Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. decembra 2018, 4:13
Čas čítania 0:00
Dušan Šutarík

Christopher Nolan a Denis Villeneuve vynášajú do nebies A Star is Born či First Man a ich režisérov považujú za úžasných filmárov

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Skúsení režiséri sa s veľkou úctou vyjadrili na adresu svojich mladších kolegov.

Biografickú drámu First Man od Damiena Chazellea (Whiplash, La La Land) sme v redakcii vychválili do nebies a ide tiež o film, ktorému sme udelili zrejme najviac hodnotení s číslom 10. Preto nás mrzí, že finančne sa tejto skvelej dráme príliš nedarilo. Jedným z dôvodov môže byť aj (pre nás) smiešna kontroverzia s americkou vlajkou.

Patrioticky naladení Američania s veľkou nechuťou niesli informáciu, že film neobsahuje záber na vztýčenie americkej vlajky. Mnohí vyzývali na bojkot filmu.

Osobne si myslíme, že ide o pomerne infantilnú záležitosť, obzvlášť s prihliadnutím k faktu, že americká vlajka je vo filme jasne viditeľná. Režiséra sa teraz zastal aj jeho kolega Christopher Nolan. Ten navyše podotkol, že Damien Chazelle je jedným z najzaujímavejších a najlepších súčasných filmárov.

Nolan, Chazelle
Nolan, Chazelle Zdroj: Universal Pictures

Venoval sa aj spomínanému First Manovi. „Chazelle vytvoril herecky majstrovskú rekonštrukciu vesmírneho programu s neuveriteľným dôrazom na detaily a vrstvy filmového rozprávania,“ povedal Nolan a dodal, že radikálne subjektívna formálna stránka filmu mu pridáva na poriadnej emocionálnej intenzite. Vyjadril sa samozrejme aj k spomenutej kontroverzii s vlajkou.

„Diskusie o tom, ako film zobrazuje či nezobrazuje americkú vlajku, sú mimo,“ vyhlásil. „Toto nie je film o vlastenectve, ale o režisérovi, ktorý sa rozhodol prekonať kolektívny zmysel pre túto udalosť. Ukazuje nám skutočné pochopenie jednotlivca ohľadom toho, ako sa človek, ktorý sa vydal na najvzdialenejšiu misiu ľudstva, vlastne cítil.“

First Man bol kritikmi prijatý veľmi priaznivo a veštil sa mu aj oscarový úspech. Ten však zrejme aj vďaka slabým tržbám nebude tak oslnivý, ako by si film právom zaslúžil. Na Zlatých glóbusoch sa mu podarilo ukoristiť dve nominácie, a to pre najlepšiu herečku vo vedľajšej úlohe (Claire Foy) a najlepšiu hudbu (Justin Hurwitz).

Od First Mana sa presunieme k ďalšiemu horúcemu kandidátovi na Oscarov, a síce A Star Is Born. Režisérsky debut Bradleyho Coppera nesklamal a dokázal uspokojiť kritikov aj divákov. Išlo o obrovský úspech a boli sme z neho nadšení aj na Filmkulte (naša recenzia tu). A rozhodne sme neboli sami.

Aj režisér Denis Villeneuve, ktorý stojí za takými peckami, ako Sicario, Arrival či Blade Runner 2049, Cooperovu snímku pochválil. „Premiéra Star Is Born sa nedá porovnať s ničím, čo som predtým zažil,“ prezradil Villeneuve.

„Nebolo to normálne premietanie, skôr rockový koncert. Mnohokrát počas premietania diváci spontánne tlieskali, to všetko vďaka skvelým výkonom Bradleyho Coopera a Lady Gaga.“ Villeneuve však dodal, že vo filme bolo aj niečo iné, čo dokázalo v obecenstve zarezonovať, a to bol spev.

Nolan, Chazelle
Nolan, Chazelle Zdroj: Warner Bros.

„Keď spievate, nemôžete podvádzať,“ poznamenal. „Buď spievate dobre alebo falošne. Ľudí neoklamete. A rovnako je to v romantike. Keď som sledoval A Star Is Born, mal som pocit, že som videl ohromne čistý kus filmárčiny, kde sa život a príbeh navzájom zrkadlili v hlavných protagonistoch prostredníctvom fungujúceho ľúbostného motívu.“

Pochválil aj kameru filmu a dodal, že Bradley Cooper svojím štýlom dokázal, že má absolútnu kontrolu nad filmovým médiom. „Pre mňa o tom niet pochýb. Tento film znamená zrod veľkého režiséra,“ zakončil.

Hudobná dráma A Star Is Born pozbierala 5 nominácií na Zlatý glóbus (najlepšia dráma, najlepší režisér, najlepší hlavný herec v dráme, najlepšia hlavná herečka v dráme, najlepšia pieseň). Na rozdiel od First Mana sa dá predpokladať, že Cooperov debut bude poriadne bodovať aj na udeľovaní Oscarov.

Domov
Zdieľať
Diskusia