Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
23. februára 2020, 13:40
Čas čítania 12:31
Viktor Kniš

12 politických lídrov na Slovensku očami ľudu: Kto sú, aké sú ich majetky a prečo si z nich uťahuje Zomri?

12 politických lídrov na Slovensku očami ľudu: Kto sú, aké sú ich majetky a prečo si z nich uťahuje Zomri?
Zdroj: TASR - Pavel Neubauer, TASR - Jaroslav Novák, TASR - Martin Baumann, TASR - Marko Erd
NEWS ANDREJ KISKA IGOR MATOVIČ MARIAN KOČNER PETER PELLEGRINI RICHARD SULÍK ROBERT FICO ŠTEFAN HARABIN
Uložiť Uložené

Podrobnejšie sme sa pozreli na najdôležitejšie postavy politických strán, ktoré sa uchádzajú o priazeň voličov v parlamentných voľbách. Tie sa budú konať o necelý týždeň 29. februára.

Voliči si politické strany, ich fungovanie a hodnoty personifikujú do lídrov, ktorí ich zastupujú. O ich priazeň v najbližších parlamentných voľbách sa uchádza 24 strán a hnutí a jedna koalícia, preferencie vyplývajúce z prieskumov odborných agentúr ukazujú, že približne tretina sa môže prebojovať nad 5, resp. 7 % hranicu a dostať sa do parlamentu.

Odporúčané
10 vecí, ktoré by si mal vedieť o končiacej koalícii Smeru, SNS a Mosta-Híd. Pamätáš si ešte stranu Sieť? 10 vecí, ktoré by si mal vedieť o končiacej koalícii Smeru, SNS a Mosta-Híd. Pamätáš si ešte stranu Sieť? 16. februára 2020, 9:50

Aj dnes máme v politike množstvo „starých tvárí,“ teda služobne starších predstaviteľov, s ktorými si už prirodzene asociujeme ich schopnosti, ale aj kauzy, konflikty a v niektorých prípadoch dokonca aj vieme predvídať, čo povedia a ako sa zachovajú. 

Pripravili sme profily dvanástich predsedov politických strán – tých, ktoré sa potenciálne môžu dostať do parlamentu. Pozrieme sa na ich pracovnú aj politickú históriu, majetkové priznania od Transparency International Slovensko, ale aj to, ako ich vidia ľudia cez optiku meme obrázkov. Keďže Transparency International má v súčasnosti technický problém s podkladmi ku majetkovým priznaniam na oficiálnej stránke, údaje pochádzajú z portálu čas.sk.

V tomto článku si prečítaš:
  • Aká je história politických lídrov, ktorí sa budú uchádzať o dôležité funkcie vo vláde
  • Aké kauzy sa spájajú s Robertom Ficom, Andrejom Kiskom, Michalom Trubanom či Štefanom Harabinom
  • Ako začínali lídri strán svoje politické kariéry, aké úspechy aj pády majú za sebou
  • Ktorý politik sa v parlamente pobil, s kým sa spájajú podozrenia z podvodov a kto sa stretával s členmi podsvetia

Robert Fico 

Predseda strany Smer, ktorá na Slovensku vládne od roku 2006 s dvojročnou pauzou – do vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej zastával 3-krát pozíciu premiéra. 

Robert Fico je vo vysokej politike už viac ako 30 rokov. Je neúspešným kandidátom na prezidenta, keď ho v roku 2014 porazil Andrej Kiska a rovnako aj neúspešným kandidátom na Ústavného sudcu. 

Pil vraj kolu v konšpiračnom byte na Vazovovej, kde sa rozprával so šéfom Penty Jaroslavom Haščákom, čo vyplynulo zo známej kauzy Gorila. Do minulého roku býval v byte odsúdeného daňového podvodníka Ladislava Bašternáka. Rezorty pod kontrolou jeho strany sú zapletené do viacerých káuz, no voličom schvaľujú aj sociálne balíčky a opatrenia ako vlaky či obedy zadarmo. 

Ešte v roku 2009 povedal, že aktívne v politike skončí do roku 2014. „Do roku 2014 ja už v politike nebudem, môžete byť kľudná.“ Pri demisii po vražde novinára v roku 2018 tvrdil prezidentovi Kiskovi opak: „Ja neodchádzam, buď kľudný, pán prezident,“ povedal Fico. Do parlamentných volieb kandiduje z druhého miesta – jednotku prenechal súčasnému premiérovi Petrovi Pellegrinimu, ktorý je zároveň lídrom kampane. Volebné preferencie Smeru výrazne klesajú, kým v roku 2012 zostavil jednofarebnú vládu so ziskom 44,4 %, dnes sa  pohybujú okolo 17 %. 

