Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. decembra 2019, 7:47
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Toto je 10 najčítanejších článkov na Refresheri v roku 2019

REFRESHER
Uložiť Uložené

Pripravili sme prehľad článkov a tém, ktoré Slovákov zaujímali v uplynulých 12 mesiacoch najviac.

Rok 2019 bol plný bizarných momentov, ktoré sa nedali prehliadnuť. Väčšine z nich sme sa venovali aj na Refresheri, primárne s cieľom poukázať na problematiku, či už išlo o bitku násťročných v Košiciach za peniaze alebo video, na ktorom hovorkyňa ministerstva kultúry nevedela reagovať na otázky reportérky v súvislosti s témou, ktorú sama iniciovala. 

Pripravili sme prehľad 10 najčítanejších článkov na našom webe za posledných 12 mesiacov, kde nechýbajú aj tieto momenty. Ide o údaje z Google Analytics, ktoré ukazujú len počet unikátnych používateľov na našej slovenskej stránke, mimo tej českej. Pridávame aj krátky komentár, aby si si mohol jednotlivé situácie osviežiť.

V tomto článku si prečítaš:
  • Ktorých 10 článkov čítali Slováci na Refresheri najviac
  • V akých číslach sa pohybuje čítanosť článkov v rebríčkoch
  • Ktorý rozhovor považovali čitatelia Refresheru za najatraktívnejší
  • Ktorý nebezpečný slovenský mafián zaujal Slovákov najviac a ako je možné, že to nebol Mikuláš Černák
  • Ktoré video zo Slovenska zaujalo čitateľov najviac

10. Desivé fotky pacientov pred a po lobotómii

V 20. storočí Egas Moniz vymyslel leukotómiu, za čo neskôr získal aj Nobelovu cenu. Začal duševne chorých pacientov liečiť tak, že im do lebky navŕtal dieru a napokon fyzickým zásahom do mozgu spôsobil prerušenie časti nervových spojení priamo v mozgovej hmote. 

Na Refresheri sme ešte v januári zverejnili niekoľko fotografií pacientov od samotného lekára pred týmto zákrokom a po ňom. V tvárach ľudí je vidieť, ako sa zmenili. 

Odporúčané
Desivé fotky pacientov pred a po lobotómii. Stali sa z nich neškodné domáce zvieratká, konštatoval lekár Desivé fotky pacientov pred a po lobotómii. Stali sa z nich neškodné domáce zvieratká, konštatoval lekár 23. januára 2019, 10:56

9. Hovorkyňa ministerstva kultúry si urobila hanbu pred celým Slovenskom

Ešte v júli obletelo Slovensko video od reportérky TV Markíza Martiny Törökovej, na ktorom hovorkyňa ministerstva kultúry Barbora Palovičová nebola schopná odpovedať na relevantné otázky k téme, ktorú sama iniciovala. Chcela odpovedať mimo záznam a zasekávala sa. Po zverejnení tohto videa nakoniec z postu odstúpila a rezort kultúry stále žiadnu hovorkyňu nemá. 

Video má dnes viac ako 425-tisíc pozretí a viac ako tretina pochádza z nášho článku. Aj keď mala hovorkyňa Palovičová k dispozícii otázky približne 24 hodín vopred, samotná reportérka jej musela pomáhať s definíciami. Na sociálnych sieťach sa ešte rozbehla diskusia o tom, či bolo od novinárky etické zverejniť videozáznam, pravdou však ostáva, že v tomto prípade ide nepochybne o verejný záujem. 

Odporúčané
Hovorkyňa ministerstva kultúry si urobila hanbu pred celým Slovenskom. Nevedela odpovedať na otázky k téme, ktorú iniciovala Hovorkyňa ministerstva kultúry si urobila hanbu pred celým Slovenskom. Nevedela odpovedať na otázky k téme, ktorú iniciovala 16. júla 2019, 7:47

8. Modelka, ktorá obvinila Neymara zo znásilnenia, zverejnila video z hotelovej izby

Neymar musel v júni reagovať na obvinenie zo znásilnenia. V tom čase svet nevedel, kto ho zo sexuálneho napadnutia obvinil, pretože nahlasovateľka zostávala anonymná, ale dnes už všetci vedia, že sa volá Najila Trindade. Modelka a matka poskytla rozhovor brazílskej stanici SBT, v ktorom zopakovala, že ju Neymar znásilnil v prvý večer, keď sa spolu stretli na izbe

Vraj sa futbalista opil a sexuálne ju napadol, lenže ona nevedela, ako by skutok dokázala. V závere júla vyšetrovatelia obvinenie na futbalistu zrušili, a tak si mohol vydýchnuť. Pravdepodobne išlo o pokus dostať z neho peniaze. 

