Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. decembra 2019, 15:14
Čas čítania 0:00
Tímea Krauszová

Ministerstvo zastavilo lov vlka, prechádzala tomu státisícová petícia a protesty ochranárov

ZAUJÍMAVOSTI SLOVENSKO
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov
a chcem zobraziť obsah
späť na hlavnú stránkuSpäť

Lov zastavili od 12.12.2019, platí to od obeda.

Od novembra sa začala na Slovensku lovecká sezóna vlka dravého, len o mesiac neskôr však Správa TANAP priniesla srdcervúce fotografie mŕtvych vlkov. Pred pár dňami oznámili, že na ich území usmrtili 11 vlkov, ako najbolestivejší príklad pritom uvádzajú vlčiu rodinku z Choču, kde ostali nažive len dve mláďatá – bez rodičov. Kontaktovali sme preto TANAP aj Ministerstvo pôdohospodárstva, aby sme zistili viac.

Lov vlkov už zastavili, naplnili sa kvóty

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR 12. decembra od 12:00 zastavilo lov vlka, platí to vo všetkých poľovných revíroch na Slovensku. Informoval o tom hovorca ministerstva Vladimír Machalík. Ako dôvod uviedli naplnenie kvóty stanovenej na túto loveckú sezónu, riaditeľ TANAPu Pavol Majko ako aj hovorca ministerstva pre Refresher potvrdili 34 zastrelení vlka. Práve za zastavenie lovu však bojovali ochranári v podstate už od začiatku sezóny.

Podľa Majka by na zabíjanie vlkov v konečnom dôsledku doplatili práve ľudia. „Bezhlavé a argumentami nepodložené vyhladzovanie vlkov v 21. storočí bez snahy pochopiť ich nenahraditeľný význam v prírode, poznania základnej etológie a hierarchie v svorke je nezvrátiteľný omyl, ktorý sa v konečnom dôsledku vypomstí najmä človeku,“ písali na svojom Facebooku v emotívnom príspevku, kde zároveň apelovali na ľudí a chceli, aby si uvedomili dôležitú úlohu vlkov v lese.

Ministerstvo zastavilo lov vlka, prechádzala tomu státisícová petícia a protesty ochranárov
Zdroj: Facebook

„Mohli by sme hovoriť ešte ďalej o prínosoch populácie vlka v našej prírode, každopádne sa treba učiť na chybách iných štátov. Tam, kde bol vlk vyhubený a práve z vyššie uvedených dôvodov, bol opätovne prinavrátený do prírody,“ povedala nám zoologička Erika Feriancová zo Štátnej ochrany prírody Slovenskej republiky, ktorá zdôraznila, že by sme sa mali snažiť používať vedecké argumenty a podľa nich sa v budúcnosti rozhodovať, ako budeme populáciu vlkov manažovať. Podľa Ministerstva pôdohospodárstva to však už teraz robia.

Ministerstvo zastavilo lov vlka, prechádzala tomu státisícová petícia a protesty ochranárov
Zdroj: TASR/DPA

11 zastrelených vlkov na jednom území v priebehu mesiaca

V poľovníckej sezóne 2019/2020 mohli poľovníci legálne zastreliť najviac 35 vlkov, tak bola stanovená kvóta od ministerstva pôdohospodárstva. Hovorca ministerstva Daniel Hrežík pre Refresher povedal, že okrem aktuálnej populácie vlkov na Slovensku sa v rámci monitoringu vlkov zisťuje aj ich ročný prírastok, teda to, koľko majú mláďat. Pracuje na tom veľká skupina odborníkov.

Odporúčané
Hľadajú sa mladí ľudia, ktorí v roku 2023 urobili dobrý skutok. Nominuj ich na Férový čin roka Hľadajú sa mladí ľudia, ktorí v roku 2023 urobili dobrý skutok. Nominuj ich na Férový čin roka 15. marca 2024, 10:00

„Kvóta je výsledkom spoločného rokovania pracovnej skupiny, ktorej členmi sú okrem Ministerstva pôdohospodárstva aj Ministerstvo životného prostredia, Štátna ochrana prírody, Veterinárna a potravinová správa, Národné lesnícke centrum, Slovenské lesy. Sú tam dokonca aj ochranárske a mimovládne organizácie, napríklad OZ Vlk.“

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 78299 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo rieši TANAP stratu 11 vlkov
  • Ako môže lov vlkov ohroziť zdravie lesa a zvýšiť náklady spojené s jeho obnovou
  • Čo žiadalo vyše stotisíc ľudí v petícii adresovanej ministrovi
  • Čo si myslí ministerstvo pôdohospodárstva o mláďatách, ktoré prišli o rodičov
Domov
Zdieľať
Diskusia