Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. apríla 2017, 9:10
Čas čítania 0:00
Simon K.

5 zásadných problémov s flexibilným stravovaním (IIFYM), ktoré tento úžasný koncept ničia

ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Flexibilné stravovanie je pravdepodobne najlepšia cesta, ako dlhodobo dodržiavať svoju stravu a napĺňať čo najpresnejšie svoje ciele bez ultimátnych reštrikcií.

Nasledujúcu vetu si prečítaj poriadne nahlas a na konci zvoľ rozkazovací tón, bude to totiž tvrdá realita. Flexibilné stravovanie (IIFYM) je najefektívnejšia, z dlhodobého hľadiska najúčinnejšia a najviac dodržateľná cesta, ako plniť svoje ciele bez zbytočných extrémov, ale naopak s poznaním toho, čo človek konzumuje, prečo to konzumuje a koľko toho konzumuje. Ak ti pojem IIFYM moc nehovorí, tento článok ignoruj a najprv si nájdi pár minút na prečítanie toho o ohováraní čistého stravovania a hneď potom toho o flexibilnom stravovaní. Fakt. Skús to. Možno sa ti o 25 minút po prečítaní oboch zmení pohľad na stravu a následne i život. Až potom čítaj tento. Naozaj by som nerád recykloval články a opakoval to isté, čo už bolo uvedené pred niekoľkými rokmi. Poďme však na tie problémy.

5 zásadných problémov s flexibilným stravovaním (IIFYM), ktoré tento úžasný koncept ničia
Zdroj: blog.imprettyfit.com

#1 Ľudia, ktorí nepochopili celý koncept a sú až príliš zadebnení, aby si ho poriadne naštudovali

To je problém číslo jeden a áno, tým problémom sú ľudia. Vieme, kde celý koncept IIFYM vznikol a vieme aj to, kam sa po čase dostal. Ľudia totiž koncept IIFYM pochopili doslovne, a teda ak sa ti to zmestí do kalórií - zjedz to (If It Fits Your Macros - Eat It). To je v širšom ponímaní v poriadku, ale nie úplne celkom. Ľudia to totiž chápu tak, že IIFYM je o jedení junk foodu, hlúpostí, keksov či podobných potravín. „Veď to všetko vopchajú do tých kalórií, a to je IIFYM.“

Nie, nie je. IIFYM je o tom, poznať svoj osobný kalorický rámec, do ktorého napasujeme rôzne jedlá. Nikto nikde a hlavne nikdy (ak sa bavíme o relevantných zdrojoch, nie o hlupákoch) nepovedal, že tieto jedlá musia byť junk. Pri IIFYM tie jedlá môžu byť pokojne v podobe ryže, kuracích pŕs a brokolice. Ide len o to, že človek pozná svoj kalorický príjem, ktorý má pretavený do pre seba optimálneho rozloženia makroživín (bielkovín, sacharidov, tukov) a tieto hodnoty počas dňa napĺňa. Stále platí, že aspoň 80 % jedál by malo byť nutrične hodnotných, kvalitných a len zostatkových 10-20 % môžeme vyplniť hocičím. A to je presne to. Ľudia si myslia, že daný kalorický príjem môžeme vyplniť úplne hocičím v rámci 100 %.

Vieme, že ak budeme v kalorickom deficite, tak schudneme a môžeme jesť aj chlieb natretý nutellou a nič iné. Ak budeš v deficite, schudneš aj pri takomto "jedálničku". Avšak, je tu niekoľko vecí, ktoré nám hovoria o tom, že tento scenár je naozaj zlý. Chlebo-nutellové kalórie nám nepokryjú dostatok vlákniny. Nezabezpečia optimálny príjem bielkovín. Nedokážeme pokryť príjem dôležitých mikroživín. Nezasýtia más a budeme stále hladní. Môžu negatívne ovplyvniť náš výkon. Rovnako môžu pomaly ničiť naše zdravie a optimálne fungovanie organizmu. Schudnúť schudneš, ale iba o tomto to nie je. Pre viac faktov skús navštíviť článok 50g sacharidov z obľúbenej dobroty verzus 50g sacharidov z ryže. Síce je fakt, že chudnutie je o kalorickom deficite, no IIFYM nie je o tom, tento rámec kalórií vypĺňať hlúposťami a nutrične nehodnotnými potravinami. Ešte raz - nikto to nikde netvrdil, no ľudia si to zobrali po svojom a úžasný koncept IIFYM poriadne ničili a stále ničia.

#2 Ignorovanie príjmu vlákniny

Samozrejme aj tento bod by sa dal zaradiť do toho prvého, ale vláknina je kategória sama o sebe. Už len dôležitosť toho prijať minimálne 10-13 g vlákniny na každých 1000 kalórií ruší falošné predstavy ľudí žijúcich v omyle, ktorí si myslia, že IIFYM je o konzumácii hlúpostí. Zaujímalo by ma, ako človek vykryje povedzme 25 g vlákniny v rámci 2500 kalórií zo zmrzliny, čokolády a keksov. Hneď tu sa rozpadá teória týchto nevedomých ľudí ako domček z kariet. 

