Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. januára 2013, 17:37
Čas čítania 0:00
refresher team

Najlepšie skladby roku 2012

REFRESHER
Uložiť Uložené

Redaktori Refresheru vybrali svojich desať najobľúbenejších skladieb roku 2012, pozri si rebríček a vypočuj si kvalitnú muziku.

Najlepšie skladby roku 2012
 

Rozhodli sme sa zosumarizovať rok 2012 v podobe našich najobľúbenejších skladieb v práve skončenom kalendárnom roku. Každý z redaktorov preto spísal zoznam jeho 10 najobľúbenejších trackov, ktoré si môžeš vypočuť nižšie a prípadne si o nich čo to aj prečítať. Viac slov asi netreba, nižšie ich nájdeš viac ako dosť.



HLAVA


Waka Flocka Flame - Triple F Outro

Aj keď patria intrá a outrá u väčšiny z nás medzi tracky, ktoré pravidelne v svojich prehrávačoch skipujeme, u tejto pesničky ďakujem všetkým svätým, že som tak neurobil. Flockova úprimnosť nad smrťou jedného z jeho blízkych priateľov Slim Dunkina sa totiž ku mne skrz text dostala na 100%, a tak mám zimomriavky pri každom prehraní.

Lil B - Ryan Seacrest

Z úplne iného súdka je však nasledujúca pesnička od internetového fenoménu menom Lil B, ktorou si ma tento chalan úplne dostal do svojej Task Force. Popri chrapľavom podklade totiž perfektne vynikajú jeho nezmyselné verše zakončené refrénom chytľavým ako kiahne, a tak mám túto pesničku v hlave už niekoľko mesiacov.

Big Boi feat. A$AP Rocky & Phantogram – Lines

Featuring od A$AP Rockyho som si síce pred počúvnutím vôbec nevšimol, no o to väčšie prekvapenie ma čakalo po zapnutí pesničky. Rockyho hlas totiž k využitému beatu perfektne sedí, Big Boi ponúkol očakávanú kvalitu a keď k tomu pridáme ešte aj nezabudnuteľný refrén, určite môžeme považovať tento song za jeden z najlepších na celom albume.

Wiz Khalifa – Paperbond

Na song Paperbond som si síce musel počkať trochu dlhšie než na ostatné, keďže sa oficiálne dostal album von na začiatku decembra, no to čakanie určite stálo za to. Už od prvého momentu som totiž vedel, že táto pesnička mi bude jednoducho sedieť. Vďaka nej sa mi taktiež napravila trochu pokrivená mienka o Wizovi, keďže patril v minulosti medzi mojich obľúbených interpretov no niektorými projektmi z posledného obdobia ma naozaj sklamal. V tejto pesničke mi dokonca aj tisíckrát obohratá téma o tráve znela ako slovo božie.

Action Bronson feat. Riff Raff - Bird On A Wire

Aj keď Action Bronsona ani Riff Raffa naozaj nemusím a svoj názor kvôli ich tvorbe určite ani v najbližšej dobe nezmením, touto pesničkou mi naozaj spravili títo dvaja aktéri náladu. Keďže som však typ, ktorého lákajú zaujímavé beaty a jedinečné sample, úspech tejto pesničky bude asi skrytý niekde tam. Text totiž naozaj nestojí za zmienku, no ako celok mi to vôbec neprekáža.

The Dream Feat. Pusha-T & Mase - Higher

Dlho očakávaný a nakoniec aj naozaj precenený album Cruel Summer na prvé počutie sklamal asi každého a ja som nebol taktiež výnimkou. Song Higher som dokonca skipol kvôli jeho začiatku asi 6krát, no nakoniec som sa raz dostal cez prelomovú 52. sekundu, ktorá mi zmenila pohľad na tento track o 180°. Celý text je totiž preplnený rôznymi módnymi značkami, pri ktorých vždy spozorniem a vrcholom celej pesničky je pre mňa jednoznačne Maseova časť: "So many ghosts in my garage they think my house haunted. Long as my buckle say Hermes, the rumors I'm not concerned with..."

Xzibit Feat. Wiz Khalifa – Forever A G

Hudobnú kariéru strýka Xzibita som síce po spolupráci s MTV už nadobro pochoval a cover jeho najnovšieho albumu Napalm, ktorý ma vrátil späť do roku 2004 ma v mojom názore len utvrdil. Zo strany pána X to the Z však prišlo o to väčšie prekvapenie, keď som zistil, že album vôbec nie je na zahodenie. Vianočné rolničky v songu Forever A G totiž hneď od začiatku nabrali úplne iný význam a refrén od Wiza to už celé len podčiarkol. 

Chief Keef – 3hunna

Začiatok roku 2012 bol pre Chief Keefa vďaka pesničke 3hunna naozaj dôležitý. Chalan z O'block totiž opäť raz dostal do svojho žánru ťažké bangery, ktoré ti to naložia do gatí hneď od začiatku. Vďaka 3hunna som taktiež spoznal Young Chopa, a tak si táto pesnička naozaj zaslúži miesto v mojom zozname.

Curren$y – WOH

Aj keď sa Curren$yho projekty väčšinou vyznačujú menším počtom skladieb, na mixtape Cigarette Boats s Harry Fraudom aj napriek svojim piatim pesničkám poskytol naozaj dostatočný pôžitok. Okrem skladby Biscayne Bay ma totiž zaujala aj WOH, ktorej sample (Bronski Beat - Smalltown Boy) som rozpoznal hneď od prvých sekúnd a zvyšok pesničky ma tak už nemohol sklamať.

Meek Mill – Traumatized

Okrem zaujímavých beatov a jedinečných samplov som taktiež veľkým fanúšikom srdcervúcich pesničiek. Jasným príkladom je Traumatized od Meek Milla, ktorý sa s vraždou svojho otca vysporiadal tak, ako sa na rappera patrí a celá pesnička tak poskytuje naozaj jedinečný feeling.

Bonus track: Gucci Mane - Trap God Intro


_______________________________________________________________________

GAB:
Rick Ross feat. Meek Mill - So Sophisticated
Keď sme začali zostavovať rebríček našich top trackov, jednoducho som otvoril itunes a pozrel si najviac prehrávané skladby. Keďže ich bolo dosť vela, vybral som pár z každého žánru, čo počúvam. Samozrejme nesmie chýbať Rick Ross ani Meek Mill s "repetitive" beatom rapujúc o peniazoch a ženách. Niekto MMG proste miluje alebo nenávidí, z nejakého dôvodu som sa zaradil medzi tých prvých.

