Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. novembra 2019 o 22:13
Čas čítania 0:00
Matej Krajčovič

Kreditka Apple Card je vraj sexistická. Ženy dostávajú nižšie finančné limity

TECH APPLE
Uložiť Uložené

Apple sa pritom oháňa transparentnosťou a otvorenosťou voči zákazníkom.

Jablčná kreditka Apple Card, ktorou chce technologický gigant z Cupertina vstúpiť na pole finančných služieb a rožšíriť si tak zdroje svojich ziskov, má už druhý škandál.

Odporúčané
Kreditka od Apple je vonku tri dni. Internet sa smeje, že sa poškodí už v peňaženke Kreditka od Apple je vonku tri dni. Internet sa smeje, že sa poškodí už v peňaženke 23. augusta 2019 o 18:31

Všetko podľa The Verge začal Tweet Davida Heinemeiera Hanssona, ktorý sa posťažoval, že jeho manželka dostala pri požiadaní o Apple Card až 20-krát nižší úverový limit (sumu, ktorú môžeš z karty míňať, než ju potom vydavateľovi postupne splácaš) než on. 

Na príspevok však reagoval aj muž v technologických kruhoch naozaj vplyvný. Steve Wozniak, mimochodom spoluzakladateľ Apple, ktorý z firmy odišiel v roku 1985, sa pridal s podobným problémom. "Woz" má 10-násobný limit než jeho v poradí štvrtá manželka.

Kľúčom ku kauze je fakt, že Hansson s manželkou vyplnili spoločné daňové priznanie a Wozniak zas tvrdí, že so svojou ženou zdieľa jeden bankový účet a prakticky celý majetok.

V zásade by tak medzi manželmi nemali byť žiadne rozdiely, a preto sa objavujú tvrdenia, že algoritmus limitov pri Apple Card je jednoducho sexistický ženám nastavuje nižší limit na míňanie

Kreditka Apple Card je vraj sexistická. Ženy dostávajú nižšie finančné limity
Zdroj: Apple.com

Medializácia prípadov zašla až tak ďaleko, že ich podľa The Verge začal vyšetrovať aj finančný úrad štátu New York. Podobná diskriminácia jedného z pohlaví je totiž, samozrejme, nelegálna. 

Obaja muži sa sťažujú aj na komplikovaný proces, respektíve to, že im pravidlá, na základe ktorých sa výška limitov určuje, nebol schopný nikto povolaný vysvetliť. 

Apple totiž kartu nevydáva sám, spojil sa s americkou bankou Goldman Sachs. Nie je preto jasné, nakoľko limity určujú algoritmy Applu a na koľko počítače finančnej inštitúcie. Jej hovorca diskrimináciu odmietol: „V žiadnom z prípadov sme nerobili, ani nebudeme robiť rozhodnutia na základe faktorov, ako je pohlavie,“ tvrdí. 

Domov
Zdieľať
Diskusia