Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. októbra 2017, 9:26
Čas čítania 0:00
Kateřina Lukášová

Tekvica nie je len halloweenska ozdoba, ale aj zelenina, ktorá ochráni imunitu, svaly i srdce

ZDRAVIE FITNES
Uložiť Uložené

Tekvicová polievka, tekvicové noky, tekvicový koláč, tekvicový chlieb, tekvicová kaša, tekvicové rizoto... Mohli by sme pokračovať do nekonečna. Možnosti využitia tekvice sú totiž naozaj nekonečné.

Jeseň sa nesie v znamení tekvicovej sezóny, a tak sme sa rozhodli ti o tomto malom (niekedy vlastne veľkom, záleží na druhu) zázraku niečo povedať. Vieš, že do Španielska a odtiaľ do celej Európy sa tekvica dostala zo Strednej a Južnej Ameriky? Pôvodne americká pochúťka je skutočne všestranne využiteľná. Spotrebuješ nielen dužinu, ktorá obsahuje veľké množstvo vody a vlákniny, ale aj semienka. Tie sú zasa cenným zdrojom nenasýtených mastných kyselín, ktoré potrebujeme pre dýchanie buniek a výstavbu ich stien, pre prepravu cholesterolu, činnosť žliaz, aj pre priaznivý stav kože a slizníc. Obsahujú ich až 45 %. 

Tekvica nie je len halloweenska ozdoba, ale aj zelenina, ktorá ochráni imunitu, svaly i srdce
Zdroj: pixabay

V kuchyni spravidla rozlišujeme 4 druhy tekvice. V obľúbenosti jednoznačne vedie hokkaido. Jej šupka môže mať oranžovú alebo nazelenalú farbu. Výhodou je, že ako jediná z tekvíc sa nemusí pred tepelnou úpravou šúpať. Maslová tekvica má tvar ako hruška a je plná dužiny. Obsahuje len veľmi málo semien. Muškátová tekvica má o niečo menej dužiny, za to je však veľmi tvrdá a horšie sa s ňou preto manipuluje. Šupka má zlato-krémovú farbu. Podobne zafarbená je aj tekvica špagetová, ktorá sa tak nenazýva len zo srandy. Jej vnútro totiž skrýva vláknitú dužinu, ktorá po tepelnej úprave môže nahradiť špagety, alebo polievkové rezance. K zaváraniu a výrobe džemov rovnako ako ku kŕmeniu domácich miláčikov sa skvelo hodí veľkoplodá tekvica Goliáš. Je ale potrebné ju čo najskôr spotrebovať pretože kvôli veľkému obsahu vody rýchlo zhnije.

Odporúčané
Bez dopingu sa to profesionálne robiť nedá. Laura je najmladšou majsterkou wellness kulturistiky, ročne na šport minie tisíce eur Bez dopingu sa to profesionálne robiť nedá. Laura je najmladšou majsterkou wellness kulturistiky, ročne na šport minie tisíce eur 16. februára 2024, 9:30

Jemne sladkastá chuť tekvice je natoľko univerzálna, že z nej môžeš uvariť rôzne pokrmy. Pokiaľ ju chceš mať menej sladkú a viac „do zemiakova“, nepeč alebo nevar ju tak dlho. Bude tvrdšia a viac slaná.

Prečo sa vyplatí tekvicu zaradiť do jedálnička?

Udržuje ostrý zrak

Typická výrazná oranžová farba je výsledkom beta karoténu, ktorý tekvica obsahuje vo veľkom množstve a ktorý sa v tele mení na vitamín A. Ten je nevyhnutný pre zdravie očí, pomáha sietnici absorbovať a spracovávať svetlo. Jediná šálka tekvice obsahuje viac ako 200 % odporúčanej dennej dávky vitamínu A a pre väčšinu ľudí jej konzumácia predstavuje ideálny a ľahko dostupný prostriedok k udržaniu ostrého zraku.

