Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. januára 2020, 9:16
Čas čítania 1:30
Tímea Krauszová

Potkan, ktorý v podstate nemá mozog, stále vidí, jeho sluch aj čuch fungujú normálne

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Vedci neverili vlastným očiam.

Vedci americkej univerzity Northeastern University nemohli uveriť vlastným očiam. Keď začali pracovať na výskume, ktorý sledoval starnutie u potkanov, nečakali, že jedna zo staručkých krýs takmer nebude mať mozog. Nebyť toho, že mozgy zvierat skenovali na začiatku výskumu, možno by si to nikdy neboli všimli. Potkan sa totiž správal úplne normálne, zjavne nemal problémy so zrakom, čuchom a ani sluchom, píše portál Neuroscience News.

Zrejme to má od narodenia

Potkan s menom R222 sa, samozrejme, narodil s mozgom. Narodil sa však aj s poruchou, ktorá spôsobila, že sa v priebehu jeho života jeho mozog naplnil tekutinou. Mozog sa zmenšil, napokon nastal kolaps a to, čo kedysi vyzeralo ako zdravý mozog, dnes vyzerá ako palacinka. Konkrétne je zničený hipokampus: časť mozgu, ktorá zohráva úlohu pri spracovávaní informácií z krátkodobej pamäte, ich ukladaní do dlhodobej pamäte a pri priestorovej orientácii.

Domov
Zdieľať
Diskusia