Kendrick Lamar - Swimming Pools
Celý Kendrickov album Good Kid, M.A.A.D City je proste skvelý a aj keď celý projekt sú v podstate reminiscencie na jeho doterajší život, dospievanie, témy ktoré rozoberá, sú stále aktuálne a pravdepodobne aj ostanú. Zo všetkých skladieb som napočúval najviac Swimming Pools, ktorá vykresluje aktuálny obraz mysle mladých ľudí aj okolo mňa. Stačí sa obzrieť okolo seba, netreba ísť až na diskotéky alebo na hocijaké akcie, stačí si pozrieť bežné správanie jedincov. Česť výnimkám. Jednoznačne stojí za vypočutie a zamyslenie sa, rovnako ako celý album, možno sa v ňom nájdete.

Childish Gambino - Heartbeat
Alebo Troy Barnes, teda Donald Glover, pre tých čo sledujete community. Pre mňa veľká osobnosť, z ktorej pri interview sála pozitívna energia a ležernosť. Okrem toho jeho hudby sú fenomenálne. Každopádne, jeho hlas nemusí sedieť každému. Každá jeho skladba je plná metafor, a aj keď si teraz pustím jeho niekoľkoročné nahrávky, stále nájdem niekoľko mindblowing spojení. Z jeho posledného albumu Camp som mal na repeate najviac Heartbeat.

Miguel - Adorn
Miguel je pán, ktorý by nemal chýbať na žiadnom third date playliste ("The third date is generally considered the sex date."). Tento rok nám dropol svoj druhý album Kaleidoscope Dream, ktorý v podstate celý sám produkoval, napísal a naspieval. Určite by ste si ho mali vypočuť a očekovať tohto "čáva", ak ste tak ešte doteraz nespravili. Snaží sa robiť klasické r&b na kontrast toho "tmavého", čo tu máme teraz v podaní umelcov ako The Weeknd alebo aj nižšie spomínaný Meek Demeo.

Ryan Leslie - Ups & Downs
Ryana sledujem už dlho, a aj keď pri článkoch o ňom stále dodávam, že je nedocenený, tak sa to možno čoskoro zmení. Jeho dlho očakávaný album Les Is More je vonku a mal som dokonca možnosť navštíviť aj jeho koncert v neďalekej Viedni, kde ma len utvrdil v tom, že je to multitalentovaný čávo. Z albumu mi najbližšie ku srdcu bola skladba Ups & Downs. Taký je život. Na koncerte diskusia medzi slečnami vedľa mňa: "Aha, aký je chudý!", "Nevadí, ale má charizmu." Word.

Meek Demeo - Albino
Meek Demeo sa v týchto našich rebríčkoch nachádza niekoľkokrát. Skvelá hudba od interpreta, o ktorom určite ešte budeme počuť. Jednoducho neviem prestať počúvať Adamas (jeho mixtape) a už nejakú chvíľu môže ísť dookola v plnej dĺžke, najviac ma dostal tento track, Albino.

oOoOO - NoWayBack
Priznám sa, že producenta Chrisa Dextera zo San Francisca som spoznal iba v tomto roku, ale nie je to žiadny nováčik. Jeho beaty presne sedia môjim ušiam a mohol by som vybrať takpovediac ktorúkoľvek, tak vyberám niečo z posledného EP, Our Love Is Hurting Us, ktoré nedostalo najlepšie hodnotenia, ale svojich priaznivcov si určite nájde.

Rhye - Open
Túto skladbu som spoznal vďaka jednej osobe, ktorá napriek všetkým okolnostiam naďalej ostáva mojmu srdcu naozaj blízka. Vždy keď ju počujem, spomeniem si na príjemné momenty a možno sa na mojej tvári dokonca črtá úsmev. Pause. To je pravdepodobne hlavným dôvodom, prečo sa dostala medzi moje top skladby za rok 2012. Okrem toho je to naozaj krásne dielo, doplnené rovnako podareným vizuálom. Aj túto vec si určite pridaj na svoj third date playlist.

Purity Ring - Lofticries
Track bol pôvodne vydaný už viac ako rok dozadu, ale oficiálne vyšiel až tento rok na albume Shrines. Je to jedna z takých hudieb, ktoré môžem počúvať dookola a nikdy ma neunudia. Skladba na yt si nazbierala cez 10 miliónov videní, z čoho možno 3 sú moje. Koncom roka vydali na skladbu vizuál, ktorý podľa mňa dopadol dosť smutne a nesedí ku skladbe, čo trochu ubralo čaru lofticries.

JMSN - Love And Pain
Tento pán vyrába celkom trippy vizuály pre svoje skladby, samotné hudobné diela sú celkom pochmúrne, no väčšinu skladieb vieme pochopiť a vžiť sa do nich. Takou je aj Love and Pain, pri ktorej to saxofón v pozadí celé zaklincoval. Nepočúvajte track po rozchode alebo ak máte zlú náladu, lebo bude asi iba horšia.

__________________________________________________________________________________

dzonko


Big K.R.I.T. - Rich Dad, Poor Dad (Live from the Underground)

Vybrať čosi zo skvelého albumu Live from the Underground bola ťažká úloha. Nakoniec som sa rozhodol pre skladbu Rich Dad, Poor Dad (sám Big K.R.I.T. označil slohu na tejto skladbe za svoju obľúbenú). Úprimný track o všetkých dôležitých veciach, ktoré ho jeho otec naučil.

Joey Bada$$ - Waves

Joey je 17-ročný talent, ktorý tento rok u mňa kraľuje. Vyberám skladbu Waves zo skvelého projektu 1999, na ktorom sa mu podarilo vrátiť klasický sound z polovice 90. rokov a pripomenúť jeho dôležitosť.

Danny Brown - Grown Up

Extravagantný rapper z Detroitu má skvelý zmysel pre humor a v tejto vecičke ho naplno prejavil. Ak vám nesedí Dannyho štýl z jeho tejpov, táto skladba by mohla byť pre vás prístupnejšia. Danny ju doplnil aj podareným vizuálom a ukazuje, že byť mladým Brownom musela byť riadna fuška.

