Prepnúť do nočného režimu
Prepnúť do denného režimu
Utorok 10. 12. 2019 meniny má Radúz

hľadaj na refresheri

Uložený článok nájdeš
v ponuke používateľa.
Zdravie - Strava
0
Kateřina Lukášová
27. október 2017, 9:26

Tekvica nie je len halloweenska ozdoba, ale aj zelenina, ktorá ochráni imunitu, svaly i srdce

Tekvicová polievka, tekvicové noky, tekvicový koláč, tekvicový chlieb, tekvicová kaša, tekvicové rizoto... Mohli by sme pokračovať do nekonečna. Možnosti využitia tekvice sú totiž naozaj nekonečné.

Kateřina Lukášová
27. október 2017, 9:26
Musíš byť prihlásený/á , aby si mohol uložiť článok.
Nepodařilo se uložit změny. Zkus se nově přihlásit a zopakovat akci.

V prípade že problémy pretrvávajú, kontaktuj prosím administrátora.
OK
0
Uložiť na neskôr.
Uložený článok nájdeš
v ponuke používateľa.

Jeseň sa nesie v znamení tekvicovej sezóny, a tak sme sa rozhodli ti o tomto malom (niekedy vlastne veľkom, záleží na druhu) zázraku niečo povedať. Vieš, že do Španielska a odtiaľ do celej Európy sa tekvica dostala zo Strednej a Južnej Ameriky? Pôvodne americká pochúťka je skutočne všestranne využiteľná. Spotrebuješ nielen dužinu, ktorá obsahuje veľké množstvo vody a vlákniny, ale aj semienka. Tie sú zasa cenným zdrojom nenasýtených mastných kyselín, ktoré potrebujeme pre dýchanie buniek a výstavbu ich stien, pre prepravu cholesterolu, činnosť žliaz, aj pre priaznivý stav kože a slizníc. Obsahujú ich až 45 %. 

 

Tekvica nie je len halloweenska ozdoba, ale aj zelenina, ktorá ochráni imunitu, svaly i srdce

 

V kuchyni spravidla rozlišujeme 4 druhy tekvice. V obľúbenosti jednoznačne vedie hokkaido. Jej šupka môže mať oranžovú alebo nazelenalú farbu. Výhodou je, že ako jediná z tekvíc sa nemusí pred tepelnou úpravou šúpať. Maslová tekvica má tvar ako hruška a je plná dužiny. Obsahuje len veľmi málo semien. Muškátová tekvica má o niečo menej dužiny, za to je však veľmi tvrdá a horšie sa s ňou preto manipuluje. Šupka má zlato-krémovú farbu. Podobne zafarbená je aj tekvica špagetová, ktorá sa tak nenazýva len zo srandy. Jej vnútro totiž skrýva vláknitú dužinu, ktorá po tepelnej úprave môže nahradiť špagety, alebo polievkové rezance. K zaváraniu a výrobe džemov rovnako ako ku kŕmeniu domácich miláčikov sa skvelo hodí veľkoplodá tekvica Goliáš. Je ale potrebné ju čo najskôr spotrebovať pretože kvôli veľkému obsahu vody rýchlo zhnije.

 

Jemne sladkastá chuť tekvice je natoľko univerzálna, že z nej môžeš uvariť rôzne pokrmy. Pokiaľ ju chceš mať menej sladkú a viac „do zemiakova“, nepeč alebo nevar ju tak dlho. Bude tvrdšia a viac slaná.

Prečo sa vyplatí tekvicu zaradiť do jedálnička?

Udržuje ostrý zrak

Typická výrazná oranžová farba je výsledkom beta karoténu, ktorý tekvica obsahuje vo veľkom množstve a ktorý sa v tele mení na vitamín A. Ten je nevyhnutný pre zdravie očí, pomáha sietnici absorbovať a spracovávať svetlo. Jediná šálka tekvice obsahuje viac ako 200 % odporúčanej dennej dávky vitamínu A a pre väčšinu ľudí jej konzumácia predstavuje ideálny a ľahko dostupný prostriedok k udržaniu ostrého zraku.

 

Tekvica obsahuje aj antioxidanty luteín a zeaxantín, ktoré pomáhajú prevencii kataraktu a môžu dokonca spomaliť vývoj makulárnej degenerácie (postihuje sietnicu a spôsobuje stratu centrálneho videnia), najčastejšej príčiny straty zraku u starších ľudí.

Môže znižovať riziko vzniku rakoviny

Okrem toho, že beta karotén je skvelý pre kožu a vlasy, môže poslúžiť aj ako účinný pomocník v boji s rakovinou. Výskumy ukazujú, že strava s vysokým podielom beta karoténu môže znížiť riziko vzniku niektorých typov rakoviny, vrátane rakoviny prostaty a pľúc. Svoju rolu ale zohrávajú aj vitamíny A a C. Tieto antioxidanty pôsobia pre bunky ako štíty, ktoré ich chránia proti voľným radikálom spôsobujúcim rakovinu.