Majetkové priznanie 

Celkové príjmy za rok 2018: 28 939 € z výkonu verejnej funkcie
Majetok: automobil, podielové listy, vinice a rekreačná chata

Odsúdený daňový podvodník Ladislav Bašternák dostal 5-ročný trest, aj naďalej ho stíhajú pre daňové podvody, pričom jeden z nich sa týka luxusného bytového komplexu Bonaparte. V ňom si ešte donedávna prenajímal byt aj predseda Smeru Robert Fico, ktorý sa z neho nakoniec odsťahoval krátko po tom, čo po Kuciakovej vražde odstúpil z postu premiéra. Denník N informoval, že po odchode okrem bežného luxusného vybavenia chýbajú aj podlahové krytiny či vodovodné batérie a dvere.
Odsúdený daňový podvodník Ladislav Bašternák dostal 5-ročný trest, aj naďalej ho stíhajú pre daňové podvody, pričom jeden z nich sa týka luxusného bytového komplexu Bonaparte. V ňom si ešte donedávna prenajímal byt aj predseda Smeru Robert Fico, ktorý sa z neho nakoniec odsťahoval krátko po tom, čo po Kuciakovej vražde odstúpil z postu premiéra. Denník N informoval, že po odchode okrem bežného luxusného vybavenia chýbajú aj podlahové krytiny či vodovodné batérie a dvere. Zdroj: Zomri

Peter Pellegrini 

Ficov nástupca na pozícii premiéra, ktorý reprezentuje záujmy strany Smer s imidžom politika nepoškvrneného korupčnými kauzami.

Odporúčané
Premiér Peter Pellegrini zaplatil 25-tisíc eur zo štátnych, keď s ním vyšiel rozhovor v magazíne Slovenka Premiér Peter Pellegrini zaplatil 25-tisíc eur zo štátnych, keď s ním vyšiel rozhovor v magazíne Slovenka 12. februára 2020, 14:50

Peter Pellegrini začínal ako asistent poslanca Ľubomíra Vážneho za Smer. Viackrát sa osvedčil ako náhradník za Ficových mužov, napríklad keď musel z postu ministra školstva odstúpiť kritizovaný Dušan Čaplovič, alebo keď po tlaku médií a verejnosti opustil Pavol Paška post predsedu parlamentu. Vždy bol ako náhrada obľúbenejšou alternatívou, ktorá dokázala komunikovať so všetkými, bol umiernený a dával priestor na diskusiu. Aj vďaka tomu vo voľbách v roku 2016 počty jeho krúžkov stúpali, kým Kaliňák a Fico pod ťarchou káuz klesali. 

V roku 2018 museli obaja opustiť svoje posty premiéra, resp. ministra vnútra a Pellegrini opäť nastúpil ako náhrada, tentokrát do premiérskeho kresla. Na rozdiel od predchodcu bol vo funkcii umiernenejší, nenadával predstaviteľom médií, ani opozičným kolegom v parlamente. Je lídrom kandidátky Smeru, je to po prvýkrát od vzniku strany, čo ju do volieb nevedie Robert Fico.

Majetkové priznanie

Celkové príjmy za rok 2018: 63 500 €
Majetok: Byt v Bratislave za približne 600 000 €, byt v Banskej Bystrici za približne 185 000 €, chata za približne 110 000 €, pozemky

Aj keď je Peter Pellegrini volebným lídrom a premiérom, mnohí stále veria, že ho v pozadí stále riadi Robert Fico ako predseda strany.
Aj keď je Peter Pellegrini volebným lídrom a premiérom, mnohí stále veria, že ho v pozadí stále riadi Robert Fico ako predseda strany. Zdroj: Zomri

Igor Matovič

Úspešný podnikateľ a kontroverzný líder hnutia OĽaNO, ktorého je počuť a vidieť najviac, ak ide o boj s vládnou koalíciou a poukazovanie na jej kauzy – obzvlášť vizuálne. 

Začínal ako poslanec SaS, v roku 2011 ho Richard Sulík vylúčil z poslaneckého klubu, lebo zahlasoval za návrh Smeru SD. Založil hnutie Obyčajní ľudia a nezávisle osobnosti, ktoré vedie neformálnejším spôsobom, ako jeho politickí rivali. Sám sa zakaždým umiestni na posledné miesto kandidátky.

