Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. novembra 2019, 17:36
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Parlament schválil 50-dňové moratórium na prieskumy pred voľbami, prelomil veto prezidentky Čaputovej (Aktualizované)

NEWS VOĽBY
Uložiť Uložené

Novelu zákona o podmienkach výkonu volebného práva schválili v pôvodnom znení, za prelomenie veta hlasovalo 80 poslancov.

Moratórium na prieskumy sa predĺži zo súčasných 14 na 50 dní pred voľbami. Poslanci Národnej rady  odmietli pripomienky prezidentky Zuzany Čaputovej, ktorá navrhovala, aby sa zákaz zverejňovať prieskumy nepredlžoval. „Som presvedčená o tom, že novela je v rozpore s viacerými ústavou garantovanými právami,“ povedala prezidentka.

Novelu zákona o podmienkach výkonu volebného práva schválili v pôvodnom znení, za prelomenie veta hlasovalo 80 poslancov.

Podľa SME hlasovali za 50-dňové moratórium všetci poslanci strany SMER, SNS aj extrémistickej ĽSNS. Okrem nich aj bývalý poslanci ĽSNS, Eduard Adamčík z Mosta-Híd a ďalší odídenci zo strán. 

Parlamentné voľby sa budú konať 29. februára 2020, posledné výsledky prieskumov by sme sa mali dozvedieť približne 10. januára. Potom sa opona pre verejnosť zatiahne a voliči ďalej nebudú dostávať informácie o tom, ako sú rozdané karty. Politické strany si naďalej budú môcť nechávať spracúvať prieskumy pre svoje použitie. 

Aktualizované 19:05 – vyjadrenie prezidentky Čaputovej

"Pani prezidentka už skôr povedala, že má vážne pochybnosti o ústavnosti tohto zákona," uviedol hovorca prezidentky Martin Strižinec. Zuzana Čaputová požiada aj o pozastavenie účinnosti zákona, kým Ústavný súd nerozhodne. 

Domov
Zdieľať
Diskusia