 

Tekvica nie je len halloweenska ozdoba, ale aj zelenina, ktorá ochráni imunitu, svaly i srdce

Pomáhá pri redukcii tuku a udržiavaní váhy

Tekvica je bohatá na obsah vlákniny, ktorá spomaľuje trávenie. Vďaka tomu zasýti na pomerne dlhú dobu. V jednej šálke čerstvej alebo varenej tekvice nájdeš asi 3 g vlákniny, v šálke konzervovanej tekvice približne 7 g vlákniny. To je veľmi dobré vzhľadom k tomu, že denné odporúčané množstvo sa pohybuje aspoň okolo 25 - 30 g. Dalšou skvelou správou je, že je tekvica pomerne nízkokalorická - z 90 % je tvorená vodou. Teda okrem toho, že pomáha udržať organizmus hydratovaný, pripadá na jednu jej porciu (šálka o hmotnosti 116 g) iba 30 kcal. Približne 8 g z toho patrí sacharidom, 1 g bielkovinám, 0,1 g tukom, 3,5 mg omega 3 mastným kyselinám a 2,3 omega 6 mastným kyselinám.

Její semienka podporujú činnosť srdca a zlepšia ti náladu

Orechy a semienka sú cenným zdrojom fytosterolov. To sú rastlinné látky, o ktorých je známe, že prispievajú ku zníženiu „zlého“ LDL cholesterolu, ktorý v zvýšenom množstve škodí srdcu. Tekvicové semená sú bohaté aj na aminokyselinu tryptofán. Ta je dôležitá pri produkcii serotonínu, jedného z hlavných hormonálnych ťahúňov dobrej nálady. Skús si opražiť na panvici pár tekvicových semienok, možno niečo postrehneš.

 

Tekvica nie je len halloweenska ozdoba, ale aj zelenina, ktorá ochráni imunitu, svaly i srdce

Draslík pomáhá srdcu, svalom i kostiam

Zdravie srdca nepodporujú jen semienka, ale tekvica ako celok. A to vďaka vysokému obsahu draslíku, vlákniny a vitamínu C. Štúdie naznačujú, že konzumácia dostatočného množstva draslíka môže byť pre liečbu hypertenzie skoro rovnako dôležitá ako zníženie príjmu sodíka (stačí si dať pozor na množstvo soli v jedle). Zvýšený príjem draslíka je tiež spájaný so zníženým rizikom mŕtvice, ochranou pred stratou svalovej hmoty a zachovaním minerálnej hustoty kostí

Určite ste už počuli, že banány sú označované za rastlinný chlieb vďaka svojej vysokej energetickej hodnote. Ukázalo sa ale, že šálka varenej tekvice obsahuje viac cenného draslíka než banán – 564 miligramov oproti 422 miligramomDraslík okrem iného pomáha obnoviť po ťažkom cvičení rovnováhu elektrolytov v tele a udržuje svaly v najlepšej možnej kondícii.

Výživné a sýte jedlo 

Varenú tekvicu môžeš zjesť na sladko aj na slano. Zamiešaš napríklad s lyžičkou kokosového oleja, medu a posyp škoricou a vychutnaj si ju ako lahodné pyré. Alebo posyp balkánskym syrom, obľúbeným korením a podávaj s pokrájanými paradajkami a čiernymi olivami. Skvelo chutí aj rozmixovaná tekvica s avokádom. Pridaj lahôdkové droždie, cesnak, soľ a čierne korenie a natieraj ju ako nátierku na celozrnný toast. Ta chuť ťa jednoducho dostane!

 

Alebo vyskúšaj náš recept na skvelý tekvicový cheesecake

Tekvica nie je len halloweenska ozdoba, ale aj zelenina, ktorá ochráni imunitu, svaly i srdce

Posilňuje imunitu

Ak ťa trápia časté choroby a máš podozrenie na oslabenú imunitu, daj šancu tekvici. Vitamín A posilňuje telo v boji s infekciami, vírusmi a chorobami, ktoré spôsobujú. Tekvicový olej dokonca pomáha bojovať s rôznymi bakteriálnymi a plesňovými infekciami. A keď už ťa nejaký ten vírus skolí, je tekvica tým, čo pomôže so zotavením – obsahuje totiž 20 % odporúčanej dennej dávky vitamínu C.

