Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. decembra 2016, 18:25
Čas čítania 0:00
Miroslav K.

Potulky Springfieldom alebo čo o Simpsonovcoch (možno) ešte nevieš

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Legendárna žltá rodinka má tiež svoje tajomstvá, ktoré vám dnes predstavíme v našom súhrnnom článku.

Seriál Simpsonovci je celosvetovým fenoménom už takmer 30 rokov, pričom už niekoľko generácií sa baví na ich americkom humore. Vysielali sa už vo viac ako 70 krajinách, čo rozhodne nie je málo. Na našom webe sme im venovali už pomerne mnoho priestoru, no až teraz sme sa pre vás rozhodli vyzbierať zaujímavosti naprieč celým internetom. Zdôrazňujeme to naschvál, pretože stále sa nájdu takí, ktorí nám vyčítajú, že niektoré informácie zo zákulisia seriálov (všetky od Priateľov, cez Breaking Bad, Game of Thrones až po Mr. Robot nájdete pekne pokope v tomto vlákne) už niekde čítali. Darmo, Matt Groening nám pravdepodobne nevenuje deň zo svojho času, aby nám to všetko povedal osobne. Keďže sme si to vysvetlili, môžeme sa veselo vrhnúť na zaujímavosti, ktorých sa za tie roky nakopilo neuveriteľné množstvo. Rozhodli sme sa preto vybrať tie „naj“, takže sa pohodlne usaďte a dajte sa do čítania. 

Potulky Springfieldom alebo čo o Simpsonovcoch (možno) ešte nevieš
Zdroj: Matt Groening/FOX

Na začiatok začneme samotným vznikom tejto populárnej žltej rodinky. Matt priniesol pôvodný návrh do štúdia, ktorý bol okamžite zamietnutý. Vystresovaný na chodbe vymyslel za pätnásť minút nový, ktorý mu nakoniec schválili. Mená hlavných členov rodiny našiel vo svojej rodine. Homer sa volá podľa jeho otca, Homera Philipa Groeninga, Marge spolu s náčelníkom polície má spojenie s jeho matkou, Margaret Ruth Groeningovou, rodenou Wiggumovou, Lisa a Maggie podľa jeho mladších sestier, po staršej sestre pobrala krstné meno zase Patty Bouvierová a nakoniec dedo Simpson, ktorý svoje meno Abe dostal po jeho starom otcovi. Bart sa mal pôvodne volať totožne ako Matt, no nakoniec sa rozhodol na základe anagramu anglického slova brat (fagan/spratek). Pokiaľ neviete, prečo sú vlastne Simpsonovci žltí, odpoveď je pomerne jednoduchá. Ide o šikovný ťah, aby ste si ich okamžite pri prepínaní televíznych programov všimli. Svoju púť začali ešte ako krátke skeče v Show Tracey Ullmanovej, pre ktorú sa práve žltá rodinka stala osudnou a po ich prechode na 20-minútový formát bola úplne zrušená. 

Ako samozrejme viete, naše milované postavy v seriáli nestarnú (aj keď niekto by mohol oponovať, že Homer mal zo začiatku 36 rokov, no neskoršie sa hovorí o 38). Výnimkou je iba malá Ling, adoptívna dcéra Selmy. V 16. sérii sme mohli vidieť, ako sa k nemluvňaťu priamo v Číne jedna zo sestier Marge dostala, no od 24. série ju môžeme vidieť ako päťročné dieťa. Keď už sme pri Selme a Patty, v jednej epizóde sa dozvedáme, že prvá menovaná je pôvodne blondína, zatiaľ čo druhá zase ryšavka. Šedá farba ich vlasov je spôsobená cigaretovým dymom a popolom. 

Pomerne diskutovanou témou bolo prednedávnom predpovedanie Trumpovho zvolenia za prezidenta Spojených štátov. V roku 2000 to zaznelo v jednej epizóde, tvorcovia následne zverejnili skeč, ktorý potom koloval internetom a mnoho ľudí ho spájalo s presnou predpoveďou spred 16 rokov, nakoľko v ňom Trump schádza po eskalátore rovnako ako v noc zvolenia. Už technika animácie napovedá, že skeč nie je z roku 2000, no mnoho ľudí aj tak nešťastne naletelo. V skutočnosti ide o scénu z epizódy Trumptastic Voyage z júla 2015.