ScHoolboy Q feat. A$AP Rocky - Hands on the Wheel

Ako som prorokoval v januári, tak sa aj stalo. Album Habits & Contradictions je jedným z najlepších počinov tohto roka a zásluhu na tom má aj singel Hands on the Wheel s hosťujúcim Rockym. Skvelý beat, kvalitný sample, podarené kolabo. Crush a bit, little bit, roll it up, take a hit…

Stalley feat. Curren$y - Hammer & Vogues

V tomto rebríčku som chcel mať Stalleyho aj Spittu, preto prišla jasná voľba. Výborná vec zo skvelého Savage Journey to the American Dream, ktorá sa dočkala aj videoklipu.

Theophilus London feat. A$AP Rocky - Big Spender

Banger, ale nie ten klasický. Dvaja talentovaní umelci sa stretli na tracku a spravili si ho po svojom a to vždy cením. 

Freddie Gibbs & Madlib - Thuggin'

Spomenúť mojich momentálne najobľúbenejších MCs a vynechať Gangsta Gibbsa? To by nešlo. Spolu s Madlibom uvarili silný počin a ja posielam props za to, že Freddie udržuje gangsta rap nažive aj v roku 2012.

Dom Kennedy feat. Rick Ross - Gold Alpinas

Yellow Albumom si rapper z Leimert Parku u mňa trošku vylepšil renomé. Neviem či je to tým, že sa narodil v auguste, ale po Kennedyho veciach siaham vždy väčšinou v lete. Zatiaľčo minulý rok bol pre mňa letným soundtrackom When You See Love, tento rok to bola skladba Gold Alpinas so samplom Aaliyah.

Angel Haze - New York

Aj tento rok sa objavila zaujímavá female MC - je ňou mladá Angel Haze, ktorú sme vám na Refresheri predstavili pri vydaní jej tejpu Reservation. Vryla sa mi do podvedomia najmä silným minimal trackom New York a som rád, že ho môžem pripomenúť aj v tomto výbere. 

Madchild - Wanted

Swollen Members sú stabilne mojou obľúbenou skupinou najmä kvôli pochmúrnym náladam a temnej poézii, ktorú prezentujú vo svojich textoch. A preto nemôžem vynechať túto introspektívnu skladbu od Madchilda, s ktorej obsahom sa do istej miery dokáže stotožniť hádam väčšina z nás.

________________________________________________________________________________

kesty

Macklemore & Ryan Lewis feat. Wanz- Thrift Shop

Dlho som váhal medzi Can't Hold Us a touto skladbou, no nakoniec vyhral Thrift Shop, z jednoduchého dôvodu. Je trochu novší a nemám ho až tak moc opočúvaný. Mackie a Ryan dali skvelý album a Thrift Shop je pre mňa neskutočne energická vec s originálnou, no stále veľmi osobitou témou, ktorá je podaná vtipne, s nadsádzkou a podložená skvelou hudbou, pri ktorej ma napadá jedno porekadlo - v jednoduchosti je krása. Sharkfacegang!

Talib Kweli feat. Curren$y & Kendrick Lamar - Push Thru

Prvý singel z novej dosky Taliba Kweliho vyzeral spočiatku ako moc prekombinovaný song, no opak je pravdou. Vždy si vychutnávam povzbudzujúcu inštrumentálku, príjemný refrén, pozitívny message, Spittov netradičný začiatok, Talibovu strednú pasáž a ako sa hovorí - to najlepšie nakoniec. Kendrick tu pre mňa naložil featuringovú slohu roku a mňa táto skladba neomrzela ani napriek početným prehratiam.

Classified feat. Skratch Bastid & Saukrates - Anything Goes

Ďaľšia čerstvá skladba od môjho favorizovaného kanaďana Classifieda. Síce trochu viac rádiová vec, ale Class si undergroundu užil dosť, dôkazom toho je 14 vydaných albumov. Jeho posledný albumový singel That Ain't Classy ma baví doteraz a myslím, že podobne to bude aj pri skladbe Anything Goes. 

Ryan Leslie - Glory

Milujem spojenie rapu a rocku, prípadne živej kapely pozostávajúcej z bicích, gitár a basy. A Ryan Les dal asi najlepšie intro do albumu, aké som tento rok počul. V kombinácii s chytľavou inštrumentálnou zložkou a jednoduchou, ale svojim spôsobom epickou lyrikou je pre mňa Glory jasný člen mojej TOP 10 za tento rok. 

Vec - Kúsky mňa

Vybrať jednu skladbu z Vecovho nového albumu bolo sakra ťažké. Veď je celý dobrý. Možno kvôli Dtonatovej hudbe, možno kvôli Škrupovi, možno kvôli opakujúcemu sa refrénu, možno kvôli skvelému klipu, vybral som Kúsky mňa. Pretože to dobre poznám - počet tričiek a zážitkov, ktoré sa k nim viažu počítam na desiatky a podobne originálnu tému som už dlho nepočul. Díki za album, Branči.

Slaughterhouse - Get Up

Mám rád Slaughterhouse. Mám rád hry so slovami, zmeny flowu, rýchlosti. Mám rád samplované beaty. A Get Up mi z celého albumu šmakuje najviac (druhý kandidát bola skladba Die). Skladba šlape ako namazané hodinky a inštrumentálka sa podľa mňa dokonale hodí k prejavu jednotlivých MC's. Škoda, že im celá dlhohrajka nevyšla tak dobre ako tieto dve veci. Snáď nabudúce, chlopi.

Lupe Fiasco - Around My Way

Hanba mi, že som ten saxíkový sampel počul prvýkrát na tejto veci. No lepšiu na tom Veľkom Americkom Albume asi nenájdem. Inak zase tie milované sample, ach. Našťastie Lupe stále v top lyrickej forme.

Tono S. + DJ Miko - Iný

Som rád, že máme na našej scéne niekoho, ako je Tono. Kto sa nebojí robiť klasický rap do klasických beatov. Preto nebolo o čom, keď som rozmýšľal, ktorú skladbu vybrať. Suchota je proste Iný, aj preto mi hraje častejšie ako hocičo iné slovenské.