Tekvica obsahuje aj antioxidanty luteín a zeaxantín, ktoré pomáhajú prevencii kataraktu a môžu dokonca spomaliť vývoj makulárnej degenerácie (postihuje sietnicu a spôsobuje stratu centrálneho videnia), najčastejšej príčiny straty zraku u starších ľudí.

Môže znižovať riziko vzniku rakoviny

Okrem toho, že beta karotén je skvelý pre kožu a vlasy, môže poslúžiť aj ako účinný pomocník v boji s rakovinou. Výskumy ukazujú, že strava s vysokým podielom beta karoténu môže znížiť riziko vzniku niektorých typov rakoviny, vrátane rakoviny prostaty a pľúc. Svoju rolu ale zohrávajú aj vitamíny A a C. Tieto antioxidanty pôsobia pre bunky ako štíty, ktoré ich chránia proti voľným radikálom spôsobujúcim rakovinu.

Tekvica nie je len halloweenska ozdoba, ale aj zelenina, ktorá ochráni imunitu, svaly i srdce
Zdroj: www.tumblr.com

Pomáhá pri redukcii tuku a udržiavaní váhy

Tekvica je bohatá na obsah vlákniny, ktorá spomaľuje trávenie. Vďaka tomu zasýti na pomerne dlhú dobu. V jednej šálke čerstvej alebo varenej tekvice nájdeš asi 3 g vlákniny, v šálke konzervovanej tekvice približne 7 g vlákniny. To je veľmi dobré vzhľadom k tomu, že denné odporúčané množstvo sa pohybuje aspoň okolo 25 - 30 g. Dalšou skvelou správou je, že je tekvica pomerne nízkokalorická - z 90 % je tvorená vodou. Teda okrem toho, že pomáha udržať organizmus hydratovaný, pripadá na jednu jej porciu (šálka o hmotnosti 116 g) iba 30 kcal. Približne 8 g z toho patrí sacharidom, 1 g bielkovinám, 0,1 g tukom, 3,5 mg omega 3 mastným kyselinám a 2,3 omega 6 mastným kyselinám.

Její semienka podporujú činnosť srdca a zlepšia ti náladu

Orechy a semienka sú cenným zdrojom fytosterolov. To sú rastlinné látky, o ktorých je známe, že prispievajú ku zníženiu „zlého“ LDL cholesterolu, ktorý v zvýšenom množstve škodí srdcu. Tekvicové semená sú bohaté aj na aminokyselinu tryptofán. Ta je dôležitá pri produkcii serotonínu, jedného z hlavných hormonálnych ťahúňov dobrej nálady. Skús si opražiť na panvici pár tekvicových semienok, možno niečo postrehneš.

Tekvica nie je len halloweenska ozdoba, ale aj zelenina, ktorá ochráni imunitu, svaly i srdce
Zdroj: Pixabay.com | ulleo

Draslík pomáhá srdcu, svalom i kostiam

Zdravie srdca nepodporujú jen semienka, ale tekvica ako celok. A to vďaka vysokému obsahu draslíku, vlákniny a vitamínu C. Štúdie naznačujú, že konzumácia dostatočného množstva draslíka môže byť pre liečbu hypertenzie skoro rovnako dôležitá ako zníženie príjmu sodíka (stačí si dať pozor na množstvo soli v jedle). Zvýšený príjem draslíka je tiež spájaný so zníženým rizikom mŕtvice, ochranou pred stratou svalovej hmoty a zachovaním minerálnej hustoty kostí

Určite ste už počuli, že banány sú označované za rastlinný chlieb vďaka svojej vysokej energetickej hodnote. Ukázalo sa ale, že šálka varenej tekvice obsahuje viac cenného draslíka než banán – 564 miligramov oproti 422 miligramomDraslík okrem iného pomáha obnoviť po ťažkom cvičení rovnováhu elektrolytov v tele a udržuje svaly v najlepšej možnej kondícii.

