Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. novembra 2019, 14:51
Čas čítania 0:00
Matej Krajčovič

Apple sa opäť podriadilo tlaku. Tentokrát spoločnosť ustúpila Rusku a zmenila hranice na Kryme

TECH APPLE RUSKO
Uložiť Uložené

Používateľom v Rusku sa už anektovaný Krym zobrazuje ako súčasť Ruskej federácie.

Apple je opäť terčom kritiky, podľa ktorej ide len slepo za svojimi obchodnými záujmami a nedbá na dodržiavane ľudských práv či súlad so zahranično-politickým smerovaním demokratického sveta. 

Pred pár týždňami napríklad majiteľom iPhonov na Taiwane, kde aktuálne zúria protesty, zmizla z ponuky emotikonov vlajočka ich krajiny. Čína si totiž chce túto oblasť pripútať pod svoje krídla a akékoľvek prejavy odporu alebo dokonca podpory demonštantom tvrdo potláča. 

Odporúčané
Apple stiahol mapu protestov v Hong Kongu zo svojho App Store. Vraj ustúpil Číne Apple stiahol mapu protestov v Hong Kongu zo svojho App Store. Vraj ustúpil Číne 10. októbra 2019, 14:22

The New York Times teraz informuje, že polostrov Krym v Čiernom mori sa už v Apple Mapách zobrazuje Rusom ako súčasť Ruskej federácie

Problém je však ten, že Krym bol od rozpadu Sovietskeho zväzu súčasťou Ukrajiny. V roku 2014 ale na územie nabehli neoznačení ruskí vojaci a obsadili kľúčové územia. Následne so samopalmi strážili aj miestnosti, v ktorých sa konalo narýchlo zvolané refrendum o pričelení k Rusku.

Západ odvtedy považuje Krym za nelegálne anektovaný a pričlenenie k Rusku neuznáva, ozvlášť preto, že miestne voľby nemožno považovať za veľmi objektívne. Výnimkou nie je ani 107 % účasť občanov, ktorá jasne vzbudzuje podozrenia z falšovania a korupcie. 

Apple sa opäť podriadil tlaku. Tentokrát ustúpil Rusku a zmenil mapy na Kryme
Apple sa opäť podriadil tlaku. Tentokrát ustúpil Rusku a zmenil mapy na Kryme Zdroj: Apple Maps

Apple sa teda v zásade odpútal od západného videnia situácie a podvolil sa ruskej propagande v rozpore s medzinárodnými zmluvami. K podobnému kroku sa ale už dávnejšie odhodlal aj Google a ďalšie technologické spoločnosti. Pri pohľade zo Slovenska by si mal hranice vidieť „po starom“.

„Situácia s Apple už bola vyriešená,“ povedal podľa New York Times šéf bezpečnostnej a anti-korupčnej komisie v ruskej Štátnej dume Vasil Piskaryov a dodáva: „Všetko sa stalo tak, ako sme to chceli“.

Apple sa opäť podriadil tlaku. Tentokrát ustúpil Rusku a zmenil mapy na Kryme
Apple sa opäť podriadil tlaku. Tentokrát ustúpil Rusku a zmenil mapy na Kryme Zdroj: Apple.com

Apple je však v zložitej situácii. Ak by sa totiž tlaku v Číne či v tomto prípade v Rusku nepodrobil, mohol by hazardovať so zákazom predaja svojich produktov na oboch týchto obrovských trhoch.

Treba dodať aj to, že snaha maximalizovať svoj zisk je v prípade súkromnej firmy pochopiteľná a na riešenie politických konfliktov sú tu skôr medzinárodné organizácie a politici, nie Tim Cook. 

Domov
Zdieľať
Diskusia