Od roku 2002 viedol vydavateľstvo regionPRESS, vďaka ktorému sa stal úspešným podnikateľom, neskôr firmu predal za približne 4 milióny eur. Robert Fico zverejnil dokumenty, na základe ktorých sa údajne Matovič pokúsil o daňový podvod. Daňový úrad po roku potvrdil, že Matovič štátu nič nedlží. Kritici hovoria, že Matovič riadi stranu ako firmu. Len pred niekoľkými dňami zverejnil, kto pôsobí v jej predsedníctve.

V parlamentných voľbách 2016 sa Matovičova strana spojila s hnutím NOVA. Dnes je Matovič lídrom opozície a jeho partneri rátajú s tým, že by mohol dostať poverenie prezidentky zostaviť vládu. 

Majetkové priznanie

Celkové príjmy za rok 2018: 
40 164 € z výkonu verejnej funkcie + paušálne náhrady
Majetok: Žiadny. Všetko previedol na manželku (firma, dom za približne 300 000 €, historická budova v centre Trnavy z dražby z a približne 281 000 €, ubytovňa, hotel, pozemky...)

Igor Matovič vystúpil pred kamery na tlačovke Roberta Fica s plagátom, ktorý predtým ukazoval na vlastnej tlačovke k údajne nelegálnemu financovaniu Smeru-SD.
Igor Matovič vystúpil pred kamery na tlačovke Roberta Fica s plagátom, ktorý predtým ukazoval na vlastnej tlačovke k údajne nelegálnemu financovaniu Smeru-SD. Zdroj: Zomri

Marian Kotleba

Bývalý učiteľ, dnes líder extrémistickej strany obžalovaný z nenávistných prejavov, ktorý viedol Banskobystrickú župu, pričom jeho pôsobenie sprevádzalo rodinkárstvo aj ekonomické problémy.

Predseda ĽSNS robil vyhadzovača, predtým vyučoval informatiku žiakov na gymnáziu. Už v tom čase však pochodoval v tmavej ľudáckej uniforme pripomínajúcej Hlinkovu gardu po niekoľkých mestách, zapaľoval fakle a prednášal príhovory namierené proti Židom, Rómom, Maďarom, či ľuďom inej farby pleti.  Politicky sa začal aktivizovať v roku 2003, keď vstúpil do vtedy ešte občianskeho združenia Slovenská pospolitosť a stal sa rovno jeho „vodcom“.

Odporúčané
Kotleba bol podľa odborníka vždy neonacista, teraz to lepšie skrýva. Aké boli jeho začiatky v politike? Kotleba bol podľa odborníka vždy neonacista, teraz to lepšie skrýva. Aké boli jeho začiatky v politike? 12. februára 2020, 16:11

Preslávil sa aj pozdravom „na stráž.“ Vo svojich príhovoroch pravidelne obdivoval prezidenta vojnového Slovenského štátu Jozefa Tisa. Kotlebove výroky sa stupňovali, preto na základe podnetu od mimovládnej organizácie Ľudia proti rasizmu podal generálny prokurátor v roku 2005 žalobu na rozpustenie Slovenskej pospolitosti, čo sa aj stalo. 

Odporúčané
Najskôr Rómovia, potom migranti. Kotleba si každé voľby vymyslí nenávistnú agendu. Na čo stavil teraz? Najskôr Rómovia, potom migranti. Kotleba si každé voľby vymyslí nenávistnú agendu. Na čo stavil teraz? 20. februára 2020, 8:32

Marian Kotleba v decembri 2013 oficiálne prebral vedenie banskobystrickej župy, Banskobystrický krajský úrad obsadili holohlaví sbskári v zelených tričkách, Kotleba si do vrcholných funkcii dosadil oboch bratov i manželku, po štyroch rokoch po ňom ostali nenaplnené sľuby a ekonomické problémy. 

V parlamentnej politike sa po rozpustení prvej strany a kúpení druhej – dnes známej ako ĽSNS darí až posledných pár rokov, vo voľbách 2010 a 2012 sa nedostali cez 1,5 %. V roku 2016 sa ĽSNS sa dostala s desiatimi poslancami do Národnej rady. Kotleba je obžalovaný z prejavovania sympatií k hnutiam smerujúcim k potláčaniu základných práv a slobôd za rozdávanie šekov so sumou 1488 eur a hrozí mu 8 rokov vo väzení. Volebné preferencie jeho strany sú dlhodobo na dvojcifernom čísle. 