Ektor & DJ Wich - Je mi to fuk

Zástupcom českej scény v mojej top desine je track Je mi to fuk od lektora češtiny Ektora a DJ Wicha. Ten sa postaral o strašný náklad v podobe beatu, na ktorý si našiel rovnocenného partnera, ktorý mu nahradil verného Indyho. Nemám moc rád podobné témy ako je táto, ale keby som mal niekomu vysvetliť, že ma ten jeho bullshit nezaujíma, pustím mu tento banger.

Gary Clark Jr. feat. Nas - Bright Lights

Tento mladý pánko je pre mňa žánrový objav tohto roku, ktorý mi skvele zapadol do medzery po Black Keys, ktorí tohto roku nevydali album. Rovnaký štýl "špinavého" blues/rocku je pre mňa balzamom na uši, Nasirova sloha zase čerešničkou na pomyselnej torte. Ak sa vám táto vec páči, určite si zožeňte stále čerstvý album Blak & Blu, ktorý mladý pánko Clark vydal.

BONUS: Čokoľvek z nového albumu Big Boia.

____________________________________________________________________________________

abstraktt

Grimes -  Genesis

Aj keď album 24 ročnej kanadskej speváčky Grimes s názvom Visions vyšiel už v januári, patrí medzi najlepšie, aké sme mohli počuť v tomto roku. Tam nájdeme aj skladbu Genesis, ktorú si po prvých sekundách musíte zamilovať. Dôvodom je podmanivý spev Claire Boucher. Pokiaľ veríme zaručene overeným informáciam na rôznych blogoch, tak existuje šanca, že sa dočkáme nového materiálu v roku 2013. Uvidíme, nechajme sa prekvapiť.

Rhye – Open

Rhye je názov tajomného dua z Los Angeles, ktoré vás určite nenechá ľahostajnými. O samotnej dvojici sa vie pomerne málo, napriek tomu očarila celý hudobný svet. Skladba s názvom Open je jednoducho dokonalá, preto si v miesto v tomto zozname určite zaslúži.  

Daughter -  Smother

Čarovné. Jedno slovo, ktoré musí každého napadnúť pri počúvaní skladby Smother. Jej tvorcom je londýnske trio s názvom Daughter. Aj v tých najhorúcejších letných dňoch naliehavosť vystupujúca zo skladby vytvára atmosféru, pri ktorej sa budete cítiť ako na konci novembra. Už teraz sa môžeme tešiť na  ich debutový album.

Beach House – Myth

Hudobníci s očarujúcim prejavom, ktorých neviete prestať počúvať.  Aj takto by sa dalo stručne opísať duo z Baltimore, ktoré je známe pod menom Beach House. V máji táto dvojica predstavila hudobnými kritikmi oceňovaný album Bloom. Hoci bolo náročné vybrať len jednu, Myth je predsa len o trochu lepšia skladba ako všetky ostatné.

Laurel Halo – Thaw

Laurel Halo je meno speváčky z Brooklynu, ktorá sa v tomto roku predstavila s debutovým LP QuarantineJej hudba sa dá ťažko definovať, avšak v tomto prípade nie sú škatuľky vôbec podstatné. Skladba Thaw je stelesnená dokonalosť. Zaradiť ju sem je jednoducho mojou povinnosťou.

Fiona Apple - Every Single Night

Okrem toho, že Fiona Apple dokázala, že je výbornou speváčkou, 23 slovným názvom albumu The Idler Wheel... demonštrovala aj svoj zmysel pre humor. Ak pátrate po výbornom albume, ktorý vás zaručene bude baviť, ste na správnom mieste. Skladba Every Single Night je vynikajúcou ukážkou toho, prečo ju už dlho mám zaradenú medzi najobľúbenejšími speváčkami.

Tomas Barfod Feat. Nina Kinert – November Skies

Bolo by veľkou chybou, keby sa v tomto prehľade neocitol dánsky producent Tomas Barfod, ktorý je taktiež  bubeníkom indie rockovej formácie WhoMadeWho. Tento rok nám ponúkol svoj debutový album Salton Sea. Ten obsahoval aj skladbu November Skies. Neuveriteľne chytľavá záležitosť, ktorá určite patrí k tohtoročným vrcholom.  Dávam do pozornosti aj skvelý remix od producenta menom Jerome LOL.

Julia Holter - In The Same Room

V prípade, že chcete nájsť niekoho, kto nebude k hudbe pristupovať prvoplánovo, môžem vám predstaviť speváčku a multiinštrumentalistku Juliu Holter z Los Angeles.  V marci jej vyšiel v poradí druhý album Ekstasis. Je to jeden z albumov, ktorý dáva jasnú odpoveď na otázku, či sa hudba v roku 2012 oplatí počúvať. Vypočujte si skladbu In The Same Room a uvidíte, že určite áno.

Ariel Pink's Haunted Graffiti - Baby

Ariel Pink je vedúcou postavou Ariel Pink's Haunted Graffiti. Začiatkom júna tento hudobník z Los Angeles vystrašil všetkých fanúšikov správou o konci tohto projektu. Tá sa našťastie ukázala ako nekorektná a tak sme sa dočkali v auguste albumu Mature Themes. Prvou ochutnávkou, ktorú sme mohli počuť je Baby. Veľmi vkusne ukazuje hravosť, ktorá je charakteristickou črtou tejto kapely.

 

Dean Blunt  Feat Inga Copeland- The Narcissist

Dean Blunt  a Inga Copeland je dvojica, ktorá tvorí známy hudobný projekt Hype Williams. V apríli spoločne spravili album Black Is Beautiful. V tejto chvíli je ale dôležitejšie poznamenať, že Dean Blunt predstavil vo februári mixtape The Narcissist II, ktorý v upravenej podobe vydal znova v novembri. Výsledkom spolupráce britského dua je nádherná skladba The Narcissist.

____________________________________________________________________________

michal-

Kanye West, Pusha T, Ghostface Killah - New God Flow

Jeden zo sedemsto singlov ku G.O.O.D. Music sampleru Cruel Summer, ktorý mám doteraz ako zvonenie na telefóne. Pôvodne bez posily z Wu-Tangu a s trochu idiotským koncertným zakončením, preto volím albumovú verziu.

Candy Mane - Bubák Music

Prvá vec, ktorú som od tohto Wrigley hustlera z Prahy počul a zároveň jediná česká/slovenská vec v mojom rebríčku. Dokonalý vizuál (shout out to Shadow Drop), dokonalý inštrumentál (two times), dokonalé riadky. Proste lean rap na svetovej úrovni (dajme tomu).

The xx - Reconsider

Posledný track z albumu Coexist, ktorý pre mňa znamená veľmi veľmi veľa. Ani neviem prečo som zvolil práve túto skladbu a nie Angels alebo Chained, proste sa mi páči a ja sa teším na ich májový koncert v Prahe. Poďte aj vy.

Meek Demeo - Sweet Connie

Za spoznanie tohto mena vďačím offtopicovému kráľovi Iam Martinovi, ktorý nám ho všetkým predstavil a myslím že nie jednému z vás je nadovšetko jasné, že rok 2013 bude patriť Meek Demeovi. Úžasný klip, hlas, beaty, rapy... that nigga tight.

Frank Ocean - Bad Religion

Singlom Pyramids ma síce úplne odrovnal a myslel som si, že nič krajšie už nemôže na channel ORANGE byť, no Frank predčil moje očakávania - pri Bad Religion mám doteraz zimomriavky a občas slzy v očiach, a to sa mi páčia dievčatá. Najemotívnejší track roka.

Big Boi - Apple of my Eye

Ako veľký milovník legendy Stankonia a fanúšik ako Andrého, tak aj Boia som sa na Vicious Lies veľmi tešil. Práve táto skladba vo mne vyvoláva najsilnejšie "Outkastové" spomienky a... idem si pustiť Ms. Jackson alebo B.O.B (skladbu, nie toho rappera)

A$AP Rocky - Ghetto Symphony ft. Ferg & Gunplay

Ani neviem, či môžem do top albumov roka 2012 zaradiť niečo z LongLiveA$AP, keďže oficiálne vychádza až v januári, ale čo už. Od celej sólovky som čakal trochu (dosť) viac, no druhá polovica tracklistu sa dá počúvať. Najviac ma zaujal asi tento track.

Big Boi - Lines ft. A$AP Rocky

Áno, Big Boi podruhé. Tuším prvý singel k Vicious Lies and Dangerous Rumors spolu s vyššie spomínaným A$AP Rockym mi proste úplne sadol. Výborné slohy, super produkcia a ženské vokály, ktoré vlastne sprevádzajú celý album, výborne prifarbujú celú nahrávku.

Crystal Castles - Sad Eyes

Toto duo si idem možno dva roky a každým ďalším vypočutím ktoréhokoľvek z ich troch albumov ich milujem viac a viac. Na treťom počine ma úplne zničilo Sad Eyes, keby som chodil na diskotéky a diskžokej by to pustil, možno by som začal aj nejako tancovať.

Czajnik - Swag jak Skurwysyn

Kedy vznikne niečo podobné ako Swag jak Skurwysyn mixtape aj u nás? Kompilácia plná vtipu ale aj celkom slušného rapu (som si prekladal), kde Zioło nadelil do beatu z Peso a nazval to Polskie Złote a celému mixtapeu dominuje Czajnik so svojou OFWGKTA paródiou Swag jak Skurwysyn. Mimochodom, celé to vzniklo na jednom poľskom rapovom fóre. U nás sa na fórach radšej ľudia snažia predať vycahané Mass Denim mikiny. Málo nosená. €60. Kúpená pred štyristo rokmi v Queense za 75.

The Weeknd - Valerie

Abel. Doslova bohový hlas, ktorý budem dúfam raz počuť konečne naživo (shout out to hudobná dramaturgia Pohody) a hlavne uvidím na vlastné oči jeho vlasy. Valerie vyšlo takmer rok po vydaní posledného z prvej trojice EPs, Echoes of Silence a je škoda, že sa nedostalo na Trilogy.

__________________________________________________________________________

Iam Martin

Travis Scott - Love Sick

Travis Scott sa zviditeľnil hlavne vďaka albumu Cruel Summer, z ktorého sa žiadna skladba v mojom osobnom top 10 neobjavila. Napriek tomu musím poďakovať opäť jednému z mojich najobľúbenejších interpretov na svete, že ho viacmenej objavil a dal mu šancu presadiť sa a odštartovať celkom sľubnú kariéru. Skladba Love Sick je "breakthrough record" s úžasným videoklipom a ešte lepšou produkciou. Jej refrén mi po vypočutí rezonuje v hlave až doteraz.

Kendrick Lamar - Bitch Dont Kill My Vibe

K. Dot vydal úžasný album, na ktorý som čakal už od Section 80. Bolo mi už od začiatku samozrejmé, že do top 10 musím dať niektorú skladbu z tohto albumu. Osobne sa mi najviac páčila Bitch Don't Kill My Vibe, ktorá sampluje skvelú skladbu od Boom Clap Bachelors. Okrem tradične skvelého rapu obsahuje refrén, kde sa neustále prelínajú dva hlasy, občas je v popredí jeden, niekedy zase druhý. Jednoducho povedané, úžasná skladba s celkovo zložitým konceptom.

Lianne La Havas - Gone

Ženský objav roka. V podstate bolo úplne jedno, ktorú skladbu vyberiem do top 10, ale vedel som, že tam jednoducho bude figurovať. Jej debutový album vyvolal myslím veľmi pozitívne reakcie a osobne som sa ešte nestretol s reakciami, ako práve na túto speváčku. Ešte som nevidel žiadny negatívny koment, pretože každý rozumný človek jednoducho musí chápať, že spevácky potenciál Lianne La Havas je v rámci jedného žánru takmer neprekonateľný. Skladba Gone vo mne zo všetkých zanechala najviac emócií.

Diplo - Express Yourself

Diplo je pre mňa dá sa povedať hudobným hrdinom. Práve tento rok zosadil z môjho osobného rebríčka Kanye Westa. Jeho label Mad Decent má obrovský potenciál. Okrem hudobnej stránky sa mi páčia jeho názory, že hudba by mala byť voľne dostupná a hlavne zadarmo. Takisto má úžasný zmysel humor, ktorý sa odráža na jeho celkovej tvorbe a takisto interpretoch, ktorí ho reprezentujú. Express Yourself je undergroundová pecka, ktorá nenechá absolútne nikoho chladného. Jedným z mojich najväčších snov, je vidieť tohto interpreta naživo a porozprávať sa s ním.