Teraz sa bližšie pozrieme na mená postáv, ktoré pravdepodobne nebudete tak úplne poznať. Celé meno pána Burnsa je Charles Montgomery Plantagenet Schicklgruber Burns, Nelson sa zase volá Nelson Mandela Muntz. Prostredné meno Milhousea Van Houtena je Mussolini, známe dvojičky Sherri a Terri sa priezviskom volajú Macklebyrryové a celé mená členov agresívnej partie zo 6. ročníka sú Dolph Starbeam, Jimbo Jones a Kearney Zzyzwicz. V jednej epizóde dokonca Kent Brockman vysloví aj meno mačacej ženy, ktoré je Eleanor Abernathyová. Židovský klaun sa volá Herschel Shmoikel Pinchas Yerucham „Šáša“ Krustofsky, Pedro Chespirito je zase meno Čmeliaka. Ľavák Bob je v skutočnosti Robert Underdunk Terwilliger a práve pri ňom sa ešte pozastavíme. Bartov úhlavný nepriateľ sa už v seriáli objavil viackrát, no spomenieme si 22. diel 21. série. V ňom Bart, presvedčený, že novým susedom je Bob, hovorí svojej mame, že je to práve jeho hlas, ktorý ho prezrádza. Tá mu odpovedá, že podobný hlas má napríklad aj Hercule Poirot. Ide o narážku vytvorenú režisérom českého znenia a úpravcom dialógov Zdeňkem Štěpánem, keďže Čech Jaromír Meduna prepožičiava svoj hlas ako Bobovi, tak aj legendárnemu detektívovi. A aby sme nezabudli, vždy keď sa Ľavák Bob objaví na scéne, hudba, ktorú môžete počuť pochádza zo Scorseseho filmu Mys hrôzy. 

Sám Matt Groening prehlásil, že český dabing Simpsonovcov patrí medzi najlepšie na svete. My sa s týmto názorom samozrejme stotožňujeme, pričom sa medzi vami určite nájdu aj takí, ktorí si stoja za tým, že je dokonca najlepší. My sme sa mu venovali v samostatnom článku, ktorý nájdete na tomto odkaze, takže tentokrát si povieme len to, čo v ňom nenájdete. Najzásadnejšou informáciou je, že od 13. epizódy 26. série už nedabuje pána Burnsa známy hlas Bedřicha Šetenu, ale Jan Vlasák. Pán Šetena nás totiž v roku 2015 opustil vo veku nedožitých 75 rokov. Pre fanúšikov ide o poriadnu facku a na nový hlas si pravdepodobne budú zvykať veľmi dlho. Veľkou ranou pre pôvodný dabing bola aj smrť Marcie Wallaceovej, ktorá svoj hlas prepožičala viacerým postavám, no hlavne učiteľke Edne Krabappelovej. Tvorcovia sa zhodli, že neexistuje hlas, ktorý by ju mohol nahradiť, a tak ju zo seriálu definitívne vystrihli. Z rovnakého dôvodu sa už odvtedy neobjavovali Troy McClure a Lionel Hutz, keďže ich dabér Phil Hartman bol zavraždený. A ako to bolo s Flandersovou ženou Maude? Jej dabérka Maggie Roswell požadovala zvýšenie platu o 4 000 dolárov za epizódu, pretože za nahrávaním musela cestovať z Denveru do Los Angeles. Fox je ponúkol zvýšenie len o 150 dolárov, čo nakoniec skončilo presne tak, ako si myslíte. 

Potulky Springfieldom alebo čo o Simpsonovcoch (možno) ešte nevieš
Zdroj: Matt Groening/FOX

Seriál obsahuje najviac paródií a úmyselne upravených značiek, firiem, filmov a seriálov v histórii televíznej i filmovej kinematografie. Pôvodne mala produkcia len zmluvu s domovskou stanicou Fox, ktorá dovoľovala doberať si televíziu i akékoľvek jej postavy, čo tvorcovia samozrejme radi využívajú doteraz. Čo sa celebrít týka, tak v roku 2010 sa seriál dostal aj do Guinessovej knihy rekordov, a to práve vďaka najväčšiemu počtu hosťujúcich, ktorých bolo už v tom čase 600. Ich priemerný výskyt sú 2 celebrity na jednu epizódu. Mnoho známych osobností sa chce do seriálu dostať za každú cenu, a tak často súhlasia, že budú vykreslení v nie príliš najlepšom svetle. Napríklad taký Jasper Johns bol nakoniec kleptoman. Aby ste si vedeli približne predstaviť, koľko narážok na filmy v Simpsonovcoch už bolo, tak len do začiatku 15. série ich nájdete okolo 1 000. Skvelé video o riadok nižšie vám ukáže pár z nich.