Majetkové priznanie

Celkové príjmy za rok 2018: 
23 544 € z výkonu verejnej funkcie + 28 968 € nešpecifikované príjmy
Majetok: Byt v Banskej Bystrici za približne 90 000 €, pozemok

ĽSNS stiahla z kandidátky Mareka Beláka, ktorý navrhoval vystrieľať tisíc medveďov, aby bolo možné „chodiť na prechádzky do prírody a na výlety do hôr bez zbytočného strachu“.
ĽSNS stiahla z kandidátky Mareka Beláka, ktorý navrhoval vystrieľať tisíc medveďov, aby bolo možné „chodiť na prechádzky do prírody a na výlety do hôr bez zbytočného strachu“. Zdroj: Zomri

Michal Truban

Podnikateľ a líder liberálnej koalície PS/Spolu bez skúseností s politikou, ktorého dobehli videá z minulosti.

Michal Truban je zakladateľom spoločnosti Websupport, ktorú pred časom predal za niekoľko (viac ako 10) miliónov eur, zároveň je spoluzakladateľom združenia Slovensko.digital. Do politiky pred približne dvoma rokmi vstupoval s imidžom moderného a finančne nezávislého politika nepoškvrneného kauzami. Po krátkom čase sa vynorili statusy z mladosti a videá z prednášok, kde ako metaforu k úspechu využíval závislosť na droge. Pod tlakom sa priznal k ich užívaniu v minulosti. 

Vstup do politiky v prípade Trubana má na svedomí stretnutie s Ivanom Štefunkom – zakladateľom Progresívneho Slovenska, s ktorým spolupracoval aj vo Websupporte. Pôvodne občianske združenie najprv nemalo vysoké politické ambície, po úspechu podpredsedníčky PS Zuzany Čaputovej v prezidentských voľbách si však Truban a Štefunko vymenili stoličky, spojili sa so stranou Spolu skúsenejšieho Miroslava Beblavého a začali raziť „politickú zmenu.“

Truban sa netají tým, že nemá komunikačne zdatnosti ako jeho rivali a chýba mu štátnickosť, akou oplývajú niektorí politickí súperi. Dnes v rámci kampane protestuje proti extrémistom v uliciach uvedomujúc si, že ako jediná kandidujúca koalícia potrebujú s PS/Spolu na vstup do parlamentu 7 a nie 5 %. 

Majetkové priznanie

Celkové príjmy za roku 2018: 
144 800 €
Majetok: Byt v Bratislave za približne 600 000 €, pozemky

Michal Truban nedávno priznal, že užil marihuanu viackrát a raz vyskúšal aj LSD. Neskôr sa na internete objavilo aj video, ako drogu v rámci prednášky používa ako metaforu a doniesol si aj sáčok ako ilustráciu.
Michal Truban nedávno priznal, že užil marihuanu viackrát a raz vyskúšal aj LSD. Neskôr sa na internete objavilo aj video, ako drogu v rámci prednášky používa ako metaforu a doniesol si aj sáčok ako ilustráciu. Zdroj: Zomri

Miroslav Beblavý 

Zo strany #SIEŤ odišiel, keď sa Radoslav Procházka spojil s Robertom Ficom a pomohol mu zložiť vládu, neskôr sa stal lídrom strany Spolu a s Michalom Trubanom sa dohodli na volebnej koalícii. 

Do politiky vstúpil v roku 2002 ako štátny tajomník na Ministerstve práce, sociálnych vecí a rodiny, vládna koalícia ho pre to kritizuje, že nie je novou tvárou politiky, ako sa údajne podľa nich snaží prezentovať. V roku 2014 vstúpil do strany #SIEŤ, keď sa šéf strany Radoslav Procházka po voľbách v roku 2016 spojil so Smerom, SNS a Mostom a pomohol Ficovi vládnuť, Beblavý rezignoval a stal sa nezaradeným poslancom. 

Neskôr sa spojil s Jozefom Mihálom, Katarínou Macháčkovou a Simonou Petrík, s ktorými založili stranu SPOLU – občianska demokracia a postupne našli spoločnú reč s Progresívnym Slovenskom. 

