Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. februára 2020, 15:32
Čas čítania 13:07
Viktor Kniš

Legendy, ktoré stavali scénu: Toto je 20 najlepších slovenských rapových albumov uplynulej dekády

Legendy, ktoré stavali scénu: Toto je 20 najlepších slovenských rapových albumov uplynulej dekády
HUDBA SLOVENSKO
Uložiť Uložené

V redakcii sme vybrali 20 albumov, ktoré podľa nášho názoru najviac ovplyvnili to, ako v súčasnej dobe vyzerá a znie slovenský rap.

Ak by slovenský rap oslavoval narodeniny, už čoskoro by mal tridsať rokov. Ešte pred tým, ako ich zmapuje Rytmus v dokumentárnom filme Tempos, sa na jednu kľúčovú etapu pozrieme my – bez predsudkov, subjektívne, no predsa so snahou k objektivite na základe niektorých merateľných premenných vyberieme 20 najlepších slovenských rapových albumov uplynulých 10 rokov.

Fanúšikovia slovenského rapu sa postarali o to, že v našich končinách niet silnejšieho žánru, čo v konečnom dôsledku vidíme aj v rebríčkoch na streamovacích službách. Nehovoriac o miliónoch pozretí na YouTube, ktoré dokážu aj na jednej skladbe vygenerovať za pár dní. Dôsledkom ich obrovského záujmu je, že sa bez problémov uživia desiatky raperov.

Nie každý si však dokáže svoj úspech udržať kontinuálne a aj vďaka nášmu výberu budeš mať možnosť odsledovať, kedy podľa nás zažiarili slovenskí raperi najviac. V sprievodnom texte zhodnotíme, ako sa s úspechom popasovali, prezradíme niekoľko zaujímavostí, ktoré nám odhalili s odstupom času. Taktiež sme vybrali niekoľko dôležitých skladieb, ktoré v tebe pravdepodobne vzbudia nostalgiu. Väčšina z týchto projektov už našťastie je dostupná na streamovacích službách, nájdu sa však aj výnimky. 

Gramo Rokkaz – Manifest (30. jún 2010)

Šesť raperov, päť producentov a dvaja DJs znie ako kombinácia, pri ktorej je nemožné nájsť súhru, aby nakoniec album znel ako celok. Aj keď sa chalani pri poňatí jednotlivých skladieb líšia a dá sa povedať, že su nekonzistetní, ako celok dáva Manifest zmysel od začiatku po koniec. Platforma, z ktorej vzišlo viacero do dnešného dňa aktívnych umelcov, bola na začiatku dekády dôležitým pilierom, ktorý pomohol vyrásť aj Separovi. Dnes aspoň vidíme, ako zmýšľanie ovplyvňuje smerovanie interpreta. 

Na koncertoch síce zapletali vrkoče z káblov mikrofónov a honorár si delili na toľko dielov, že sa dalo hovoriť o malej firme, zadefinovanie pojmu sampler na Slovensku im už nikto nevezme. Cieľom projektu v skutočnosti bolo ukázať aktuálnu formu jednotlivých raperov, aby sa fanúšikovia mohli tešiť na ich sólové aj skupinové projekty. 

Najlepšie skladby: Nevyprávaj!, Dvakrát meraj, Nemožem ich mať všetky

20 najlepších slovenských rapových albumov uplynulej dekády

Delik a Bene - Záblesky geniality, úlomky šialenstva (15. december 2010)

Presne tak, ako dnes nie je moderné zakladať skladby na textoch, to v roku 2010 bola korunná disciplína, ktorú sa snažil ovládnuť každý. Po tom prišli Delik a Bene, ktorí spísali najšialenejšie príbehy zo svojich životov aj životov svojich kamošov a ostatní vedeli, že nemá zmysel sa ďalej pretekať. V kombinácii s hudobnými produkciami, resp. často skôr hypnotickými tripmi Peka, ktoré by si netrúfol ovládniť snáď nikto iný, počúvame nenapodobniteľný album nehovoriac o procese vzniku.

Delik vypil fľašu vína, vymyslel si tému, pripravil text, nahral slohu a poslal ju Benemu, ten mu po troch alebo štyroch cigaretách poslal odpoveď so svojim partom a keď si takto vymenili niekoľko správ, na svete bola energická nahrávka, ktorá ťa prekvapí po desiatom aj dvadsiatom vypočutí, keď objavíš ďalšiu metaforu. 

Ak by sme z týchto albumov niekedy raz robili rebríček, dal by som si streliť do kolena, aby bol v prvej trojke najlepších v histórii československého rapu. 

Najlepšie skladby: Na káve, Všetky tie ženské, Let 1234

20 najlepších slovenských rapových albumov uplynulej dekády
Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 79099 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ktorí interpreti vydali svoje zatiaľ najlepšie projekty v roku 2019
  • Ktorý album sme označili za najlepší spomedzi všetkých československých projektov, ktoré kedy uzreli svetlo sveta
  • Prečo si miesto vo výbere vyslúžilo aj niekoľko mladých interpretov
  • Pri ktorých interpretoch sme do poslednej chvíle nevedeli, aký album vybrať
  • Ktoré albumy Separa, Pil Cho, Čistychova, Mojej Reči, Rytmusa alebo Moma považujeme za najzásadnejšie 
Domov
Zdieľať
Diskusia