Wzrd - Efflictim

WZRD, čiže Kid Cudi a Dot Da Genius nahrali podľa môjho názoru super album, ktorý však nezaujal také veľké množstvo ľudí, ako Cudiho prvé dva albumy. Veľa ľudí však nechápalo, že toto je úplne nový projekt, odlišný od všetkého predtým. Bohužiaľ taká je vlastnosť väčšiny, že sú jednoducho príliš konzervatívni. Pre tých liberálnejších však album znamenal veľmi veľa ako po hudobnej stránke, takisto otvoril oči, že hranice jedného človeka neexistujú, pokiaľ ste dostatočne odohodlaní experimenovať. Skladba Efflictim je podľa môjho názoru jedna z najlepších, aké sme mali možnosť na albume nájsť. Ďaľším adeptom bola Teleport 2 Me, Jamie.

Usher - Climax

Napriek tomu, že Usher vydal nepochybne skvelý album, musíte somnou súhlasiť, že Climax bola jednoznačne najsilnejšiou skladbou z celého tracklistu. Možno však moje tvrdenie ovplyvňuje producent tejto skladby, Diplo. Osobne si však myslím, že je odlišná od všetkých predošlých skladieb a minimalistická inštrumentálka dokonale zvýrazňuje jeho spevácke kvality. Jednoducho povedané, hovoríme o skladbe, ktorá mnohým spôsobuje zimomriavky. Tam všetky dohady v podstate začínajú a rovnako aj končia.

Frank Ocean - Bad Religion

Niet pochýb, že Frank Ocean sa v mojom osobnom zozname musel objaviť. Okrem toho, že album Channel Orange vyšiel na moje narodeniny, znamená pre mňa veľmi veľa po hudobnej stránke. Bolo však neskutočne ťažké vybrať vhodnú skladbu, pretože celý tracklist sa dá počúvať niekoľkokrát po sebe a nikdy nebudete mať dosť. Nakoniec som sa rozhodol pre skladbu Bad Religion, ktorej text som si musel niekoľkokrát prečítať, aby som vôbec pochopil, čo tým chce autor povedať. Neodpustím si nakoniec jednu poznámku, nikdy mu neodpustím, že neprišiel do Prahy.

Porter Robinson - Language

Porter Robinson bol ešte donedávna neznámym interpretom z malého amerického mestečka. Po tom, ako vydal skladbu Language, všimli si ho najväčšia hudobné spoločnosti a samozrejme tisícky ľudí po celom svete. Keď som napísal príspevok s videoklipom k Language, vtedy bola celkovo mojou obľúbenou skladbou leta. Dokonca som ju asi mesiac na to počul niekoľkokrát na Európe 2, čo ma samozrejme veľmi potešilo. Osobne si myslím, že obsahuje jednu z najsilnejších melódií tohto roka v elektronickej hudbe, takže si právom zaslúži, aby figuroval v mojom top 10 zozname.

Ryan Leslie - Ups & Downs (with prelude)

Ryan Leslie je interpret, ktorého sledujem približne od roku 2006, kedy začal uploadovať na YouTube svoje prvé videá. Odvtedy prešiel obrovským posunom, ako osobnostným, tak hudobným. Na jeho nový album som čakal neskutočne dlho, niektorí fanúkovia si dokonca mysleli, že sa ho nikdy nedočkáme. Napriek tomu sme sa ho však konečne dočkali. Osobne si myslím, že neexistuje interpret na úrovni, ako práve on. Celý album spravil úplne sám. Najviac na mňa však zapôsobila skladba Ups & Downs aj s krátkym úvodom. Som veľmi zvedavý, ako dopadne koncert vo Viedni.

Alicia Keys - Not Even The King

bonus track: kids these days - flashing lights (kanye west cover)

_____________________________________________________________________________________

adel


Vzhľadom na to, že som tento rok počul z Ameriky asi 5 poriadnych albumov, som sa rozhodol spraviť rebríček čisto československý.

4Dé – Zelený dym

Najväčšie prekvapenie roka na seba nechalo čakať a prišlo k nám až na Silvestra. Nielen, že je Zelený dym dokonalá pecka so skvelým beatom a Bieleho úžasným refrénom. Je to aj predzvesť toho, čo nás čaká v apríli. Len mi niekto vysvetlite kde má Mišo Biely Dé. (medzi nohami, pozn. Asap Tono)

Separ – Stroskotaná

Storytelling roka. Inak sa to povedať ani nedá, aj keď je pravda, že sme ich veľa za rok nemali. Každopádne je Stroskotaná najsilnejšia vec z vynikajúceho Buldozéra a ticho dúfam, že dostane svoj zaslúžený vizuál.

Tono S. – Iný

Tonov prvý a najlepší singel z Univerzálneho hráča nám potvrdil, čo v tomto seneckom jazdcovi GR je. Pre Tona typický flow, namedropping na Slovensku nie príliš populárny, Fellovičov beat, Mikove scratche a podarený klip robia Iného iným.

Boy Wonder – Čierna vdova

Tuto treba povedať, že najsilnejším článkom tejto skladby je beat od JSM. Vysamplovaný Galt MacDermot a jeho studená káva dodávajú tejto skladbe jazzový feeling tak odlišujúci sa od zbytku albumu. K tomu pridajme Wonderov vtipný a chytlavý refrén a najsilnejšiu skladbu zo Špinavého poeta máme na svete.

Delik – Terapia na beate

Delikov pornoškandál zamestnával hejterov, ale aj fanúšikov MR nejakú tú dobu. Prvotný šok však Michadelik prekonal a vyliečil sa na Terapii na beate, v ktorej si jasne priznal svoju chybu do Jožišovho skvelého beatu s Delikovým skvelým rapom.

Supa – Whats the dill

Suverénne najlepšia vec z Dillalogu napriek svojej krátkej minutáži. Supa, na ktorého projekt sa teším ako na nič iné, do legendárneho Dillovho beatu nemôže dopadnúť ináč ako dobre. Napriek tomu, že téma je v podstate raprezent, je Whats the dill Supov najlepší výkon za posledný rok.

Sergei B. – Klíče světa

Sergeiov dlho odkladaný album tento rok konečne uzrel svetlo sveta a mňa osobne pozitívne prekvapil. Štýl amerického juhu v Českej republike môže niekomu znieť podivne, pre mňa osobne je to však svieži vánok a Klíče sveta sú toho ukážkový priklad, aj keď by sme našli určite aj ďalšie veci ako napríklad Šéfuju.