V roku 2019 ho Robert Fico spojil s veľkou korupčnou kauzou Gorila, ktorá sa týka aj údajného financovania Smeru oligarchami. Beblavý síce v konšpiračnom byte na Vazovovej nikdy nebol, po prvej medializácii kauzy vyjadril podporu predsedovi Mikulášovi Dzurindovi a spochybnil pravosť a hodnovernosť prepisu, potom vstúpil do SDKÚ. Kauza sa týkala aj tejto strany, jedna z hlavných aktériek Anna Bubeníková bola jej nominantkou a na nahrávkach sa hovorí aj o údajnom financovaní strany SDKÚ Pentou. 

Majetkové priznanie

Celkové príjmy za rok 2018: 
84 000 €
Majetok: Byt v Bratislave za približne 300 000 €, automobil

Miroslav Beblavý vystriedal v rámci svojej kariéry v politike viacero strán, zároveň sa pred časom objavilo niekoľko prieskumov, kde odýchlka nasvedčovalo, že sa koalícia PS/Spolu približuje k 7 % hranici zvoliteľnosti.
Miroslav Beblavý vystriedal v rámci svojej kariéry v politike viacero strán, zároveň sa pred časom objavilo niekoľko prieskumov, kde odýchlka nasvedčovalo, že sa koalícia PS/Spolu približuje k 7 % hranici zvoliteľnosti. Zdroj: Zomri

Andrej Kiska

Predseda politickej strany Za ľudí, ktorý v prezidentských voľbách porazil Roberta Fica a odvtedy sú úhlavnými politickými nepriateľmi.

Andrej Kiska je spoluzakladateľom splátkových nebankových spoločností Tatracredit, Triangel, Quatro, spoluzakladateľom a spolumajiteľom firmy KTAG. Práve v súvislosti s poslednou menovanou je dnes obvinený z údajného neoprávneného uplatňovania vratiek daní v súvislosti s kampaňou pred prezidentskými voľbami.

Odporúčané
Andrej Kiska v hlavnej úlohe na novom tajomnom videu, zrejme si ho nahral podnikateľ z Popradu Andrej Kiska v hlavnej úlohe na novom tajomnom videu, zrejme si ho nahral podnikateľ z Popradu 19. februára 2020, 20:58

Spoluzakladateľ neziskovej organizácie Dobrý Anjel bol štvrtým prezidentom Slovenskej republiky, keď v roku 2014 porazil ako občiansky kandidát vo voľbách Roberta Fica. Kiska bol vo funkcii prezidenta považovaný za dôveryhodnú osobnosť politiky, v zahraničí reprezentoval krajinu zodpovedne, viackrát sa dostal do konfliktu s porazeným Robertom Ficom. Známe sú spory, keď ho odmietol vymenovať za ústavného sudcu a keď Fico podal po vražde novinára demisiu. 

Kiska už na post prezidenta v ďalšom volebnom období nekandidoval, po odchode z funkcie založil stranu Za ľudí. Presvedčil Veroniku Remišovú, aby opustila OĽaNO a prijala funkciu podpredsedníčky strany. Krátko pred voľbami ožila jeho pozemková kauza, na prvom tajomnom videu od anonyma sa o ňom rozprávajú mafiánsky boss a podnikateľ, na druhom už vystupuje aj on osobne. 

Majetkové priznanie

Celkové príjmy za rok 2018: 488 000 € (výkon verejnej funkcie, dividendy, paušálne náhrady, prednášky)
Majetok: Súkromné lietadlo (napísané na firmu KTAG), dom v Poprade (napísaný na manželku), pozemky

Robert Fico často exprezidenta Andreja Kisku nazýval úžerníkom kvôli predmetom podnikania jeho firiem.
Robert Fico často exprezidenta Andreja Kisku nazýval úžerníkom kvôli predmetom podnikania jeho firiem. Zdroj: Zomri

Boris Kollár 

Otec desiatich detí a predseda strany Sme Rodina s preukázateľným kontaktom na členov podsvetia, ktorý je finančne nezávislý vďaka svojim podnikateľským aktivitám.

Slovenský podnikateľ je kontroverzný najmä v súvislosti s rodinnými pomermi, s deviatimi ženami má v súčasnosti desať detí. Podľa dostupných zdrojov jeho prvé podnikanie súviselo s predajom počítačov, neskôr – ešte v 90. rokoch prevádzkoval lyžiarske hotely a vleky. Od roku 1999 je majiteľom Fun rádia. 