Odporúčané
Modelka, ktorá obvinila Neymara zo znásilnenia, zverejnila video z hotelovej izby. Vraj chcela zaznamenať agresivitu Modelka, ktorá obvinila Neymara zo znásilnenia, zverejnila video z hotelovej izby. Vraj chcela zaznamenať agresivitu 7. júna 2019, 11:56

7. Prostitútka Monika šľape pri Slovnafte

Na prvý pohľad by si si netipol, že Monika pracuje ako prostitútka. Toto malé žieňa sme stretli na Slovnaftskej ceste, známej vďaka svojim spoločenským pracovníčkam, ktoré obšťastňujú okoloidúcich šoférov. 

Keď sme ju prvýkrát zbadali, mysleli sme si, že je to len mladá školáčka, ktorá na niekoho čaká. Po chvíľkovom pozorovaní však bolo jasné, že Slovnaftská cesta je jej stálym pracoviskom. Monika sa s nami ochotne porozprávala, keďže sme boli zvedaví, aký náročný je život prostitútky a prečo by mladý človek túto prácu dobrovoľne vykonával. Odpoveď nebola prekvapivá – robí to, aby sponzorovala svoju závislosť.

Podobných nešťastných, no veľmi reálnych osudov, sme zažili v tomto roku hneď niekoľko, práve Monikin príbeh zaujal viac ako 200-tisíc Slovákov. 

Odporúčané
Prostitútka Monika šľape pri Slovnafte: Znásilnili ju, takmer zabili, ale prestať nechce, aby si mohla pichať heroín (Rozhovor) Prostitútka Monika šľape pri Slovnafte: Znásilnili ju, takmer zabili, ale prestať nechce, aby si mohla pichať heroín (Rozhovor) 10. februára 2019, 12:47

6. Šanca, že asteroid zasiahne Zem, je 100 %, tvrdí vesmírny expert

Potenciálne rizikovými sú podľa NASA asteroidy s priemerom väčším než 150 metrov letiace vo vzdialenosti od Zeme menej než 7,4 milióna kilometrov. Jeden z vesmírnych expertov Lembit Öpik v septembri prehlásil, že našu Zem skôr či neskôr zasiahne asteroid, ktorý môže spôsobiť škody ohromujúcich rozmerov. „Je to otázka života a smrti. Šanca na dopad je 100 %, iba jednoducho nevieme, kedy sa to stane,“ povedal. Našťastie, zatiaľ sme stále tu. 

Odporúčané
Šanca, že asteroid zasiahne Zem, je 100 %, tvrdí vesmírny expert Šanca, že asteroid zasiahne Zem, je 100 %, tvrdí vesmírny expert 4. septembra 2019, 8:45

5.  Košičania organizujú bitky 15-ročných študentiek za 20 €

Slovenským Instagramom v januári kolovali poburujúce videá, v ktorých vidno brutálne bitky mladých Košičaniek. Na záberoch je vidieť, že jedna z dievčat leží na zemi, zatiaľ čo druhá do nej kope. O prípad sa zaujímali aj známe osobnosti, čo prípad ešte intenzívnejšie medializovalo. 

Odporúčané
Brutálne video: Košičania organizujú bitky 15-ročných študentiek za 20 €, reagujú Plačková aj Aless Brutálne video: Košičania organizujú bitky 15-ročných študentiek za 20 €, reagujú Plačková aj Aless 6. januára 2019, 3:17

4. V pohorí Tribeč prišlo k niekoľkým neobjasneným zmiznutiam

Film Trhlina výrazne zvýšil záujem o príbehy z pohoria Tribeč, kde vraj zmizlo niekoľko ľudí, ktorých sa už nikdy nepodarilo nájsť. 