Keď sme približne pred mesiacom zverejnili na našom webe veľký kvíz o Simpsonovcoch, nastala v komentároch rozporuplná diskusia o sume, ktorá v úvodnej znelke naskočí na pokladni v momente, keď ňou prejde Maggie. Do roku 2009 sme mohli vidieť sumu 847,63 dolárov, od toho roku už len 486,52 dolárov. Prečo ale bola pôvodná suma taká presná a na čo konkrétne odkazovala? Nehľadajte v tom nič osobné pre tvorcov seriálu, v čase vzniku seriálu bola táto suma oficiálnymi mesačnými nákladmi pre starostlivosť o dieťa v Spojených štátoch. Mimochodom, cucanie cumlíku dabuje samotný Matt Groening. 

V roku 2007 prišiel do kín prvý a zatiaľ jediný celovečerný film o tejto žltej rodinke. Zaujímavosťou je, že sa začal písať už v roku 2001, no do kín dorazil až o šesť rokov neskôr. Za ten čas ho scenáristi prepisovali viac ako 100-krát, čo poriadne otestovalo nervy azda každého, kto na ňom pracoval. Príbeh filmu sa točí okolo Homera, ktorý spôsobí najväčšiu biologickú katastrofu na jazere neďaleko Springfieldu. Pôvodná zápletka pritom vyzerala úplne inak, no nakoniec bola použitá iba pre jednu epizódu v štvrtej sérii. Išlo o časť, kde Bart navštívi Krustyho tábor. Dočkať by sme sa mali ešte minimálne jedného filmu na samom konci vysielania (30. séria je definitívne tou poslednou), no všetci dôležití dabingoví herci majú v zmluvách klauzulu až na tri filmy. Mesiac po premiére filmu nasledoval začiatok 19. série, kde v úvodných titulkoch môžeme vidieť Barta, ako píše na tabuľu: „Nebudem čakať ďalších 20 rokov, aby som natočil ďalší film.“ Potom zase vidíme, ako obyvatelia mestečka opravujú budovy. Ostatne, pozrite si video nižšie.

Pokiaľ by ste niekedy chceli vidieť seriálový Springfield v skutočnosti, vaše kroky by museli smerovať do Orlanda na Floride, kde v roku 2013 Universal Studio otvorilo zábavný park The Simpsons Ride. Ten má rozlohu 30-tisíc štvorcových metrov a vy si môžete ísť nakúpiť do Kwik-E-Martu, skočiť k Vočkovi na pivo Duff či na Krustyburger. Dom Simpsonovcov taktiež existuje aj ako skutočná filmová atrakcia na ulici 712 Red Bark Lane v meste Henderson, v americkom štáte Nevada. Postavili ho v roku 1997 a odvtedy láka turistov z celého sveta.

Pozastaviť sa musíme aj pri gaučových gagoch, z ktorých sa v posledných sériách stáva hotové umenie a mnoho renomovaných tvorcov má záujem na niektorom z nich pracovať. V skutočnosti tieto gagy pomáhajú tvorcom upraviť dĺžku epizódy presne tak, ako potrebujú. Najkratšie majú 5 sekúnd, najdlhší minútu a 17 sekúnd. Pri jubilejnej 500. epizóde (14. diel 23. série) môžeme vidieť kompiláciu všetkých doterajších gagov, čo vytvára skutočne nostalgický moment pre každého fanúšika seriálu.