Paulie Garand – Retard

Paulieho v Hlavní roli bolo dôstojné druhé sólo tohto libereckého lokálpatriota a Retard bola určite skladba, ktorá vytŕčala najviac. Zaujímavé podanie textu skladby o mladom retardovi spolu s ODDho beatom tak vytvorilo český partyshit roka.

Strapo a Emeres – Loading

Strapo a.k.a najdrzejší v hre uzavrel svoju 23ku nákladom plným optimizmu a samozrejme drzosti. Čo k tomu dodať, pozrite si ako to dáva naživo a snažte sa, aby vám pri tom nepadla sánka.

Vec - Všetko bude OK + Supa

Vidí stereo, počuje farebne. Na Vecove tretie sólo sme čakali naozaj dlho. Pamätáte si minuloročné predsavzatie o dvoch albumoch? No, dostali sme iba jeden, ale naozaj poriadny.  A prvá skladba mi rezonuje najviac možno aj kvôli Supovej dokonalej slohe, ktorá poslala všetkých xenofóbov počúvajúcich rap tam, kam patria. A to treba v dobe, kedy nosia rapperi Thor Steinar ceniť.

bonus: Celeste Buckingham - Run Run Run

___________________________________________________________________________


alexander

The Weeknd - Enemy

Kanadský spevák sa vrátil po dlhom hiatuse skladbou Enemy, aby pripomenul vydanie debutového albumu v podobe balónovej trilógie. Rozhodoval som sa medzi Valerie, 28 a práve skladbou Enemy, a aj keď sú Abelove vysoké tóny neuveriteľne sexy, časom môžu začať liesť na nervy. Posledne menovaná skladba samplujúca The Smiths mi ale ešte na nervy liesť nezačala ani po stovkách vypočutí, takže si tu svoj spot určite zaslúži.

Twigs - Ache

Twigs sa objavila na pár blogoch z ničoho nič so singlom Hide, keď ešte nikto nevedel, čo je vlastne zač. Pri príchode druhej skladby Ache sme sa dozvedeli, že sa jedná o sympatickú Britku s čokoládovou pleťou, ktorá nedávno vydala debutové EP, na ktorom stojí okrem zmienených skladieb za vypočutie aj vec s názvom Breathe.

Travi$ Scott - Love Sick

Dosť sa toho popísalo o Travisovej ceste k sláve. Čo je pravda vedia asi len on a jeho bývalý manažér, no rapperovi to už môže byť jedno. Je z neho člen Yeezyho GOOD Music a chystá debutový projekt, ktorý mal vyjsť niekoľko mesiacov dozadu, lenže po vydaní Cruel Summer si Travis stále získava nových fans a vyhodí ho napokon až v budúcom roku. Objavia sa na ňom aj jeho idoly - Kid Cudi alebo Kanye West, ku ktorému býva často prirovnávaný hlavne kvôli vynikajúcim produkciám ako na skladbe Love Sick.

Dominic Lord - Pierce

Prvá skladba od bývalého člena A$AP niesla názov Pierce a produkovaná bola Hudsonom Mohawkom, ktorého dobre poznajú aj fanúšikovia hip-hopu, ktorí scénu pozorne sledujú. Hud Mo spoločne s Lunice-om tvoria duo TNGHT, od ktorého Kanye kúpil skladbu, ktorá odznela počas jeho módnej prehliadky a ľudia si mysleli, že sa jedná o singel Mercy. GOOD Music singel znel napokon inak, no Hudson Mohawke sa objavil aj na Cruel Summer a povráva sa, že sa nejedná o poslednú spoluprácu týchto interpretov. A prečo píšem viac o producentovi ako o raperovi? Pretože sa od Dominica nikdy lepšej skladby  nedočkáme.

Meek Demeo - Sweet Connie

Interpreta menom Meek Demeo nám predstavil I am Martin niekoľko mesiacov dozadu, za čo mu úprimne ďakujem, pretože by som pravdepodobne nepoznal tento gem ani teraz. Atmosféru jeho debutového projektu ešte znásobil klip ku skladbe Sweet Connie, pri ktorom možno aj nejakú tú slzu vyroníš.


Frank Ocean - Bad Religion

Som názoru, že je Frank Ocean možno najväčšou attention whore v hudobnom biznise a všetok ten homo talk slúžil iba ako promo k dlhohrajke. Všetkým nám je predsa jasné, že sa žiaden Brokeback Mountain medzi Frankiem a jeho údajným priateľom nekonal. Ak by si to celé ale nechal pre seba, album by sa určite tak dobre nepredával. Každopádne, Pyramids alebo práve Bad Religion boli naozaj úžasné kúsky z debutového albumu spievajúceho člena OF, aj keď projektu ako takému, minimálne pre mňa, chýbal povestný swag, ako mala minuloročná Nostalgia, Ultra.

JMSN - Something

Jamesonova Priscilla vyšla už začiatkom roka, no zabudnúť sa na ňu určite nedá. Weekndom inšpirovaný sound, hlas v niektorých momentoch pripomínajúci Justina Timberlakea, youtubom stiahnutý vizuál na skladbu Something a beaty produkované samotným spevákom, ktorému sa konečne dostáva uznanie, aké si zasluží. JMSN sa objavil na Gameovom Jesus Piece alebo na K. Dotovom debutovom albume, na tom svojom mal niekoľko vynikajúcich skladieb, no práve Something bola vôbec prvou, ktorú som mal od neho možnosť počuť a tak má v mojom srdci špeciálne miesto.


Chief Keef - Love Sosa

Nie som žiadny kriminálnik, najväčšou zlobou v mojom živote bolo asi prejdenie prechodu na červenú na semafore.  Na našich českých susedoch a ich kopírovaní trendov, snapbackoch a silou mocou snažení o robenie trapu sa dobre zabávam a samotný trend si nejak extra nejdem, ale Sosa ma albumom zabil. Páči sa mi dokonca viac ako Rockyho debut a Love Sosa je proste banger ako sa patrí. Neviem sa dočkať, kým sa track objaví v GTA V alebo v podobe remixu s Drizzym.