#3 Nasledovanie flexibilného stravovania, no ľudia nie sú flexibilní ani zďaleka

Flexibilné stravovanie sa to nevolá náhodou. IIFYM je flexibilným stravovaním preto, lebo by nám malo umožniť stravovať sa flexibilne. Jedlo by sa malo podriaďovať nám a nie my jemu. Niektorí nasledovníci IIFYM to majú v hlave pomýlené a akonáhle zistia, že dnes sa napríklad doma nemajú šancu najesť, či už kvôli práci alebo nejakej nečakanej situácii, začnú stresovať. Nemajú pri sebe kuchynskú váhu a sú stratení. Okamžitý stres, chaos, panika. Toto veru nie je flexibilné stravovanie. Ak sa niekto nepripravuje na súťaž a ešte k tomu je napríklad vo fáze naberania, je úplne zbytočné si každučkú potravinu vážiť presne na miligramy a báť sa najesť vonku v reštaurácii a odhadnúť kalórie/makrá na tanieri. Čudoval by si sa, ale niektorí naozaj odmietnu pozvanie na zmrzku počas leta, lebo proste si nevedia odvážiť tie 2 kopčeky čokoládovej a ani ten kornútok. Opäť - toto nie je flexibilné stravovanie, toto je psychický problém a pravdepodobne nejaký návyk a blok z čias "clean eatingu." A odhadnúť kalórie aspoň približne a nahodiť do MyFitnessPalu? Nehrozí, pretože to nie je presne odvážené a nevieme presný rozpis ingrediencií v zmrzline. Nuž, toto má od flexibilného stravovania naozaj ďaleko.

#4 IIFYM nie je pre každého, hlavne pre začínajúcich ľudí s veľkou nadváhou

Povedzme, že poznáš 152 kilového Petra. Ten denne vypije 1 fľašu Coly, nevie sa v práci zaobísť bez štyroch Horaliek a každý večer musí mať balíček čipsov. Keď povieš Petrovi, že by si mal začať vážiť jedlá a prijímať nejaký počet bielkovín, sacharidov a tukov, tak na teba pozrie ako na debila a dá si piatu Horalku. U väčšiny podobných ľudí je často potrebné postupovať pomaly. Začať sa oboznamovať s nutrične hodnotnými jedlami, znížiť príjem tých "zbytočných", začať sa učiť jesť potraviny s obsahom vlákniny, dostatkom bielkovín a podobne. Petrovi stačí vyskúšať jesť namiesto štyroch horaliek iba dve a Colu nahradiť Colou bez kalórií. Postupnými krôčikmi sa takýto človek naučí viac, ako keby si ho mal postaviť pred hotovú vec - teda nejaký kalorický rámec, rozloženie makroživín a kuchynskú váhu. IIFYM teda nie je úplne pre každého, aj keď je pravda, že pre väčšinu ľudí naozaj je. Na to však musí prísť tréner po spoznaní človeka a jeho návykov, možností, životného štýlu a problémov, ktoré má nielen v živote a ktoré vyústili v takú závratnú hmotnosť, ale aj problémov v rámci životosprávy. Jednoducho povedané, motať ľuďom hlavu s kalóriami nie je úplne najlepšia voľba, keď nemajú ani len prehľad, čo sú to sacharidy, bielkoviny a tuky, resp. "zdravé" potraviny. Netreba všetkým nasilu a bezhlavo tlačiť koncept IIFYM, aj keď funguje u každého, pretože Peter si kalórie počítať nemusí, no jeho telo to aj tak robí.

#5 Sociálne siete

Toto je sčasti veľmi podobné ako bod číslo jeden, no poňaté z tak trochu inej stránky. Sú ľudia, ktorí sa stravujú flexibilne (fungujú na IIFYM) a dávajú na svoj Instagram fotky zmrzliny, šišiek a prihadzujú hashtag IIFYM. Náhodný človek si povie: „Hmm, zmrzka, šišky... a aký je vyrysovaný! To IIFYM musí byť pecka!“ A začnú jesť hlúposti, prihadzovať #IIFYM k fotkám, no reálne nevedia ani len to, čo obsahuje ryža a čo sú to vlastne makroživiny. Prípadne si naštudujú IIFYM koncept z pofidérnych článkov a od ľudí, ktorí toho opäť moc nevedia. Skončí to nabratím tuku a odsúdením IIFYM, pričom sa daný nešťastník bije do hrude a hlási, že IIFYM nefunguje. Nuž, jasné, že nefunguje, keď o tom nevie nič. Ťažko ale zvaliť vinu len na sociálne siete, pretože, povedzme si úprimne, dané maškrty si ľudia fotia preto, lebo to na fotke dobre vyzerá. Nikoho nebaví sledovať na Instagrame 188 záberov kuracích pŕs s ryžou a brokolicou. Či je to ale chyba výhradne sociálnych sietí alebo skôr ľudí, ktorí si flexibilné stravovanie poriadne nenaštudujú, prípadne kombinácia oboch faktorov, to už nechám posúdiť vás, no Facebooky, Instagramy a tie internety v tom isto nie sú úplne nevinne. 

Bavia ťa články na Fitculte a chceš vedieť, prečo využiť aj náš Online Coaching, resp. poradenstvo? 10 dôvodov nájdeš v tomto článku a zistíš, že možno toto je konečne pre teba tá správna spolupráca, ktorú hľadáš a potrebuješ. Ak chceš, môžeš sa stať aj Premium užívateľom, podporiť našu prácu a získať ešte viac faktov a zaujímavostí.
Domov
Zdieľať
Diskusia