 

Nemáš skúsenosti s používáním tekvicového oleja v kuchyni? Nezúfaj. Je to jednoduché. Jednoduchšie, než napríklad s olivovým olejom. Má totiž pomerne výraznú chuť, preto sám o sebe zafunguje ako dresing. Skús ho zamiešať s listovým šalátom a podávať ako prílohu k hlavnému jedlu. Hovorí sa, že v jednoduchosti je krása a v prípade tekvicového oleja to platí dvojnásobne. Jeho temne zelenú farbu mu dodáva fytochemikália chlorofyl a hodí sa primárne do studenej kuchyne. 

 

Tekvicový olej, podobne ako tekvicové semená, vyniká vysokým pomerom nenasýtených tukov, čo je pre zdravie veľmi priaznivé. Nenasýtené oleje dokáže totiž organizmus pomerne dobre spracovať. Neukladajú sa tak jednoducho, ale poslúžia ako rýchly zdroj energie. Rovnako znižujú hladinu "škodlivého" LDL cholesterolu a mierne zvyšujú hladinu "dobrého" HDL cholesterolu. V 100 g tekvicového oleja se nachádza 47,3 g omega 6 kyselín, čo je pomerne dosť v porovnaní s olejem ľanovým (12,7 g), arganovým (35 g), repovým (19,7 g) alebo olivovým (7,5 g).

Bojuje s cukrovkou

Testy ukázali, že tekvica znižuje hladinu glukózy v krvi, zlepšuje toleranciu glukózy a zvyšuje množstvo inzulínu, ktoré telo produkuje.

 

Rastlinné zlúčeniny v tekvicových semenách a dužine pomáhajú vstrebávať glukózu do tkanív a čirev a vyrovnávajú jej hladinu v pečeni. Preto môže byť konzumácia tekvice spojená so znižovaním rizika vzniku cukrovky typu 2, aj keď tento účinok nebol ešte priamo preukázaný. Aj napriek tomu výskumy naznačujú, že by sa tekvica mohla stať súčasťou lieku proti cukrovke. K tomu sú ale potrebné ďalšie štúdie. 

 

Tekvica nie je len halloweenska ozdoba, ale aj zelenina, ktorá ochráni imunitu, svaly i srdce

Ohodnoť článok
0
Zdieľaj článok
Hodnotenie tohto článku je dostupné len s aktívnym predplatným REFRESHER+.
Predplatiť si
Zrušiť
Pri hodnotení článku nastala chyba. Skús sa nanovo prihlásiť a znova ohodnotiť článok.

V prípade že problémy pretrvávajú, kontaktuj prosím administrátora.
OK
NAHOR
Najčítanejšie
Záleží nám na súkromí čitateľov. Práve aj z toho dôvodu ti poskytujeme detailné informácie o tom, ako využívame súbory cookies a iné technológie zabezpečujúce správne fungovanie a rozvoj stránky. Pre viac informácií si prečítaj naše Zásady ochrany osobných údajov , kde nájdeš ako používame súbory cookies, prípadne sa oboznám Podmienkami používania portálu platných od 24.5.2018. Spracovaniu cookies môžeš zabrániť, alebo zmeniť svoje preferencie v nastaveniach internetového prehliadača, prípadne pre detailnejšie nastavenie klikni na viac možností nižšie.
Upozornenie na právo nastavenia ochrany osobných údajov na Refresheri

Vzhľadom na existujúce a aj chystané zmeny v zákonoch ti dávame možnosť detailného nastavenia spracovania osobných údajov a preferencií spojených so spracovaním osobných údajov.

Prečítaj si možnosti, posuň zobrazenie nadol, nastav si svoje preferencie a klikni na tlačidlo súhlasím, keď budeš chcieť pokračovať do služieb Refresheru. Súbory cookie sú životne dôležitou súčasťou technológie v tvojom prehliadači. Sú natoľko dôležité, že ich budeme musieť použiť pre zapamätanie si toho, že si toto okno potvrdil/a, v opačnom prípade by sme ti ho museli zobrazovať znova a znova.

Údaje, ktoré spracovávame, keď používaš Refresher
Zo strany Refresheru zbierame tieto osobné údaje:
  • Keď navštíviš Refresher, uchovávame si informácie o tom, ktoré články si prečítal, identifikátory zariadenia a prehliadača, časť IP adresy, alebo IP adresu v prípade prihlásenia do účtu, súbory cookie a poloha.
  • Pri prihlásení do účtu e-mailovú adresu
Prečo zbiera Refresher tieto údaje:
  • Na zlepšenie kvality našich web stránok a vývoj nových webových služieb
  • Na vykonávanie analýz a meraní, s cieľom pochopiť, ako sú naše web stránky využívané
  • Na to, aby sme nezobrazovali obsah, ktorý si už videl
  • Pre zobrazovanie prispôsobenejší obsah, ako sú napríklad relevantnejšie články
  • Pre schopnosť identifikovať ťa ako užívateľa pri prihlasovaní do svojho účtu
Zbierame údaje pre partnerov a reklamné siete:
  • identifikátory zariadenia a prehliadača, časť IP adresy, súbory cookie a poloha.
Prečo zbierame tieto údaje pre partnerov, tretie strany a reklamné siete:
  • Na to, aby mohli fungovať a zobrazovali relevantnejšie a užitočnejšie reklamy.
Zoznam reklamných sietí a nastavenia reklám