Výživné a sýte jedlo 

Varenú tekvicu môžeš zjesť na sladko aj na slano. Zamiešaš napríklad s lyžičkou kokosového oleja, medu a posyp škoricou a vychutnaj si ju ako lahodné pyré. Alebo posyp balkánskym syrom, obľúbeným korením a podávaj s pokrájanými paradajkami a čiernymi olivami. Skvelo chutí aj rozmixovaná tekvica s avokádom. Pridaj lahôdkové droždie, cesnak, soľ a čierne korenie a natieraj ju ako nátierku na celozrnný toast. Ta chuť ťa jednoducho dostane!

Alebo vyskúšaj náš recept na skvelý tekvicový cheesecake

Tekvica nie je len halloweenska ozdoba, ale aj zelenina, ktorá ochráni imunitu, svaly i srdce
Zdroj: Simona Malková, fitcult

Posilňuje imunitu

Ak ťa trápia časté choroby a máš podozrenie na oslabenú imunitu, daj šancu tekvici. Vitamín A posilňuje telo v boji s infekciami, vírusmi a chorobami, ktoré spôsobujú. Tekvicový olej dokonca pomáha bojovať s rôznymi bakteriálnymi a plesňovými infekciami. A keď už ťa nejaký ten vírus skolí, je tekvica tým, čo pomôže so zotavením – obsahuje totiž 20 % odporúčanej dennej dávky vitamínu C.

Odporúčané
Ako schudnúť po sviatkoch: Tieto 3 diéty sú trendy v roku 2024 Ako schudnúť po sviatkoch: Tieto 3 diéty sú trendy v roku 2024 25. januára 2024, 13:00

Nemáš skúsenosti s používáním tekvicového oleja v kuchyni? Nezúfaj. Je to jednoduché. Jednoduchšie, než napríklad s olivovým olejom. Má totiž pomerne výraznú chuť, preto sám o sebe zafunguje ako dresing. Skús ho zamiešať s listovým šalátom a podávať ako prílohu k hlavnému jedlu. Hovorí sa, že v jednoduchosti je krása a v prípade tekvicového oleja to platí dvojnásobne. Jeho temne zelenú farbu mu dodáva fytochemikália chlorofyl a hodí sa primárne do studenej kuchyne. 

Tekvicový olej, podobne ako tekvicové semená, vyniká vysokým pomerom nenasýtených tukov, čo je pre zdravie veľmi priaznivé. Nenasýtené oleje dokáže totiž organizmus pomerne dobre spracovať. Neukladajú sa tak jednoducho, ale poslúžia ako rýchly zdroj energie. Rovnako znižujú hladinu "škodlivého" LDL cholesterolu a mierne zvyšujú hladinu "dobrého" HDL cholesterolu. V 100 g tekvicového oleja se nachádza 47,3 g omega 6 kyselín, čo je pomerne dosť v porovnaní s olejem ľanovým (12,7 g), arganovým (35 g), repovým (19,7 g) alebo olivovým (7,5 g).

Bojuje s cukrovkou

Testy ukázali, že tekvica znižuje hladinu glukózy v krvi, zlepšuje toleranciu glukózy a zvyšuje množstvo inzulínu, ktoré telo produkuje.

Rastlinné zlúčeniny v tekvicových semenách a dužine pomáhajú vstrebávať glukózu do tkanív a čirev a vyrovnávajú jej hladinu v pečeni. Preto môže byť konzumácia tekvice spojená so znižovaním rizika vzniku cukrovky typu 2, aj keď tento účinok nebol ešte priamo preukázaný. Aj napriek tomu výskumy naznačujú, že by sa tekvica mohla stať súčasťou lieku proti cukrovke. K tomu sú ale potrebné ďalšie štúdie. 

Tekvica nie je len halloweenska ozdoba, ale aj zelenina, ktorá ochráni imunitu, svaly i srdce
Zdroj: Einladung_zum_Essen
Domov
Zdieľať
Diskusia