Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. januára 2020, 10:12
Čas čítania 0:53
Daniel Mikolášik

Mláďa kengury prišlo požiadať o pomoc tínedžera po tom, čo takmer zhorelo v austrálskych požiaroch

NEWS AUSTRÁLIA POŽIAR
Uložiť Uložené

Po internete koluje skutočne dojímavá fotografia.

Austráliu aktuálne sužujú ničivé požiare, ktoré pretrvávajú už od septembra minulého roku. V mnohých častiach krajiny vyhlásili stav núdze, zhorela už oblasť väčšia ako Slovensko a kvôli tragickej situácii zahynulo už takmer pol miliardy zvierat. Najhoršie sú na tom austrálske endemity ako kengury či koaly medvedíkovité, ktorým hrozí vyhynutie.

Koaly nemajú kde pred ohňom ujsť. Ekológovia z University of Sydney hovoria o postupnej likvidácii celých prírodných druhov. Federálne ministerstvo životného prostredia vydalo koncom decembra správu o tom, že až 30 % populácie koál v dôsledku požiarov zahynulo.

Odporúčané
V austrálskych požiaroch zomrelo už takmer pol miliardy zvierat. Tretina koál zahynula V austrálskych požiaroch zomrelo už takmer pol miliardy zvierat. Tretina koál zahynula 4. januára 2020, 7:35

Najlepšie na tom nie sú ani kengury, ktoré sú pre tento kontinent najtypickejšie a žijú len na území Austrálie. Portál Daily Mail Australia zverejnil skutočne dojímavú fotografiu, na ktorej mláďa kengury prišlo poprosiť o pomoc tínedžera po tom, čo takmer uhorelo.

Vačkovec utrpel obrovské popáleniny na tele a prežíval ukrutné bolesti. Mladík mu dal okamžite napiť a neskôr ho polial krhlou, aby ubolené zviera ovlažil. Fotografie boli nasnímané v austrálskom štáte Nový Južný Wales, kde bol vyhlásený aj stav núdze.

„Dlhodobo bude obnova populácie pôvodných austrálskych druhov naozaj veľký problém,“ povedal pre televíziu 7 News profesor ekológie na University of Sydney Chris Dickman. „Niektoré druhy sa do voľnej prírody možno už nevrátia,“ dodal pre Daily Mail Australia.

Domov
Zdieľať
Diskusia