Nevyhnutné osobné údaje - cookies - pre zobrazovanie reklám zbierame pre nasledujúce spoločnosti:

Google (Google Ireland, 3RD FLOOR ,GORDON HOUSE ,BARROW STREET, Dublin, ID: 368047)
Formulár kontakt v súvilosti s osobnými údajmi >

AdForm (AdForm Aps,Wildersgade 10B, 1. Sal., DK-1408, Copenhagen, Denmark, ID: 26434815)
Kontaktné údaje pre najbližšiu pobočku >

Seznam (Seznam.cz, a.s, Radlická 3294/10, 150 00, Praha 5, 26168685)
Kontaktné údaje pre najbližšiu pobočku >

 

Možnosť vypnúť si personalizovanie reklám a zbieranie osobných údajov pre jednotlivých partnerov:

Upraviť nastavenia typov reklám Google - personalizovanie od spoločnosti Google

Upraviť nastavenia typov reklám AdForm - personalizovanie od spoločnosti AdForm

 

Svoje nastavenia pre všetky ostatné reklamné siete, aj tie, ktoré na Refresheri nenájdeš, si vieš prezrieť na stránke youronlinechoices.com/uk/your-ad-choices

Meranie návštevnosti

Google, Služba Google Analytics (Google Ireland, 3RD FLOOR ,GORDON HOUSE ,BARROW STREET, Dublin, ID: 368047)

Vlastníci webových stránok používajú na zlepšenie funkčnosti svojich stránok údaje zhromaždené službou Google Analytics. Zhromažďovanie údajov môžete deaktivovať tak, že si stiahnete a nainštalujete doplnok pre svoj prehliadač.

Stiahnuť doplnok pre prehliadač

Gemius (Gemius s.r.o. Na Výsluní 201/13 100 00 Praha 10 Česká republika)

Spoločnosť Gemius podobne ako služba Google Analytics vyhodnocuje a meria návštevnosť na niektorých webových stránkach. Na meranie využíva Cookies, ktoré si môžeš deaktivovať vo svojom prehliadači.

Hotjar (Hotjar Limited, company number C 65490, Level 2, St Julian’s Business Centre, 3, Elia Zammit Street, St Julian’s STJ 1000, Malta)

Hotjar využívame na analýzu návštevnosti a správanie sa užívateľov. Vytvára nám mapu aktivity návštevníkov, na webových stránkach, ktoré vizualizuje a vyhodnocuje. Tieto informácie nie sú zbierané vždy, nikdy nie sú spárovateľné s aktivitami užívateľov a teda nie je možné identifikovať jednotlivcov, ale Hotjar ti môže nastaviť súbory Cookies.

Ovládacie prvky súvisiace s prehliadačom

Nastavenia súborov cookie

Súbory cookie sú životne dôležitou súčasťou technológie vo vašom prehliadači a slúžia na zlepšenie prostredia pri používaní internetu.

Ak napríklad na určitom webe nastavíte predvolený jazyk, súbory cookie pomôžu prehliadaču zapamätať si túto voľbu. Niektoré alebo všetky súbory cookie môžete tiež zablokovať, to však môže viesť k zastaveniu fungovania niektorých funkcií na internete.

Mnoho webov napríklad vyžaduje zapnuté súbory cookie vtedy, keď sa chcete prihlásiť. Informácie o tom, ako upraviť nastavenia súborov cookie, nájdete v zdrojoch pomocníka vášho prehliadača.

Zásady ochrany osobných údajov

Prečítaj si naše Zásady ochrany osobných údajov

Ďalšie informácie o tom, ako Refresher používa na zlepšenie služieb
  • Prihlasovanie - pre účely prihlasovania potrebujeme tvoju emailovú adresu.
  • Prispôsobenie - pre zistenie toho, čo ťa zaujíma, vytvárame tvoj unikátny profil. Ak nejaké informácie pozbierame, nájdeš ich vo svojich nastaveniach súkromia a profil môžeš upraviť, alebo zmeniť, alebo celé personalizovanie vymazať.
Ako zmeniť nastavenia spracovania osobných údajov?

Ak zmeníte názor, kedykoľvek tieto údaje môžete zmeniť na adrese https://refresher.sk/nastavenia/sukromie.
Ak nechceš vidieť toto okno, ak nás navštívíš z iného zariadenia alebo prehliadača, prihlás sa a tvoje preferencie si zapamätáme.