Prvý náznak politickej kariéry Kollára prišiel v roku 2010, bol však veľmi neúspešný. Strana, ktorej bol členom, získala len 0,7 %. Návrat v parlamentných voľbách s vlastným subjektom Sme Rodina prekvapil, získal 6,6 % a 11 poslaneckých kresiel. Do politiky však priniesol aj ľudí, ktorí počas celého volebného obdobia hlasovali so Smerom a vládnou koalíciou.

Z komunikácie z Kočnerovho telefónu vyplýva, že sa Kočner snažil v roku 2016 nepriamym spôsobom pomôcť zostaviť vládu Robertovi Ficovi tak, že dal v médiách zverejniť fotku Borisa Kollára s mafiánmi na dovolenke. V tom čase predseda strany Sme Rodina fotky okomentoval tak, že sa s mafiánom Piťom nekamaráti a v tom čase ani nevedel, čo je zač. Kollár mal v minulosti preukázateľne styky s mafiánom Petrom Steinhübelom.

Majetkové priznanie

Celkové príjmy za rok 2018: 
231 000 € (z toho 25-tisíc z verejnej funkcie)
Majetok: Byt v Bratislave za približne 250 000 €, vila v Bratislave za približne 1 300 000 €, kaštieľ v Hubiciach za približne 400 000 €, chata, automobily, šperky, autorské práva, cenné papiere, umelecké diela

Boris Kollár má 10 detí s 9 ženami a často si aj sám robí srandu zo svojich vzťahových pomerov.
Boris Kollár má 10 detí s 9 ženami a často si aj sám robí srandu zo svojich vzťahových pomerov. Zdroj: Zomri

Richard Sulík 

Ekonóm a podnikateľ, ktorý pomohol v roku 2012 položiť vládu Ivety Radičovej a po predčasných voľbách zložil jednofarebnú vládu Robert Fico.

Zakladateľ firmy FaxCOPY, ktorú v deväťdesiatych rokoch aj riadil, neskôr ju predal za viac ako 3 milióny eur a nenechal si v nej žiadny podiel. Do politiky vstúpil ako poradca ministrov financií Ivana Mikloša a Jána Počiatka, vo februári 2009 založil pravicovo-liberálnu stranu Sloboda a Solidarita, ktorá uspela hneď v prvých voľbách.

Sulík bol zvolený za predsedu Národnej rady, po dvoch rokoch nechcel jeho poslanecký klub zahlasovať za tzv. Euroval a vyjadril nedôveru vláde Ivete Radičovej. Nastúpila jednofarebná vláda Smeru Roberta Fica a Richard Sulík odišiel do Európskeho parlamentu ako poslanec. Kým v roku 2010 získala SaS viac ako 12 % hlasov voličov, v roku 2012 už len necelých 6 %. Okolo tejto hranice sa strana s preferenciami pohybuje aj v súčasnosti. 

Odporúčané
5 šokujúcich informácií, ktoré vyplývajú z nahrávky rozhovoru Mariana Kočnera a bývalého generálneho prokurátora Trnku 5 šokujúcich informácií, ktoré vyplývajú z nahrávky rozhovoru Mariana Kočnera a bývalého generálneho prokurátora Trnku 14. októbra 2019, 19:17

Zatiaľ posledný otras v strane prišiel vlani, keď  sa rozhodli zo strany odísť niekoľkí členovia po tom, čo bol Sulík zvolený za predsedu na mimoriadnom kongrese. Pôvodne ho chceli nahradiť, nikto z nich však do voľby nekandidoval. Strana neskôr vylúčila Natáliu Blahovú za verejnú kritiku a schválila kandidátku bez dovtedy kľúčových členov Galka či Rajtára. 

Majetkové priznanie

Celkové príjmy za rok 2018:
104 214 €
Majetok: 
Byt v Bratislave za približne 360 000 €, byt v Bratislave za približne 400 000 €, byt v Bratislave za približne 600 000 €, dom v Zlatých Moravciach, auto

V minulosti sa na verejnosť dostalo video, z ktorého vyplýva, že si Marian Kočner nahral Richarda Sulíka, ktorý prišiel k nemu domov v ranných hodinách. Bavili si aj o voľbe generálneho prokurátora, Sulík stretnutie priznal.
V minulosti sa na verejnosť dostalo video, z ktorého vyplýva, že si Marian Kočner nahral Richarda Sulíka, ktorý prišiel k nemu domov v ranných hodinách. Bavili si aj o voľbe generálneho prokurátora, Sulík stretnutie priznal. Zdroj: Zomri

Alojz Hlina 

Kontroverzný a často ofenzívny aktivista s netransparentným majetkovým priznaním, ktorý na seba upozorňuje vystúpeniami v debatách aj v parlamente. 

