Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
13. decembra 2019, 21:45
Čas čítania 0:00
Matej Krajčovič

Vráskavec obrovský je najväčším živočíchom, aký kedy žil na Zemi. Na jeden hlt prijme až 10 miliónov kalórií

NEWS
Uložiť Uložené

Potravu prijíma aj s obrovským objemom vody. Skrátka otvorí svoje obrovské čeľuste.

Vráskavec obrovský alebo aj modrá veľryba, je podľa vedcov aj najťažší živočích, ktorý kedy žil na našej planéte. Jeho hmotnosť dosahuje v priemere 100 ton, môže sa dožívať až 90 rokov a býva dlhý aj 30 metrov.

Portál Smithsonian.com sa pozrel na to, prečo sa tento živočích vyvinul až do takýchto ozrutných rozmerov. 

Vráskavec obrovský je najväčším živočíchom, aký kedy žil na Zemi. Na jeden hlt prijme až 10 miliónov kalórií
Zdroj: Unsplash.com

„Žijeme v dobe oceánskych obrov. Nikdy v histórii života na Zemi v oceánoch nežili masívnejšie tvory,“ tvrdí Nicholas Pyenson, kurátor výstavy vo washingtonskom Národnom múzeu prírodnej histórie. Hoci niektoré dinosaury boli vyššie, hmotnosťou by sa k vráskavcovi ani len nepriblížili. 

Za obrovskú obezitu veľrýb podľa neho môže ich strava. Konkrétne malé kryly, teda asi päťcentimetrové kôrovce, akých tento živočích denne zožerie až 40 miliónov, respektíve 4 tony.

Odporúčané
Obrovská veľryba vyskočila z vody za malou rybárskou loďkou. Rybár nechcel veriť vlastným očiam Obrovská veľryba vyskočila z vody za malou rybárskou loďkou. Rybár nechcel veriť vlastným očiam 15. mája 2019, 10:37

Vedci za zahrali na skutočných dietológov. Na 13 rôznych veľrýb pripevnili špeciálne senzory, kamery, snímače tlaku a akcelerometre, vďaka ktorým analyzovali až 10-tisíc kŕmení a odhadli tiež množstvo energie, ktoré na ne museli zvieratá vyvinúť. 

Vyšlo najavo, že niektoré naozaj veľké kusy sa musia často ponárať tak hlboko, že ani celý obed im túto premrhanú energiu nevykompenzuje. Ich rast teda narazí na pomyselný limit. 

Dá sa tak povedať, že tieto tvory už nemôžu byť väčšie len preto, že v oceánoch nemajú dostatok jedla. 

Vráskavce však údajne volia inú stratégiu. Skrátka otvoria svoje čeľuste a milióny kusov potravy požerú aj s obrovským množstvom vody. To má byť ekvivalenté až 100 alebo 160 percentám ich vlastného objemu. Vodu potom vyplavia von, čo ich stojí len zanedbateľné množstvo energie. 

Jeden takýto hlt im údajne dodá až 10 miliónov kalórií.

Domov
Zdieľať
Diskusia