Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. decembra 2019, 7:42
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Na voľby by sa malo pripravovať 25 politických strán, koalícií či hnutí

NEWS VOĽBY
Uložiť Uložené

Ministerstvo vnútra prijalo návrhy kandidačných listín a volebné kaucie.

Do rúk Ministerstva vnútra SR boli vložené volebné kaucie (17 000 €) a návrhy kandidačných listín 25 politických strán, hnutí a koalícií. Kaucia bude vrátená stranám, ktoré v parlamentných voľbách dosiahnu aspoň 2 %.

O ich zaregistrovaní však rozhodne Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán až v piatok 6. decembra. Termín na odovzdanie uplynul v nedeľu prvého decembra o polnoci.

Odporúčané
5 dôvodov, prečo by ťa mala zaujímať Kočnerova Threema 5 dôvodov, prečo by ťa mala zaujímať Kočnerova Threema 23. augusta 2019, 15:00

Komisia by mala žrebovaním rozhodnúť o poradí, v ktorom budú jednotlivé politické strany, koalície a hnutia kandidovať. Kampaň politických strán, do ktorej mohli investovať maximálne 3 milióny eur (s DPH), sa začala 5. novembra 2019.

Kampaň strán sa skončí takzvaným volebným moratóriom, čiže 48 hodín pred dňom volieb. Tie sa budú konať 29. februára 2020. Volebné moratórium sa ani tohto roku nemení, no ako si už možno postrehol, moratórium na prieskumy do volieb bolo zvýšené zo 14 dní na rovných 50.

Som presvedčená o tom, že novela je v rozpore s viacerými ústavou garantovanými právami,“ tvrdila prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá novelu zákona vetovala. Jej veto však parlament prelomil. Prezidentka preto túto novelu pošle na Ústavný súd, ktorý môže zastaviť jej platnosť. 

Domov
Zdieľať
Diskusia