Alojz Hlina začínal v strane Igora Matoviča v roku 2012, neskôr však z OĽaNO vystúpil a ako nezaradený poslanec inicioval kontroverziu v parlamente. Keď jeden z poslancov Smeru hovoril o jeho podnikaní v gastronómii (Slovak Pub a Flag Ship v Bratislave) a spomenul, že v jeho podniku údajne nalievajú maloletým, zbil ho. Preslávil sa aj mlčiacim protestom pri rokovacom pulte a populárny je prípad, keď v Bratislave zamuroval vchod do pobočky nebankovej spoločnosti Pohotovosť.

V tom čase už bol členom KDH, v júni 2016 (po tom, čo sa strana veľmi tesne nedostala do parlamentu) sa stal Alojz Hlina predsedom KDH a v roku 2018 svoju pozíciu obhájil. V súčasnosti už niekoľko posledných prieskumov v rade naznačuje, že by sa strana mohla uchádzať o pôsobenie v Národnej rade. 

Je známym kritikom Jána Slotu, na reklamný billboard dal napísať z „Nikto v súčasnosti neškodí našej krajine viac ako Ján Slota“ a známy je prípad, keď mu pri odchode z politiky zorganizoval „afterparty.“ V súčasnosti prijal pozvanie do niekoľkých politických relácii, v ktorých vulgárne zvozil Štefana Harabina aj extrémistického predsedu Kotlebu. Poukazoval na jeho klamstvá a nevyhol sa ani početným osobným útokom. 

Majetkové priznanie

Celkové príjmy za rok 2018:
Neuviedol
Majetok: Dom v Bratislave (napísaný na manželku), spoluvlastník vily (kultúrnej pamiatky) v Bratislave, 3 podniky

Alojz Hlina sa pred časom zúčastnil v relácii O 5 minút 12, kde agresívne vystúpil voči Kotlebovi, nazval ho úchylom, pomenúval jeho kauzy a robil si srandu aj z jeho výzoru. Predseda Dobrej Voľby Tomáš Drucker sa skoro nedostal k slovu.
Alojz Hlina sa pred časom zúčastnil v relácii O 5 minút 12, kde agresívne vystúpil voči Kotlebovi, nazval ho úchylom, pomenúval jeho kauzy a robil si srandu aj z jeho výzoru. Predseda Dobrej Voľby Tomáš Drucker sa skoro nedostal k slovu. Zdroj: Zomri

Andrej Danko

Najvďačnejšia obeť satirických stránok. Ako predseda SNS sa preslávil vďaka bozkávaniu výložiek, rigoróznej práci, častým brptom a svojskému, často emočnému vystupovaniu. 

Keď kontroverzný Ján Slota v roku 2012 odišiel z politiky a z čela SNS, na jeho miesto bol zvolený Andrej Danko – dovtedajší asistent viacerých poslancov, ktorý mal aj vlastnú advokátsku kanceláriu. V parlamentných voľbách 2016 získala Dankova SNS skoro 9 % a so Smerom, Sieťou a Mostom-Híd vstúpila do vládnej koalície. 

V auguste 2017 Andrej Danko koaličnú zmluvu vypovedal, odôvodnil to tým, že je nevyhnuté prenastaviť pravidlá. Predseda NR SR a šéf SNS spravil tento krok bez diskusie a verejne ho oznámil v dovolenkovom čase. Na niekoľko týždňov spôsobil chaos a koaličnú krízu, ktorú spustili podozrenia z podvodov s eurofondami. 

Jeho funkčné obdobie sprevádzalo viacero káuz, ktoré odštartovalo bozkávanie kapitánskych výložiek. V septembri 2018 Denník N zverejnil článok o nejasných okolnostiach získania titulu doktora práv (JUDr.) s tým, že jeho rigorózna práca má znaky plagiátu.  V čase, keď už bol Andrej Danko predsedom parlamentu, najmenej trikrát si volal s Alenou Zsuzsovou – Kočnerovou volavkou, no kontakt zamlčal. Z komunikácie vyplýva, že mohol byť vydierateľný Kočnerom obžalovaným z vraždy. 