420YZO - Hatturi Hanzo

Ako som spomenul vyššie, mohlo by sa zdať, že českí raperi nerobia nič iné len kopírujú trendy. Lenže Logic používal slovo swag, keď ostatní počúvali Lunetic (ja som ich tiež počúval) a jeho crew si vytvorila svoj vlastný štýl dávno pred ostatnými, ktorí len sledujú čo je v kurze. Skladba ma jednoducho odrovnala, ako beat, tak aj Logicov rap, Jimmy D ma taktiež nesklamal. Chalani majú v crew aj vynikajúceho Konexa, ak sa posnažia, v 2013 by sme sa mohli od tejto bandy dočkať naozaj kvalitných vecí.

Delik - Terapia Na Beate

Keď začal Yaksha a spol. promovať skladbu Terapia na beate, čakal som hocičo, ale nie to, čo sa udialo. Delik sa v skladbe sprevádzanej vizuálom vyjadril k jeho XXX najlepšie ako mohol. Keď sa mohlo zdať, že stratil fans, prišiel s touto bombou a nakoniec celý ten jeho škandálik vyzeral ako promo k nachádajúcim projektom od technicky najlepšie vybaveného slovenského rapera. Jaro Slávik na albumovom remixe v budúcom roku? Uvidíme.

Candy Mane & Shadow Drop  - Bubak Music

Skladba Single sa ku mne dostala cez obľúbeného Nicca, vraj si ju mám vypočuť. Bolo to fajn, niečo iné, ale v polovici som to vypol, možno z dôvodu, že som stále nasraný, že Drake nevydal jeho slohu k Weezyho Single v CD kvalite. Anyways, neskôr mi Nicco poslal skladbu Bubák Music, pri ktorej som nechápal, že niečo tak skvelé može vzniknúť v našich dvoch republikách. Spomenul som si, že Single bola od rovnakého interpreta, vrátil sa k nej, našťastie ma už bavila a utekal som do Tesca kúpiť Skittles, nočný Coldrex a zázvorové Kinley. Napokon sme sa od dvojice Candy x Shadow dočkali na našom Freshtape ďalšieho vynikajúceho kúsku, My Team, kde zahosťoval Speezy Music's very own Nironic a postaral sa o kvalitný refrén. Trocha som sa rozpísal, ale títo chalani si to zaslúžia. Ak sa dočkáme spoločného projektu Candyho a Shadow Dropa a bude tak kvalitný ako spomínané tri skladby, postarám sa (ešte neviem ako, pravdepodobne napíšem Yaksheezymu) o slovenský krst ich počinu.

Rick Ross Feat Drake & French Montana - Stay Schemin

Začiatkom roka vyšiel Rozayov projekt, ktorého názov si už nepamätám, ale spoločne s ním droplo hneď aj video k najväčšej bombe z neho, skladbe Stay Schemin. Podobne ako v I'm On One, aj tu je to Drake, ktorý ukradol show.   Obľúbený Kanaďan sa v roku 2011 okrem vynikajúceho Take Care postaral o YOLO movement, začiatkom 2012 zdissoval Commona a ostatných, ktorí sa chceli nabaliť na jeho roky stúpajúcej sláve a taktiež sme sa dočkali pár riadkov, ktoré znova používala celá Amerika: "Kobe 'bout to lose a hundred fifty M’s, Kobe my nigga I hate it had to be him, Bitch you wasn't with me shooting in the gym", keď sa vyjadril k rozvodovému konaniu najlepšie plateného hráča NBA, ktoré podala jeho manželka Vanessa. Neskôr bolo ale odvolané a rozvod dvojice sa napokon nekonal.

Jai Paul - Jasmine

Druhý oficiálne vydaný track od tohto indie fenoména niesol názov Jasmine a vôbec nezaostal za jeho debutom BTSTU, ktorý vysamplovaj aj 40 na Drakeovom Dreams Money Can Buy alebo sa objavil v seriáli How To Make It In America. Keď to pôjde ako posledné dva roky, dočkáme sa už onedlho tretej skladby od interpreta, no nedávno sa dostal von plagát k budúcoročnej Coachelle a pokiaľ bol legit (asi nebol), mal by na festivale vystúpiť aj Jai a performance s dvoma skladbami by pravdepodobne bol divný počin. Že by teda flyer naznačoval debutový album a teda väčší počet noviniek od tohto obrovského talentu? Nechajme sa prekvapiť.

Kid Cudi - Just what I Am

Teleport 2 Me, Jamie alebo Just What I Am bolo rozhodovanie ťažké, no napokon som zvolil druhú menovanú skladbu. Keď som prvýkrát uvidel jej názov, pomyslel som si, že asi bude škoda, že sa nejedná o Cudiho sólo track, no Chip ma milo prekvapil. Scott pridal refrén, slohu, vyprodukoval beat a vytvoril tak jednu z najlepších skladieb roku 2012, ktorá sa objaví na pripravovanom albume Indicud, kde bude Cudder spievať, rapovať, produkovať a pravdepodobne aj písať texty niektorým iným interpretom. Ak by sme sa v 2013 dočkali iba troch albumov - Kanyeho, Cudiho a Drizzyho, aj tak by bol krásnym.

Rihanna Feat. Kanye West - Diamonds Remix

Rihanna je síce stále mladica, no už dlhé roky dokazuje, že jej tím spoločne s jej tváričkou dokážu produkovať hity. Tento rok sa dočkala konečne aj number 1 albumu a 100 miliónov predaných nosičov, god fuckin damn. Singel Diamonds patril z populárnej hudby určite k tomu lepšiemu, čo sme mali možnosť počuť v rádiu, a keď sa na internete objavil remix s Yeezym, internet explodoval, minimálne ten môj. Kanye nielenže pridal slohu, pridal slohu dlhú, vynikajúcu, z ktorej bolo cítiť, že mu chýba radio-play ako kedysi. Ak nepočítame NIP spoločne s Jiggom, jeho posledný hit All Of The Lights sa nehral možno aj z dôvodu, že ho v tej dobe takmer celá Amerika stále nenávidela kvôli T. Swift incidentu. Síce neustále počúvame o Yeezyho sóle, o WTT 2 alebo Cruel Winter, napokon budeme radi, ak sa dočkáme aspoň jedného z týchto projektov v 2013. Ak by som mal na výber, poprosím jeden z prvých dvoch. 

bonus: Cadilak - Najlepší (Úplne najlepší)

Späť
Zdieľať
Diskusia