V Simpsonovcoch bolo bohužiaľ ukrivdené aj nám Slovákom. V 18. epizóde 20. série si Homer sadá k malému Noemovi, ktorý vie vymenovať na tlesknutie hlavné mestá celého sveta podľa abecedy. To následne malý chlapec predvádza, pričom sa dostane až ku písmenu D. Kde je teda problém? Nuž, Bratislava z jeho úst neodznela. Seriál má vo svete mnoho podôb. Tými najzásadnejšími si prešiel v moslimských krajinách, kde sa Homer volá Omar Shamshoon, miesto piva pije rôzne limonády a sódu a je hovädzie egyptské párky miesto hot-dogov. O poriadny rozruch sa v roku 2009 postarala Marge. Tá sa „vyzliekla“ pre jedno z čísiel magazínu Playboy. Predlohou pre titulnú stranu bola fotografia Darine Sternovej, ktorú v roku 1971 vyhotovil Richard Fegley.

Potulky Springfieldom alebo čo o Simpsonovcoch (možno) ešte nevieš
Zdroj: Playboy/Matt Groening

Bohužiaľ, na rozpisovanie všetkých zaujímavostí nemáme priestor, a preto vám prinášame zopár z nich aj v skrátenej forme:

  • V nemeckej verzii seriálu je tučnučký Uther zo Švajčiarska.
  • Ned Flanders má aj napriek obdivuhodnej muskulatúre 60 rokov.
  • Tvorba animácie jednej epizódy trvá od 6 do 9 mesiacov.
  • Skladateľovi Dannymu Elfmanovi trvalo zloženie úvodnej zvučky len dva dni.
  • Apu, majiteľ Kwik-E-Martu, má dva tituly a celým menom sa volá Dr. Apu Nahasapeemapetilon, Ph.D.
  • Seriál je v Rusku od roku 2008 oficiálne zakázaný z dôvodu propagácie násilia, pornografie a krutosti, ktoré škodia morálke detí. V najväčšej krajine sveta si nepozriete ani South Park či Griffinovcov.
  • V roku 2001 bola Homerova hláška „D'oh“ zaradená do Oxfordského slovníka.
  • Matt Groening aj samotní Simpsonovci majú svoje hviezdy na chodníku slávy.
  • Boh a Ježiš sú jediné postavy, ktoré majú 5 prstov.
  • V seriáli je približne 150 stálych postáv, 123 z nich dabuje v originálnom znení 12 dabérov.
  • Simpsonovci sú v súčasnosti držiteľmi 161 ocenení, ktoré vzišli z 286 nominácií. 
  • Hlas Homera je najpopulárnejším a najsťahovanejším hlasom v GPS navigáciách. 
  • Pravdepodobne si pamätáte McBainove scénky v televízii. Pokiaľ by ste všetky vystrihli, dávajú spolu dokopy samostatný film.
  • 8. diel 22. série je jediný, v ktorom sa objavuje ľudská postava z mäsa a kostí, ide o Katy Perry.
  • Typ písma v titulkoch je založený na rukopise Matta Groeninga a má oficiálny názov Matt.
  • Paul McCartney súhlasil s dabovaním svojej postavy pod podmienkou, že Lisa navždy zostane vegetariánkou.
  • Nikto nepozná presný počet ani mená detí Cletusa a Brandiny.
  • Lisa je jediná postava seriálu, ktorá má nazvučenú chôdzu.
  • Horiace pneumatiky boli uhasené iba raz, v 20. epizóde 10. série.
  • Televízna stanica FOX vlastní práva na vysielanie seriálu až do roku 2082.
  • Dedo Abe Simpson má päť bratov (Billa, Cyrusa, Cheata, Tryoneho a Huberta).
  • Seymour Skinner je stále panic.

  • Prvá epizóda 1. série mala byť pôvodne až ôsmou. Pre technické problémy sa poradie muselo zmeniť.
  • Simpsonovci sú jediný americký seriál, pre ktorý boli v jeho domovine vytlačené poštové známky. V obehu ich bola takmer miliarda.
  • Pre postavu Milhouse Van Houtena, Bartovho nejlepšieho kamaráta, bol inšpiráciou Paul Pfeiffer (Josh Saviano) zo seriálu The Wonder Years.
Potulky Springfieldom alebo čo o Simpsonovcoch (možno) ešte nevieš
Zdroj: Matt Groening/Turner Program Services
Domov
Zdieľať
Diskusia