Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. marca 2019, 1:09
Čas čítania 0:00
Oskar Almássy

Hviezdy z Game of Thrones a Kingsman prežijú v česko-slovenskej dráme vášnivý príbeh na pozadí 2. svetovej vojny

Hviezdy z Game of Thrones a Kingsman prežijú v česko-slovenskej dráme vášnivý príbeh na pozadí 2. svetovej vojny
Zdroj: Barbora Jančárová - © In Film Praha
FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Historická snímka Sklenená izba od režiséra Masaryka štartuje v našich kinách už zajtra.

Do našich kín už onedlho vstúpi česko-slovenská historická dráma s názvom Sklenená izba, ktorá je adaptáciou románu The Glass Room od britského autora Simona Mawera. Knižná predloha sa stala svetovým bestsellerom, bola preložená do desiatok jazykov a získala aj nomináciu na prestížne literárne ocenenie The Man Booker Prize.

Ak si zachytil aj naše predošlé články (nájdeš ich v tomto vlákne), tak už veľmi dobre vieš, že snímka inšpirovaná zrodom výnimočnej Vily Tugendhat ležiacej v Brne disponuje zvučným hereckým obsadením, na ktorom najviac pozornosti púta asi pôvabná Holanďanka Carice Van Houten, známa najmä účinkovaním v seriáli Game of Thrones. Čo si o samotnej Vile (ktorá je zapísaná do listiny UNESCO) a natáčaní v nej myslí Carice a jej hereckí kolegovia, to sa už dozvieš z nižšie priloženého videa.

Čo sa však príbehu filmu týka, ten sa zameria na vznik Vily Tugendhat, majstrovské dielo, ktoré architekt Rainer von Abt (Karel Roden) navrhol pre bohatého podnikateľa Viktora Landauera (Claes Bang), jeho ženu Liesel (Hanna Alström) a ich rodinu. Pokojný život im ale dlho nevydrží, pretože Európu postupne zahaľuje tieň nacizmu a rodinu čaká odchod do exilu. Landauerovci síce odchádzajú, no Vila zostáva a jej príbeh pokračuje.

Sklenená izba nám predstaví dramatické momenty 20. storočia týkajúce sa nielen ústrednej rodiny, ale aj ďalších postáv a ich životov, ktoré tieto historické udalosti poznamenali.  Film sa za veľmi prísnych opatrení nakrúcal priamo v slávnej Vile, ale aj na ďalších miestach v Brne, Prahe, Plzni, zámockom parku Lednice či na Chateau Kotěra. Natáčanie trvalo 33 dní a prebiehalo v angličtine, aby sa snímka dokázala presadiť aj mimo územia našich susedných štátov.

Na natáčanie niekoľkokrát dorazil dokonca aj herec Guy Pearce (Memento, Iron Man 3), teda partner Carice van Houten, s ktorou má malé dieťa.

Za réžiou stojí Julius Ševčík (Masaryk, Normal, Restart), scenár napísal Andrew Shaw (Voice from the Stone s Emiliou Clarke) a o strih snímky sa postaral Jaroslaw Kaminski. Ten pracoval napríklad na dráme Studená vojna, ktorá na nedávnych Oscaroch bojovala o výhru v troch kategóriách. Okrem vyššie spomínaných hercov sa ďalej objaví aj Alexandra Borbély, Roland Møller, Martin Hofmann, Karel Dobrý, Zuzana FialováVladimír Polívka, Jana Plodková, Karel Dobrý, Marián Mitaš či Martin Hoffmann.

Slovenská a česká premiéra je naplánovaná na 14. marca (březen) 2019. Navyše, v slovenských kinách budú mať diváci možnosť vidieť film nielen v originálnej anglickej verzii so slovenskými titulkami, ale aj s českým dabingom (do tejto verzie svoje hlasy prepožičali Aňa Geislerová aj Katarína Winterová).

Sklenená izba
Sklenená izba Zdroj: Jan Poukar/POUKARdesign

Ak sa chceš o Sklenej izbe dozvedieť ešte viac,

navštív oficiálny web filmu, facebookovú stránku alebo Instagram.

Domov
Zdieľať
Diskusia