Miestni obyvatelia o udalostiach nechcú rozprávať, prípadne si na ne už nespomínajú. Podľa Jozefa Kromerinského, zástupcu riaditeľa na Policajnom prezídiu SR, aktívne pátranie po nezvestných trvá už 20 rokov. Aké je teda tajomstvo tribečských lesov? My sme sa pozreli na históriu, ktorá siaha až do roku 1929, posledné neobjasnené zmiznutie však polícia rieši od roku 2012. Príbeh zaujal stovky tisíc Slovákov. 

Odporúčané
Najväčšie záhady Slovenska: V pohorí Tribeč prišlo k niekoľkým neobjasneným zmiznutiam Najväčšie záhady Slovenska: V pohorí Tribeč prišlo k niekoľkým neobjasneným zmiznutiam 29. apríla 2016, 11:02

3. Mafián Tuti Daniš bol postrachom Bratislavy

Niektorí členovia slovenského podsvetia z 90. rokov mali určité zábrany a pravidlá, ktorými sa riadili. Bratov Tutiho a Papasa Danišovcov by sme však mohli označiť za zver utrhnutú z reťaze. Tuti v hoteli Kyjev znásilňoval ženy a smial sa Černákovi, ktorý ho chcel zastreliť. Explózia sa nakoniec postarala o to, že kúsky tela mafiánskych bratov skončili rozmetané po okolí.

Odporúčané
V hoteli Kyjev znásilňoval ženy a smial sa Černákovi, ktorý ho chcel zastreliť. Mafián Tuti Daniš bol postrachom Bratislavy V hoteli Kyjev znásilňoval ženy a smial sa Černákovi, ktorý ho chcel zastreliť. Mafián Tuti Daniš bol postrachom Bratislavy 8. júna 2019, 12:07

2. Havária jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach

Svet v polovici roka ovládlo finále miniseriálu Černobyľ od HBO, ktoré dokumentuje katastrofu v ukrajinskej jadrovej elektrárni. Slovensko však nebolo ďaleko od toho, aby sa ničivá nehoda černobyľských rozmerov udiala aj u nás.

Len 50 kilometrov od Bratislavy, jednu dedinku za Trnavou, ležia Jaslovské Bohunice. Obcou preteká riečka Blava a žije v nej približne 2 300 obyvateľov. Každý jeden z nich dostáva na prídel jódové tablety. Dva kilometre od nich je totiž najväčšia jadrová elektráreň na Slovensku. 

V Jaslovských Bohuniciach došlo k vážnej nehode a nebyť pohotovosti dvoch mladých Slovákov z elektrárne, scenár z Černobyľu sa mohol udiať aj na našom území.

Odporúčané
Havária jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach: Nebyť dvoch mladých Slovákov, mohli sme skončiť ako Černobyľ Havária jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach: Nebyť dvoch mladých Slovákov, mohli sme skončiť ako Černobyľ 4. júna 2019, 14:50

1. Slovenské Tesco otvorilo s prázdnymi regálmi

22. mája bol Medzinárodný deň biodiverzity a dva dni predtým sme zasa oslavovali Svetový deň včiel. Bratislavské Tesco Lamač preto otvorilo s prázdnymi regálmi, aby zákazníkom ukázalo,  ako bude vyzerať svet, keď vyhynú včely a motýle. Práve na včelách a ich opeľovaní závisí značná časť nášho stabilného prísunu potravín a ak by sme o včely prišli, naše supermarkety by boli prázdne.

Zákazníci mohli na pohodlný nákup zabudnúť a aj keď zrejme niektorí z Tesca odchádzali podráždení, veríme, že sa v nich aspoň časť dôležitej informácie zachytila. A podľa našich údajov sa informácia dostala ku viac ako 500-tisíc Slovákom. 

Odporúčané
Slovenské Tesco otvorilo s prázdnymi regálmi. Zákazníkom chcelo ukázať, ako bude vyzerať svet, keď vyhynú včely a motýle Slovenské Tesco otvorilo s prázdnymi regálmi. Zákazníkom chcelo ukázať, ako bude vyzerať svet, keď vyhynú včely a motýle 22. mája 2019, 16:53
Domov
Zdieľať
Diskusia