Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. januára 2020, 13:54
Čas čítania 0:00
Tímea Krauszová

Najrozšírenejšie konšpiračné teórie desaťročia: Pamätáš si ešte, že v roku 2012 nastal koniec sveta?

Najrozšírenejšie konšpiračné teórie desaťročia: Pamätáš si ešte, že v roku 2012 nastal koniec sveta?
Zdroj: Delta-v Productions
REFRESHER
Uložiť Uložené

A nezabudnime na september 2019, kedy chceli v Nevade prepadnúť Area 51 v presvedčení, že tam vyšetrujú UFO.

Za posledné desaťročie sme toho zažili veľa. Technologické inovácie prichádzajú rýchlejšie ako kedykoľvek predtým, pribúdajú nám umelecké diela, filmy, či knihy a v móde sa extravagancia strieda s minimalizmom a prirodzenosťou oveľa rýchlejšie, ako kedysi. Navyše, s rozmachom sociálnych sietí vzrástol aj počet ľudí, ktorí majú na všetko svoj názor, respektíve ho nahlas vyjadrujú v očakávaní reakcie.

„Barack Obama je v skutočnosti jašter, farmaceutické firmy už dávno vynašli liek proti rakovine, svet ovládajú ilumináti, pád dvojičiek v New Yorku zapríčinil Chuck Norris a protesty Za slušné Slovensko osobne koordinoval George Soros z vagóna tajného bratislavského metra,“ reagoval s dávkou sarkazmu na našu otázku o konšpiráciách psychológ Radomír Masaryk, ktorý sa špecializuje na sociálnu psychológiu a pôsobí vo vedení Univerzity Komenského v Bratislave.

Kedysi si tieto bláznivé teórie ľudia hovorili pri pive, aj to len šeptom, aby ich nikto nevysmial. No vďaka sociálnym sieťam sa dnes šíria, zdieľajú ich kamaráti, v tom horšom prípade sa o konšpiráciách rozpráva už aj pri vianočnom stole.

Práve sociálne siete a internet poskytujú najlepšiu živnú pôdu pre konšpiračné teórie. Šíria sa ľahko, v podstate zadarmo a ak im uverí dostatok ľudí, ktovie... možno z toho vznikne aj dokument na Netflixe. Na rozdiel od vedeckých článkov. Tie sa predsa nezmestia do statusu a navyše sú nudné, upozornil nás psychológ.

V tomto článku ti predstavíme 5 najrozšírenejších konšpiračných teórií, ktorým za uplynulých desať rokov uverili Slováci. Zároveň sa pozrieme na to, prečo sú vlastne konšpirácie také fascinujúce.

Koniec sveta mal nastať 21.12.2012

Začíname ako sa patrí: zbytočnou panikou o konci sveta, ktorý údajne predpovedal mayský kalendár. Najsmutnejšie na tom celom je fakt, že tomu verilo fakt veľa ľudí. Mnohí z nich len vďaka humbuku okolo apokalypsy zistili, že v centre našej galaxie Mliečna cesta je masívna čierna diera, čo sa okamžite stalo živnou pôdou pre ďalšie teórie.

Ako vidíš, koniec sveta nenastal. Je koniec roka 2019 a svet ešte stále existuje. Množstvo odborníkov, vrátane NASA a Slovenskej akadémie vied, sa pokúsilo panikáriacim ľuďom vysvetliť, ako je to možné. Vedci SAV vydali aj stanovisko, podľa ktorého sme nikdy ani nemali dôvod báť sa.

O čo teda išlo? Dezinformačné a pseudovedecké weby, ako aj rôzne YouTube kanály a pochybné účty na sociálnych sieťach šírili „overenú a zaručenú informáciu“ o konci sveta. Dôvodov bolo niekoľko:

  • koniec mayského kalendára,
  • mali sme sa vraj zraziť s planétou až päťkrát väčšou ako je Zem,
  • Slnko, Zem a obrovská čierna diera v strede našej galaxie sa zoradili na jednej priamke,
  • všetky planéty v našej sústave sa mali zoradiť na jednej priamky,
  • už samotná čierna diera nás mala „vcucnúť“,
  • za niekoľko sekúnd či hodín sa mala zmeniť rotácia Zeme, alebo sa dokonca mali prehodiť póly.

SAV vo svojom stanovisku vyvrátila každé jedno z týchto tvrdení. V prvom rade vysvetlili, že mayský kalendár nepredpovedá koniec sveta. „Aj v dnešnej dobe máme kalendáre (alebo predpovede zatmení Slnka) vypočítané len do určitej doby, ale to neznamená, že potom bude koniec sveta,“ vysvetlili Aleš Kučera, vtedajší riaditeľ Astronomického ústavu SAV a vedecký tajomník Drahomír Chochol.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 78483 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo vlastne nenastal koniec sveta
  • Ktoré ďalšie konšpirácie boli populárne za posledných desať rokov
  • Ako na ne reagovalil kvalifikovaní odborníci
  • Čo si myslí sociálny psychológ o našej posadnutosti konšpiračnými teóriami
Domov
Zdieľať
Diskusia