Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. októbra 2019, 14:34
Čas čítania 0:00
Matej Krajčovič

Tesla už dokáže sama vyparkovať a prísť k majiteľovi. Funkcia ale spôsobuje nebezpečné situácie

TECH TESLA (VÝROBCA AUTOMOBILOV)
Uložiť Uložené

V poslednom softvérovom upgrade pribudla očakávaná funkcia ďiaľkového ovládania Smart Summon.

Tesla začína majiteľom svojich automobilov rozosielať softvérovú aktualizáciu s označením 10.0. Už sme ťa informovali, že v odparkovanom vozidle umožní sledovať YouTube alebo Netflix, noviniek je však viac.

Za tú užitočnejšiu môžeme označiť tzv. Smart Summon, teda čosi ako inteligentné zavolanie auta alebo jeho ďiaľkové ovládanie na maximálne 60 metrov

Odporúčané
V Tesle už môžeš sledovať YouTube, Neflix alebo hrať hry. Apky prichádzajú v poslednej aktualizácii V Tesle už môžeš sledovať YouTube, Neflix alebo hrať hry. Apky prichádzajú v poslednej aktualizácii 16. septembra 2019, 16:09

Hlavnou myšlienkou je umožniť vodičovi, aby cez mobil vyparkoval auto z úzkeho parkovacieho miesta alebo garáže a nasadol doň až o kúsok ďalej, kde sa napríklad dajú pohodlne naplno otvoriť dvere. 

Tesla zďaleka nie je prvá, na videu vidíš, ako takéto diaľkové ovládanie funguje na 7-mičkovom BMW z roku 2016 . Podobnú funkciu má aj Mercedes alebo BMW. 

Nemecké automobilky, pochopiteľne, dbajú na 100 % bezpečnosť. Všetko funguje, len ak stojíš priamo pri aute a celý čas držíš špeciálne tlačidlo alebo kreslíš vopred určený vzorec. Koniec-koncov, funkcia ti má uľahčiť nastupovanie, nie frajerenie pred kamošmi na parkovisku obchodného domu.

Elon Musk a Tesla opäť zvolili typicky opačný prístup. Smart Summon má väčší dosah a namiesto minimálneho posúvania auta má  vozidilo dokázať prejsť aj cez polovicu parkoviska, aby náhodou šofér nezmokol v daždi.

The Verge však už stihol zozbierať viacero nebezpečných situácií, ktoré novinka dostupná vo verzii 10.0 stihla spôsobiť. Redaktor Andrew J. Hawkings dokonca hovorí, že ide o ďalší prípad, kedy Tesla zo svojich zákazníkov robí beta testerov softéru, ktorý nie je stopercentne odladený. Súhlasíš? 

Takto Tesla takmer vošla do cesty inému SUV

Tu nedokázala vyriešiť situáciu, kedy sa v perfektom virtuálnom svete obajvilo ďalšie auto 

A tu zas vystrašila okoloidúceho, ktorý v aute nevidel šoféra 

Tesla ani iné automobilky by pri takomto diaľkovom ovládaní nemali do ničoho naraziť alebo nikoho zraziť. Okolie totiž neustále kontrolujú kamery a parkovacie senzory. V prípade zaznamenania prekážky sa jednoducho auto ďalej nepohne. 

Odporúčané
Tesla má chyby, ktorým sa európske automobilky vyhnú. Musk to bude mať už len ťažšie Tesla má chyby, ktorým sa európske automobilky vyhnú. Musk to bude mať už len ťažšie 27. augusta 2019, 12:49

Ako Smart Summon hodnotíš ty? Je Tesla ďalej než ostatné automobilky alebo naopak prekročila hranicu, kedy už využívanie tejto funkcie obmedzuje okolie a mala sa radšej držať hranice nastavenej Mercedesom, BMW alebo Audi? 

Domov
Zdieľať
Diskusia