Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. januára 2020, 20:12
Čas čítania 0:34
Daniel Mikolášik

Roztomilé lietadlo Airbus Beluga XL, ktoré vyzerá ako morský tvor, uskutočnilo svoj prvý prevádzkový let

NEWS LIETADLO
Uložiť Uložené

Na dovolenku sa ním však nedostaneš. Ide totiž o nákladné lietadlo.

Jeden z najroztomilejších vzdušných prostriedkov sveta je už konečne v prevádzke. Výrobca lietadiel Airbus naplnil svoj prísľub a v roku 2020 obmieňa svoju súčasnú flotilu strojov Beluga za novšiu generáciu Beluga XL. Stroj svojím vzhľadom pripomína morského tvora a práve z toho dôvodu si na sociálnych sieťach našiel množstvo obdivovateľov.

Ako informuje stanica CNN, jedno z najočakávanejších lietadiel sveta konečne vstúpilo do služby a stihlo uskutočniť aj svoj prvý prevádzkový let. Bohužiaľ, na dovolenku ťa Beluga XL neodvezie ani teraz, keď je už v prevádzke. Ide totiž o nákladné lietadlo.

Tieto lietadlá budú môcť transportovať väčšie množstvo nákladu, o čom najlepšie svedčí fakt, že staršia Beluga dokáže odviezť iba jedno krídlo Airbusu A350, väčšia Beluga XL zvládne previezť obidve krídla. Lietadlo by malo maximalizovať množstvo prepravy o 30 % oproti predchádzajúcej generácie.

Posledné dni si Beluga XL opäť získava pozornosť verejnosti. Stránka The Dodo, ktorá sa zaoberá zvieratami, označila 125 ton vážiace veľkoobjemové lietadlo za to najroztomilejšie, aké bolo kedy vyrobené.

Roztomilé lietadlo Airbus Beluga XL, ktoré vyzerá ako morský tvor, uskutočnilo svoj prvý prevádzkový let
Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia