len tesne nedostala do parlamentu, nahlasujú možný volebný podvod.

Aktualizované 4. marca:

Na názor sme sa už opýtali aj ústavných právnikov, podľa ktorých Ústavný súd s najväčšou pravdepodobnosťou neuzná stažnosť týkajúcu sa problémov s krúžkami, čítaj tu

Krátko po tom, čo sa koalícia PS/Spolu nedostala do parlamentu, sa sociálnymi sieťami začali šíriť príspevky od ich možných voličov.  Tvrdia, že aj keď krúžkovali konkrétnych kandidátov, v oficiálnych výsledkoch od Štatistického úradu na stránke volbysr.sk majú títo konkrétni kandidáti 0 hlasov. Slováci nahlasujú možný volebný podvod na stránke Lucie Plávkovej a taktiež na facebookovej udalosti vytvorenej práve pre tento účel. 

Ako skontrolovať krúžky?

Na tejto podstránke v najspodnejšej infografike „POČET PREDNOSTNÝCH HLASOV PRE JEDNOTLIVÝCH KANDIDÁTOV PODĽA POLITICKÝCH SUBJEKTOV A ÚZEMNÉHO ČLENENIA“ je potrebné zadať, v ktorom meste, okrese, obci a okrsku volič hlasoval. Následne je potrebné zadať aspoň 3 písmena z priezviska kandidáta. 

Ak počítadlo ukazuje 0 a volič je presvedčený, že kandidáta krúžkoval, mal by možný volebný podvod nahlásiť strane.

„Po mojej výzve sa mi množia správy od ľudí, ktorí nenašli svoje preferenčné hlasy (krúžky) zaznamenané vo výsledkoch pre svoj okrsok. Ide napr. o prípady, keď dávali hlas kandidátovi alebo kandidátke, ktorá nemá vo výsledkoch zaznačený žiadny hlas. To samozrejme vyvoláva pochybnosti o správnosti sčítania hlasov,“ píše na Facebooku členka PS Lucia Plávková. 

Dvojkoalícia strán Progresívne Slovensko a Spolu získali v parlamentných voľbách 29. februára 2020 6,96 % hlasov. Tento zisk nestačil, pretože ak sa strany vo voľbách zaregistrujú ako koalícia, minimálnou hranicou pre úspešný vstup do NR SR je 7 %. V absolútnych číslach chýbalo PS/Spolu len 926 hlasov.

Domov
Zdieľať
Diskusia