Majetkové priznanie

Celkové príjmy za rok 2018:
255 000 €
Majetok:
Dom v Bratislave za približne 550 000 €, vinice, pozemky, šperky, autá, čln
Podnikanie: Podiel v obchodnej spoločnosti, ktorá v roku 2018 vykázala výnosy skoro 170 000 €

Z komunikácie z Threemy vyplýva, že Marian Kočner chcel kontakt Zsuzsová-Danko využiť na to, aby po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej zistili, či padne vláda: „Skús kontaktnúť Andreja, že či idú ďalej alebo budú nové voľby,“ napísal jej Kočner 4. marca 2018. Zsuzsovej sa podarilo Dankovi poblázniť hlavu, do telefónu jej povedal aj to, že ju všade bozkáva.
Z komunikácie z Threemy vyplýva, že Marian Kočner chcel kontakt Zsuzsová-Danko využiť na to, aby po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej zistili, či padne vláda: „Skús kontaktnúť Andreja, že či idú ďalej alebo budú nové voľby,“ napísal jej Kočner 4. marca 2018. Zsuzsovej sa podarilo Dankovi poblázniť hlavu, do telefónu jej povedal aj to, že ju všade bozkáva. Zdroj: Zomri

Štefan Harabin

Neúspešný kandidát na prezidenta a bývalý predseda Najvyššieho súdu, ktorý sa počas svojho pôsobenia nevyhol kauzám a tri roky bol vo Ficovej vláde ministrom spravodlivosti. 

Už v deväťdesiatych rokoch sa stal sudcom Najvyššieho súdu, neskôr počas prvej Ficovej vlády od roku 2006 zastával funkciu ministra spravodlivosti, ako nominant HZDS. Snažil sa zrušiť Špeciálny súd, neskôr odvolal predsedov krajských súdov z funkcií, pričom si vyberal tie súdy, ktoré najviac spolupracovali s predchádzajúcim vedením pri zavádzaní dôležitých reforiem. V roku 2009, ešte ako minister, bol zvolený za predsedu Najvyššieho súdu SR o päť rokov už post neobhájil.

Odporúčané
Zuzana Čaputová exkluzívne pre Refresher: Z nárastu extrémizmu som rozčarovaná a smutná, pozerá sa mi na to ťažko (Videorozhovor) Zuzana Čaputová exkluzívne pre Refresher: Z nárastu extrémizmu som rozčarovaná a smutná, pozerá sa mi na to ťažko (Videorozhovor) 16. februára 2020, 17:00

V roku 2018 oznámil kandidatúru na prezidenta, nepodarilo sa mu prebojovať ani do druhého kola. Tvrdil, že je jednoznačným víťazom volieb. V skutočnosti získal niečo viac ako 14 % a skončil na treťom mieste, preto začal s prípravou strany Vlasť, kde však nepôsobí ako predseda. Volebné prieskumy mu veľa šancí na postup do parlamentu nedávajú. Nedávno ho vo voľbách videom podporil Ján Slota. 

Harabin má za sebou aj množstvo kontroverzií, v roku 2008 bol zverejnený prepis telefonického rozhovoru medzi ním a odsúdeným narkobarónom Bakim Sadikim, síce tvrdil, že sa s nim nepozná, generálna prokuratúra potvrdila, že skutočne bolo odsúhlasené odpočúvanie jeho telefónu. Nedávno kontrolóri Národného kontrolného úradu zistili, že Harabin ako predseda Najvyššieho súdu rozdával odmeny sudcom pochybným spôsobom a pridelil ich aj sebe. Niektorí sudcovia, ktorí ho kritizovali, dostali len 50 eur, spriaznení kolegovia aj 30-tisíc, informovali HN. V čase keď bol ministrom spravodlivosti jeho syn využíval štátne auto, ktoré mal ako minister pridelené.

Majetkové priznanie

Celkové príjmy za rok 2018: 55 751 €
Majetok: Byty v nadobúdacej hodnote 2 000 € a 94 570 €, rekreačný dom v nadobúdacej cene 65 388 €, pozemky, automobil

Štefan Harabin síce nepostúpil do druhého kola prezidentských volieb, aj napriek tomu vyhlásil, že ich vyhral.
Štefan Harabin síce nepostúpil do druhého kola prezidentských volieb, aj napriek tomu vyhlásil, že ich vyhral. Zdroj: Zomri
Domov
Zdieľať
Diskusia