Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. marca 2017, 14:42
Čas čítania 0:00
Oskar Almássy

Prvých 12 minút z Ghost in the Shell ponúkne dve kompletné scény. Okrem akcie, vizuálu a témy existencie je chválený aj režisérov progres

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Rupert Sanders sa vraj od svojho predošlého počinu výrazne zlepšil. Čo všetko nás čaká v prvých minútach jeho najnovšieho filmu?

Hoci sa akčnej sci-fi snímky Ghost in the Shell dočkáme v našich kinách až o tri dlhé týždne, niektorí šťastlivci už mali jedinečnú možnosť vidieť z nej prvých dvanásť minút. Nedávne špeciálne premietanie prebehlo v IMAX 3D a ako sa ukázalo, ponúklo vybraným návštevníkom hneď dve kompletné scény, ku ktorým máme k dispozícii aj celkom podrobné popisy. Text neobsahuje žiadne významné príbehové spoilery, no aj napriek tomu vám pokračovanie v čítaní odporúčame iba na vlastnú zodpovednosť. Pre istotu. Rozhodnutie je teda na vás, začíname.

V prvej scéne Majorka (Scarlett Johansson) zomiera počas cesty na operáciu, len aby sa opäť narodila, tentokrát však do robotického tela. Sekvencia nesie známky vysokého rozpočtu a vyzerá ako PG-13 (teda mládeži prístupná) verzia Johanssonovej transformácie zo snímky Under the Skin, ibaže s mliečne bielym pozadím a pohľadom na predok nahého tela. Až nato, že v tomto prípade jej telo pripomína anatómiu porcelánovej Barbie. Premena zvláštne vyzerajúceho kovu na Majorkine krivky zámerne rozmazáva hranicu medzi tým, či ide o „to“ alebo „ju“. Kamera schválne využíva spomalené zábery pri všetkých fázach transformácie, od každého kúsku kovu, cez odhalenú mozgovú hmotu až po odlupovanie bielej kože. Ľudia sa na Majorkine znovuzrodenie pozerajú rozdielnou optikou. Dr. Ouelet (Juliette Binoche) ju považuje za veľký technický úspech či dokonca zázrak, no napríklad doktorkin vedecký kolega nevidí nič iné, iba zbraň. Majorka si kladie otázku, či je niečím viac než len obvodmi a drôtmi, pričom sleduje zvyšky mŕtvej umelej inteligencie a porovnáva ich so sebou.

Prvých 12 minút z Ghost in the Shell ponúkne dve kompletné scény. Okrem akcie, vizuálu a témy existencie je chválený aj režisérov progres
Zdroj: Paramount Pictures

Krátke záblesky z druhej scény sa objavili už v niekoľkých predchádzajúcich traileroch. Presunieme sa o jeden celý rok dopredu a budeme v nej sledovať Majorkinu snahu zabrániť atentátu na úlisného podnikateľa (Michael Wincott). Ústredná hrdinka sa nachádza na streche budovy, zatiaľ čo robotické gejše útočia na skupinu podnikateľov popíjajúcich čaj. Majorka následne v spomalenom zábere zoskočí strmhlav dole a za burácania zbraní preráža sklo. Môže sa síce zdať, že podobné spomalené zábery sme od čias Matrixu videli už skutočne mnohokrát, no v porovnaní s roztrasenou kamerou a rýchlym strihom, ktoré sú dnes tak často používané a, žiaľ, aj pomerne neprehľadné, pôsobia tieto viac ako päťsekundové zábery bez jediného strihu priam revolučne. V prípade režiséra Ruperta Sandersa vraj ide o výrazné zlepšenie.

Aj keď je v týchto chvíľach ešte veľmi ťažké povedať, do akej miery sa bude hraná verzia Ghost in the Shell držať svojej predlohy, podľa slov vyššie môžeme predpokladať, že má v pláne zaoberať sa rovnakými témami. A pokiaľ bude po celú dobu stopáže schopná kombinovať atraktívny vizuál, precíznu akciu a filozofické úvahy ohľadom existencie a vedomia tak vyvážene, ako popisuje prvých dvanásť minút, máme sa skutočne na čo tešiť. To sa ale dozvieme až 30. marca 2017, kedy tento očakávaný film konečne vtrhne aj k nám. Pre viac informácií o postavách, príbehu a všetkom ďalšom klikajte už klasicky sem a rozhodne nám dajte vedieť, či novej adaptácii slávnej klasiky veríte a či sa na ňu zájdete pozrieť do kina.

Prvých 12 minút z Ghost in the Shell ponúkne dve kompletné scény. Okrem akcie, vizuálu a témy existencie je chválený aj režisérov progres
Zdroj: Paramount Pictures
Domov
Zdieľať
Diskusia